DUŠA KARIBA: Niste bili na Haitiju ako niste seli u TAP-TAP

Kolumbovo otkriće Amerike koji je 1492. godine došao do ostrva Hispanola (koje Haiti deli sa Dominikanskom republikom) i to što su prva crnačka republika u svetu dva su najvažnija događaja u istoriji ove karipske države.

Oni koji su tamo bili kažu da je prvi utisak po dolasku na Haiti, miks duginih boja, kako zelenila očuvane prirode tako i umetničkih dela: oslikanog kamenja i školjki, metalne buradi koja ulepšavaju umetnici i popularne atrakcije tap- tap šarenih autobusa koji kruže gradom i prevoze turiste.

Haiti ima i svoj karneval kada pred turiste izbija sav kolorit ove države u srednjoj Americi koja obiluje mešavinom indijskih, afričkih i evropskih kultura nasleđenih iz doba kolonijalizma.

Francuski pisac Andre Malro iznenađen ovim „sudarom boja” 1960. godine upitao se: „Zašto boje proleća stižu iznenada prvo na Haiti, za razliku od drugih karipskih ostrva?” Ova tajna još uvek nije rešena.

Veselo oslikani i bogato ukrašeni autobusi tap tap (tap taps), odnosno pikap kamioni jedinstvena su taksi vozila na Haitiju (u prevodu znači „brže, brže”).

Vozači ne kreću dok ne napune vozilo, a putnici mogu da se iskrcaju u bilo kom trenutku, po želji.

Duša Kariba živi u sjajnim delima umetnika i zanatlija sa Haitija koji slikaju, sviraju, plešu i čuvaju tradiciju starih zanata. Koliko je tamošnji narod uvek spreman za muziku i igru najbolje je pokazala prezentacija ove države na Sajmu turizma u Berlinu.

Zvanicama je poslužen punč nakon čega je svoj mini-koncert održala popularna zvezda sa Haitija.

Osim razgledanja i istraživanja flore i faune ljubitelji prirode mogu da voze bicikl, da planinare, da gledaju vodopade i pećine. A tu je i 1.700 kilometara obale sa brojnim plažama, ali i prelepih ostrva poput Vache-a.

U ovoj državi postoje tri nacionalna parka: Istorijski na severu, Macaya, i La Visite na jugu koji je proglašen rezervatom biosfere UNESCO-a.

Više od polovine zemlje čine planine sa visinskom razlikom većom od 40 procenata što pejzažu sa velikim brdima koje u podnožju zapljuskuju talasi mora daje posebnu draž.

Vlada Haitija preko Ministarstva turizma neumorno radi na tome da u zemlji koju je 2010. pogodio strašan zemljotres stvore najprikladniji dom za turiste iz celog sveta.

Projekat Oživljavanje turizma Haitija uveliko vraća ovu karipsku državu na turističku mapu sveta, a ministarka turizma Stéphanie Balmir Villedrouin (33) pokrenula je, uz podršku Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj UNIDO projekat Kreativnog sela (Projet de Village Créatif) koji će doneti nova radna mesta i bolju turističku ponudu.

– Broj turista na Haitiju povećan je za 100.000 i uskoro očekujemo milion poseta. Kad sam postala ministarka pre tri i po godine turizam na Haitiju je tek počeo da se razvija, a sada sam zadovoljna rezultatima – rekla mi je Stefani koja je prethodno radila u Turističkoj organizaciji.

Pitao sam je i da li je prva žena na ovoj poziciji.

– Nisam, ali sam najmlađa i na to sam ponosna. Ova vlada poštuje konstituciju da više od 30 procenata žena budu u vladi – rekla mi je ministarka.

Tekst: Nenad Blagojević; Fotografije: Louis Albert Silvera Lesveque media, Ministère du tourisme Haiti; Napomena: Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Prenos u štampane medije nije dozvoljen. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Ostavite odgovor