Priče sa dušom

Hirurg koji je OBIŠAO PLANETU: Putopisi u dva toma

Na svakom putovanju kroz 195 države na svim kontinentima, uključujući Arktik i Antarktik, doktor Miodrag Colić primenjivao je svoje male putničke rituale. Uvek je probao domaće kulinarske specijalitete, makar to bile zmije, škorpioni ili nepoznati napici, ponekad je slao razglednicu nekome ko će se njoj obradovati, ali i kupovao lokalne suvenire, iako je uvek bio ograničen prtljagom. Kaže da bi se rado vratio u Indiju, koju smatra kraljicom svih zemalja, a sa osmehom, kao omiljena mesta ističe i Kubu, Gvatemalu i Burmu. Seća se i svog prvog putovanja u inostranstvo, kada je iz rodnog Pirota krenuo u tada veoma zatvorenu zemlju, socijalističku Bugarsku.

Uskrsnje ostrvo-kameni kipovi_800x533

Na Uskršnjem ostrvu slikao je kamene kipove

Najveća država u kojoj je bio je Rusija, a najmanja San Marino, igrom slučaja i poslednja zemlja koju je posetio i u kojoj je održao govor na zvaničnom skupu. Avanturistička strast još uvek ga drži, pa je početak 2016. godine sa suprugom proveo na holandskim Antilima: u Arubi i Kurasau.

Posle osam godina pisanja, objavio je knjigu Moj put oko sveta, u dva toma, u dvojezičnom srpsko – engleskom izdanju, a u pripremi je i englesko – špansko dopunjeno izdanje, koje će i ljubitelji putopisa iz celog sveta moći da naruče preko sajta Amazon.

Samoa-Plava morska zvezda na plazi_800x533

Plava morska zvezda na plaži u Samoi

– Za poslednjih 30 godina nebrojeno puta sam putovao, a kada mi je moj prijatelj, slovenački reditelj Tomaž Pandur rekao da je moja misija da posetim svaku zemlju na svetu, to sam i ostvario. Ovih 195 država nisam ja birao, već ih toliko postoji na zvaničnom spisku Ujedinjenih nacija, a tu su i brojne bivše kolonije, teritorije, provincije, koje su fizički udaljene od matične zemlje – priča mi ovaj specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Miodrag je uhvatio ovaj neverovatan trenutak i slikao bebu gorile u Ruandi

knjigeDoktor Colić koristio je sva moguća prevozna sredstva, od najsofisticiranijih prekookeanskih aviona do volujske zaprege na Sejšelima. Sa osmehom prepričava dan kada je leteo malim limenim avionom za dve osobe koji se borio sa olujnim oblacima, da bi sleteo na travnatu pistu na Papui, pošto bi razjurio prasiće.

– Najjači utisak ostavljaju mi hrana, ljudi i priroda, mada naročito volim kulturno -istorijske znamenitosti koje sam obavezno posećivao i fotografisao za knjigu. Ljude kao i njihove običaje poštujem svuda u svetu, jer je to najvažnije, a lepotama prirode se divim.

Pleme u Amazoniji_800x600

Sa članovima plemena u Amazoniji, u Južnoj Americi

Tokom prikupljanja materijala za knjigu, stalno je nosio mali laptop sa sobom i tokom dugih čekanja na aerodromima po sećanju pisao o zemljama koje je davno posetio. Beležio je i doživljaje sa neposrednih putovanja, dok je kod kuće birao fotografije.

Oman-Muskat_800x533

Panorama prestonice Maskata u državi Oman

– Dok sam putovao intenzivno, nisam osećao umor jer me je terala želja za upoznavanjem novog i to mi je bilo najvažnije. Imam sposobnost da za kratko vreme upoznam i sagledam nove stvari, tako da sam dugo uživao u svemu što mi je bilo privlačno. Brzo sam obilazio i neprivlačne krajeve, mada sam, ipak, i u njima pronalazio nešto lepo – seća se.

Najlepša džamija na svetu je u Turkmenistanu_800x600

Najlepša džamija, po oceni doktora Colića, nalazi se u Turkmenistanu

I danas, kada se knjiga nalazi u rafovima i izlozima knjižara kaže da za lepe predele uvek ima društvo – svoju suprugu i mlađeg sina i dodaje da postoje zemlje u koje se retko ili trenutno nikako ne odlazi.

– Smatram da sam u datom trenutku imao sreće da ih sve vidim i obiđem, što je danas nemoguće za Zapadnu Afriku u kojoj hara ebola, zatim Libiju, Siriju, Avganistan. Moja putovanja su delimično bila odmor od mog lekarskog posla, a delom i traganje za novim predelima u kojima nisam bio, što mi je bio najveći izazov. Na kraju sam, kao potpredsednik Svetske asocijacije za estetsku hirurgiju, određivao mesta trećeg sveta u kojima nisam bio, a gde sam održavao kurseve plastične hirurgije.

Mjanmar-priprema za monastvo_400x600

Priprema za monaštvo u Mjanmaru

Putujući po svetu Miodrag kaže da je naučio mnogo toga, a najviše o neophodnoj toleranciji koju uvek treba gajiti prema ljudima i situacijama, i koja pomaže da prebrodite krizne momente. Ističe da će nastaviti da putuje i dalje, ako mu život to dozvoli, i to na ona mesta koja su mu najviše značila, za koja ga vezuju uspomene i koja su mu, u skladu sa godinama, najbliža.

–  Najvažnije mi je da sam ostvario svoj san i sada jedino što želim je da ljubav za putovanjima usadim mlađoj generaciji koja, nažalost, danas malo putuje – kaže doktor Colić.

 

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Miodrag Colić, www.mojputokosveta.info

 

 

                           

komentaraNapišite komentar

  • Jedini utisak koji imam nakon ove priče jeste da je ovaj čovek koji ima i svoju kliniku i liniju kozmetike imao mnogo novca da obiđe sve zemlje sveta, a i izda ove knjige koje lično ja nemam novaca da kupim jer su preskupe (mogao ih je u delovima objavljivati kako bi bile pristupačne svima koji vole putopise), a kamoli na ova putovanja odem (bar ne na način Dr. Colića)… Kapa dole za uspeh, ali mene ova priča ne dira, ja volim male obične ljude koji su od ničega napravili nešto 🙂

Da li vam se dopao ovaj tekst?

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.