Dva srpska istraživača među pobednicima konkursa 9. International Medis Awards for Medical Research

Pažnja domaćih medija usmerena je ovih dana na dodelu nagrada devetog konkursa International Medis Awards for Medical Research održanog u Ljubljani, na koji su mogli da se prijave lekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u prestižnim naučnim publikacijama sa faktorom uticaja većim od 1500.

Dvoje istraživača iz Srbije nalaze se među ovogodišnjim pobednicima zajedno sa još sedmoro kolega iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Rad profesorke dr Anete Perić, specijaliste farmakoterapije na temu: „Povezanost između upotrebe antibiotika i bolničkih infekcija uzrokovanih bakterijom Clostridioides difficile u Univerzitetskoj tercijarnoj bolnici u Srbiji, 2011–2021: Ekološka analiza“ bio je najbolji u oblasti farmacije, a doktora medicine Iva Božovića na temu „Dugoročni ishod kod pacijenata sa miastenijom gravis: longitudinalno istraživanje tokom 10 godina“ u oblasti neurologije.

Na početku Priče sa dušom profesorka Perić ističe da joj je drago što se sve više obraća pažnja na naučno-istraživački rad u oblasti farmacije i da su joj i nagrađen rad i priznanje Medis Awards bili nadogradnja u poslu, odnosno jedna vrsta profesionalnog izazova.

„Ovo je prvi put da sam dobila neku nagradu, ne računajući one za rad u sklopu profesionalnog angažmana. Priznajem da još nisam svesna da imam kod sebe jedno međunarodno priznanje specifične težine, posebno jer je konkurencija bila dosta jaka. U razgovoru sa profesorkom koja je bila predsednik stručnog žirija Medis Awards u Ljubljani saznali smo da je za oblast farmacije bilo više prijavljenih radova nego u prethodne dve godine”, ponosna je profesorka Aneta Perić. 

Njenom nagrađenom kolegi, tridesetogodišnjem doktoru medicine Ivu Božoviću, koji je najmlađi član Odeljenja za neuromišićne bolesti i oboljenja kičmene moždine na Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, značajno je to što je tema o neuromišićnim bolestima, iako po njegovom mišljenju ne baš popularna oblast u neurologiji, dobila nagradu Medis Awards  i prepoznata kao važna.

„Ovo mi je i lična satisfakcija da je moj dosadašnji naučno-istraživački doprinos prepoznat i nagrađen kao kvalitetan”, rekao je Ivo. 

Prvi segment njegovog rada urađen je pre desetak godina kada su profesorka dr Dragana Lavrnić i docent dr Ivana Basta, vodeći eksperti u oblasti miastenije gravis u Srbiji i Ivove mentorke, započele inicijalno istraživanje na 78 pacijenata.

„Pratili smo pacijente punu deceniju i uporedili nove rezultate sa prvim i tako stekli uvid u to kako teče dinamika miastenije gravis, kakav je ishod pacijenata i kako bolest utiče na kvalitet njihovih života”, objasnio je Ivo, koji je stalan posao dobio 2019. godine kao jedan od 100 najboljih studenata Srbije, koji su u isto vreme počeli da rade u zdravstvenim ustanovama.

Istraživanje na kojem je radila profesorka Perić sa svojim timom saradnika obuhvatilo je vremenski period od 11 godina.

Aneta je vanredni profesor na Katedri za farmakološke nauke Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.

Kada je upisivao Medicinski fakultet u Beogradu, Iva Božovića su motivisali pomaganje ljudima, doprinos nauci i dostignuće koje bi na neki način pomerilo granice.

Iako je kao jedan od pet najboljih studenata Medicinskog fakulteta dobio stipendiju i boravak u Univerzitetskom medicinskom centru Hamburg-Ependorf u Nemačkoj, za Priče sa dušom kaže da nikad nije razmišljao o životu u inostranstvu.

Odrastao je u Budvi, u Beogradu je završio studije medicinskih nauka, a sada je na završnoj godini specijalizacije iz oblasti neurologije.

„Kao student nisam nešto naročito razmišljao o tome gde bih radio i kako bi izgledala moja budućnost, ali sam oduvek znao da rad u inostranstvu, odnosno u zapadnim zemljama poput Nemačke, nije moja prva opcija. Iako je to, nažalost, postao trend među mladima, ja sam bio siguran da ću raditi na ovim našim balkanskim prostorima”, rekao je dr Ivo Božović.

Srpski istraživači, dr Ivo Božović i profesorka dr Aneta Perić na intervjuu za Priče sa dušom

Nagrade na konkursu Medis Awards for Medical Research za 2022. godinu dodeljene su 9. marta 2023. na proslavi u dvorcu Ljubljanski grad.

Na konkurs je pristiglo 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije, a međunarodna stručna komisija ocenila je 185 prijava koje su zadovoljile visoke kriterijume, zatim odabrala 18 finalista i na kraju nagradila devet pobednika.

Tom prilikom profesor dr Borut Štrukelj, mr ph, predsednik Međunarodne stručne komisije je izjavio: „Naučni rad lekara i farmaceuta je deo velike priče o otkrivanju inovacija koje će pomoći u otkrivanju i lečenju bolesti i poboljšati kvalitet života mnogih ljudi. Njihova predanost zavređuje naše duboko poštovanje. Bez njihovog truda mnogi životi bi bili izgubljeni, a mnogi lekovi i dijagnostičke metode ostali bi neotkriveni. Njihova strast prema medicini i istraživanju je prava inspiracija za sve nas.“

International Medis Awards for Medical Research obuhvata nagrade za vrhunska istraživačka dostignuća u devet država srednje i jugoistočne Evrope na devet medicinskih područja. Nagrade su priznanje prodornim lekarima i farmaceutima koji se, uz svoj redovni rad, bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni efikasnog savladavanja bolesti.

Prijavljene naučno-istraživačke radove ocenjuje nezavisna međunarodna stručna komisija koja nominuje finaliste a zatim pobednike za određenu oblast. U mandatnom periodu 2021–2024. komisiju vodi prof. dr Borut Štrukelj, mr pharm., sa Katedre za farmaceutsku biologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Pobednici na proslavi dobijaju unikatnu skulpturu Budućnost (The Future), umetničko delo uvaženog slovenačkog vajara Jakova Brdara. Finalisti i pobednici dobijaju i novčane nagrade.

Više informacija pronađite na sajtu Medis Awards.

Ostavite odgovor