Priče sa dušom

Oni prave najbolji pekmez od šipuraka

Pobednike u kategoriji „najbolji pekmez“ Vladana Divjaka (23) i Dubravku Korać (26) iz Apatina upoznao sam na Sajmu torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda u Bačkom Monoštoru. Osim od šipuraka, ovi mladi ljudi na običnoj peći kuvaju i pekmez od šljiva, kajsija i duda, slatko od dunja i šljiva, sirupe od zove i višanja i ajvar i feferone.

Proizvodi 4_1280x691Želeći da predstave domaće proizvode koje i sami sa svojim porodicama godinama prave, ali i da ljudima koji nisu bili u Apatinu dočaraju gurmansku atmosferu Vojvodine, ove godine registrovali su poljoprivredno gazdinstvo i simbolično ga nazvali Sosina zimnica. Završili su fakultete u Novom Sadu, Vladan elektrotehniku, a Dubravka psihologiju i, za razliku od mnogih svojih vršnjaka koji bi čekali posao sedeći kod kuće, odlučili da, dok Vladan ne počne da radi u struci (Dubravka je već psiholog u gimnaziji u Apatinu) stvar preuzmu u svoje ruke. Oni se ne libe da zavrnu rukave i uđu u voćnjake, a da posle sednu kraj šporeta i kuvaju svoje specijalitete i sipaju ih u tegle.
10557248_718736618192735_6290603944764241195_n– Za nas je normalno da sami beremo voće na našim imanjima, i da spremamo pekmeze, slatko, sokove i ajvar. Volimo prirodu i apatinsko okruženje i ne bismo sve ovo radili da ne uživamo u tome – priča Vladan i seća se početaka.
– Poznajemo se i družimo već četiri godine, i za to vreme svako je sa svojim roditeljima ostavljao zimnicu. Kada su prijatelji rekli da im se dopada ukus i kada je reklama „od usta do usta” otišla dalje, krenuli smo sa proizvodnjom. Radionica se nalazi kod mene u kući, a u sezoni, kad ima najviše posla, pomažu nam Vladanovi i moji roditelji, braća i sestre i drugari – dodaje Dubravka.

10408953_760204160712647_5483127966569830878_n

Vladan dobija diplomu od Zdenke Mitić na Sajmu u Bačkom Monoštoru

Tada nema pravila oko podele posla, oboje rade ono što je u tom trenutku potrebno, a kada prođu berba i kuvanje, Vladan se usmerava ka marketingu i promociji, a Dubravka bira sajmove na kojima će nastupiti.
– Najtraženiji naš proizvod je pekmez od duda. Sve tegle smo prodali čim smo ih pustili u prodaju. Nekada je najviše dudova bilo u Vojvodini i oni su služili kao sirovina za početnu proizvodnju svilenih buba. Našao sam podatak da je Jugoslavija pred Drugi svetski rat bila peta sila u svetu po proizvodnji svile. Pekmez od duda smo počeli da pravimo da bismo ljude podsetili na ukuse i mirise detinjstva, da se sete starih dana – priča mi Vladan.

10559813_718737084859355_1839503014682063301_nOvi mladi Apatinci zadovoljni su svojim dosadašnjim uspehom. Priznaju da, kad ih vide na sajmovima, posetioci pomisle da su oni tu tek da prodaju bakine i dekine pekmeze i zimnicu, ali nema onog ko se na kraju ne oduševi njihovom preduzetničkom pričom. Kažu da su počeli od nule i dodaju da su od iznosa novca potrebnog za jedan biznis, u njihovom slučaju, bili važniji ideja i verovanje u sebe.

IMG_1648_1280x960

Dubravka i Vladan sa svojim pokretnim štandom

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Sosina zimnica

komentaraNapišite komentar

  • Mi sa sela cemo vam odmah reci ovo u teglama je sa konzervansom 200% , termicki obradjen i zdrav proizvod ne moze biti ovako pakovan ovo je obicni pekmez ili dzem sa konzervasnom i secerom mogu u zivot da se kladim, ovim poslom se bavim 25 godina i znam sta pricam, ko razume znace o cemu kucakam ovde, ovo je dobra prica ali ne i zdrav proizvod kako se predstavlja, ovakve price treba malo opreznije podrzavati.

    • Poštovani Rajs kad nekoga optužuješ i prozivaš bilo bi lepo da se predstaviš imenom i prezimenom, a ne da se kriješ kao neki hejter ili malo idete iza nekih kvazi nadimaka. Sasvim je sigurno da je proizvod kvalitetno napravljen.

  • Pa gospodine Rajs, to sto vi mislite da je sa konzervansom, to samo znaci da Vi niste upoznati sa starim nacinom konzervisanja…ima nas sto smo po nesto i zapamtili od baka….One kao sto znate konzervanse nisu imale na raspolaganju…

Da li vam se dopao ovaj tekst?