Priče sa dušom

Mihajlova SUPER IDEJA o velikom naučniku privlači turiste: Ovo je prvi HOTEL posvećen NIKOLI TESLI

Putujući po svetu i videvši brojne tematske hotele Mihajlo Cakić (27) je razmišljao da tu ideju sprovede u svom gradu. Pomalo začuđen što se niko ranije toga nije setio, sa porodicom je pre dve godine počeo da planira otvaranje hotela posvećenog našem poznatom naučniku i pronalazaču, brinući o svakom detalju.

Šifra za bežični internet je kombinacija godine rođenja Nikole Tesle (1856.) i Smiljana, njegovog rodnog mesta u Hrvatskoj. Svaka od 17 smeštajnih jedinica (5 soba i 12 apartmana) opisuje neki od izuma velikog naučnika i na zidovima ima unikatne fotografije, čija autorska prava su otkupljena za korišćenje od Muzeja Nikola Tesla i koje se mogu videti samo u muzeju, u ovom hotelu i u Zavodu za patente u Americi. Najveći je Tesla apartman površine 60 metara kvadratnih.

Na tanjirima u restoranu ugravirana je Teslina formula, a slovo S u vodoravnom položaju kao simbol njegove struje nalazi se u logou. Pošto je i sam jedan deo života proveo u hotelu Njujorker u Njujorku, na ulazu u hotel ispisane su Tesline reči na engleskom jeziku: „Živim u hotelima jer oni nude udobnost kao kod kuće, ali bez tereta i brige o vlasništvu“.

Hotel se nalazi u mirnom kraju Neimara, poseduje garažu, a dobar deo smeštajnih jedinica ima balkon sa pogledom na Avalu ili na Hram Svetog Save. 

Posle dve godine rada sa timom dizajnera i arhitekata hotel Tesla Smart stay primio je prve goste 8. maja 2017. dok je svečano otvaranje planirano za jesen ove godine.

Francuske blogerke koje sam nedavno ugostio provele su jednu noć u ovom hotelu, a to je bila prilika da se upoznam sa direktorom Mihajlom Cakićem, koji nas je dočekao.

– Celog života sam u sportu i fudbal treniram od detinjstva. Posle šest godina internacionalne karijere u Ukrajini, Belorusiji i Moldaviji vratio sam se u Srbiju i ušao u turizam. Studirao sam hotelijerstvo i imao sam nameru da se jednom bavim time. Ovaj hotel je moj prvi projekat – priča Mihajlo.

U mnogim zemljama sveta, sa fudbalskim klubovima za koje je igrao, posetio je tematske hotele, odnosno male dizajn butik hotele koji su sve popularniji. Istražio je tržište i prvi tematski hotel u Beogradu posvetio jednoj od najpoznatijih ličnosti sa ovih prostora.

– Razgovarajući sa prijateljima iz istočnih, bivših sovjetskih zemalja video sam da oni znaju za Nikolu Teslu, Novaka Đokovića, Vlada Divca i Emira Kusturicu i da te sve te ličnosti izuzetno vole i cene – priča Mihajlo i dodaje da je napravljena saradnja sa muzejom Nikola Tesla, pa svaki gost ima pravo na besplatnu ulaznicu.

Pitam ga šta je, osim para koje su bile neophodne, najvažnije za uspeh u ovakvom poslu.

– Novac jeste preduslov za bilo koji projekat, ali su važniji ogromna posvećenost i energija. Sve ovo iziskuje vreme i bez toga je nemoguće napraviti uspeh. Džaba vam pare ako nemate dobru zamisao. U poslu morate da date 100 odsto sebe i to ne može novcem da se plati. Ovo jeste bio veliki posao i ne kažem da je bilo lako jer se iz sportskih voda trebalo prebaciti u hotelijerstvo, ali kada vidite da je sve ispalo onako kako ste želeli, onda vam nije žao ni vremena ni truda – iskren je.

Mihajlo kaže da iako nije u strogom centru grada, ne brine oko konkurencije jer gosti koji odsedaju u „Tesli“ nisu klasični turisti.

– Najviše nam stiže turista iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Švajcarske, Austrije, Nemačke. Amerikanci se posebno oduševe king size krevetima veličine 200 x 220 i biraju takve sobe – kaže Mihajlo i dodaje da mu je izuzetno drago kada dođu turisti iz bivših sovjetskih zemalja u kojima je živeo, jer sa njima ima dosta zajedničkih tema, a i može da vežba ruski jezik.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: privatna arhiva

 

 

 

Da li vam se dopao ovaj tekst?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.