Iz RUSIJE je donela super ideju i osvojila Novosađane, a tajna je u tome što se njeni BUKETI JEDU

Manje od četiri meseca trebalo je ekonomisti Iji Makejevoj (33) iz Rusije i njenoj kreativnoj ideji da se toliko dopadnu žiteljima Novog Sada, pa da jestive bukete počnu da poklanjaju svojim prijateljima i rođacima za rođendane, slave, venčanja.

Ija je prvi buket napravila od dve vrste luka, crnog i belog, i to kao iznenađenje za njenog trenera zumbe. On je fotografije te kreacije podelio na društvenim mrežama, a Iji su ubrzo počele da se javljaju ljubiteljke ručnog rada i da ih naručuju za lepe prilike.

Tako se rodio nov posao, a Ija je u međuvremenu proširila asortiman i počela da pravi jestive bukete od više vrsta voća i povrća: od cvekle, nara, krastavca, šargarepe, banane, uz latice ili ceo cvet koje dodaje kao dekoraciju. Kaže da se najviše traže paprika, limun i pomorandža, ali i da je bilo zahteva poput grožđa za jednu baku. Otkriva i da joj Novosađani, kao veliki gurmani, sve češće naručuju i kobasice i sir u buketima!  

Ova kreativna Ruskinja za Priče sa dušom kaže da nije očekivala da će uspeh tako brzo doći, praktično od septembra 2018. godine pa do Nove godine, kao i da je pomalo iznenađena što je, izgleda, prva u Srbiji koja se bavi ovim poslom. Srećna je što je svoj #koraknapred napravila upravo u našoj zemlji, u kojoj poslednje dve i po godine živi sa suprugom i trojicom sinova.

Ija pravi bukete u tri veličine, a cene se kreću od 1.500 do 3.000 dinara

Naime, u njenoj rodnoj Rusiji pravljenje buketa od voća i povrća sa elementima hrane sasvim je uobičajeno, a to zanimanje, u prevodu na engleski, zove se „food florist“.

– Krenulo je kao hobi, postaje sve ozbiljnije, a uskoro planiram da otvorim radnju i da pokrenem radionice na kojima bi žene mogle da nauče kako da prave ove bukete. Bilo bi predivno kada bi u svakom gradu Srbije imala po jednu ženu koja ume da pravi bukete. Mislim da je ovo dobra ideja za žene koje provode vreme sa decom i koje nemaju klasično radno vreme. Nema mnogo ulaganja, a može da se zaradi. Ja sam preko interneta završila kurs za „food floristu“, zatim sam u vidu ispita mentoru slala slike napravljenih buketa i, naposletku, dobila ocene i sertifikat – priča Ija na tečnom srpskom jeziku, koji je naučila u Novom Sadu.

Sa suprugom Pavelom i sinovima preselila se u Srbiju 2016. godine. Pre toga su živeli u Rusiji, proputovali Sjedinjene Američke Države i skrasili se na Tajlandu, gde su ostali čak četiri godine. U Rusiji im je bilo prehladno, na Tajlandu pretoplo, pa su, po preporuci prijatelja, Rusa koji žive u Srbiji, otkrili Novi Sad kao lep grad za život.

Porodicu je fotografisala Ksenia Stranger

– Srbija nas je odmah osvojila klimom, odličnom hranom, uslovima života i ljudima, pre svega. Dok smo bili u sibirskom gradu Salehardu, temperatura se zimi mesecima nije pomerala sa minus 50! Nije bilo jednostavno živeti sa malom decom u tim uslovima. Na Tajlandu smo imali samo leto, pa smo umerenu varijantu našli u Novom Sadu. Ovde je prijatna klima, ovde imamo sve, svuda stignem za 10 minuta, predivno je. Mali je grad, ali je sve dostižno i organizovano. Kultura, hrana i muzika su slične kao u Rusiji, hrana čak i bolja. Volela bih ovde da živim zauvek, suprug me podržava, on radi na relaciji Rusija-Srbija, videćemo šta će reći deca kad porastu – priča Ija, koja je u Novom Sadu otvorila firmu i gde se oseća kao kod svoje kuće.

Vidim da je ovde Rusija svima draga, dok naši prijatelji iz Rusije nisu baš upoznati sa Srbijom. Zbog toga se trudimo da ih pozovemo ovde na odmor, da otkriju blagodeti ove lepe zemlje i gostoprimljivost vašeg naroda – iskrena je.

Atelje u kojem pravi bukete nalazi se u porodičnom stanu, tačnije na terasi koju je preuredila u kreativnu radionicu. Ija nema mnogo opreme za rad, to su voće, povrće, cveće, drveni štapići na kojima stoje namirnice i njena mašta. Po prihvatanju narudžbine ona obavezno pita za koju priliku je buket namenjen, a zatim se prepušta kreativnosti. Svaki buket je unikatan.

– Ne mogu da izdvojim omiljen deo u stvaranju. Volim sve faze: od odlaska na pijacu, gde biram sastojke i posete mojoj omiljenoj cvećari u kojoj nabavljam cveće, pa do tehničkog sklapanja buketa. Najbitniji momenat je kad vidim i osetim emocije, nakon što ga predam u ruke klijentu.

Sagovornica Priča sa dušom rođena je u sibirskom gradu Tjumenu u tadašnjem SSSR-u, obišla je više kontinenata i odabrala Novi Sad za život

Ija ovom Pričom sa dušom želi da motiviše i druge žene, posebno majke sa decom da pokrenu ovakav ili sličan posao. Iz ličnog iskustva kaže da bi svaka maštovita osoba mogla da pronađe svoju dozu kreativnosti, i to sa minimalnim finansijskim ulaganjima.


Foto: Anna Malinovskaya

– Deset godina sam bila samo majka i ništa drugo nisam radila jer sam rađala jedno po jedno dete. Naši sinovi sada imaju po devet, šest i četiri godine. Provela sam mnogo vremena sa njima kad su bili baš mali, a kad su krenuli u vrtić, odnosno u školu, to je bio trenutak da pronađem nešto za sebe. Želela sam nešto da promenim i rešila da probam sa buketima. Suprugu se dopalo, podržao me je i ja sam se osmelila da krenem. Možda su i buketi našli mene, ko zna? – rekla je Ija u razgovoru za Priče sa dušom.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Generali osiguranja i deo je projekta #koraknapred. Ostale tekstove iz ove serije pronađite OVDE, a Ijine bukete na sledećem LINKU.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (Članak je u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo i moguće ga je preneti na drugi portal uz objavu izvora teksta i linka ka www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Prenošenje u štampane medije nije dozvoljeno)

Fotografije: Nenad Blagojević, Anna Malinovskaya, Ksenia Stranger, privatna arhiva

3 komentara

Uvek me oduseve price o mladim kreativnim ljudima.Ova prica mi je posebno interesantna, posto sam jednom mami za rodjendan,umesto cveca, poklonila ciniju voca, koja je bila dekorisana slicno ovim buketima.Posto sam u penziji i razmisljam da se bavim necim kreativnim,mozda bi ovo mogla biti jedna od opcija. Hvala vam za sve lepe price, koje s uzivanjem citam. Odavno sam prestala da citam stampu, jer ne zelim da se trujem losim vestima i senzacijama, Zanimaju me samo price obicnih ljudi, koji uspevaju od svog zivota da naprave pricu za divljenje.

hvala gospodji Iji za njene divne bukete, poklonila sam nedavno svom sestricu koji je diplomirao, jednim prelep buket. uvek me ovakvi i slicni ljudi , njihove ideje i rad cine radosnim. jos jednom hvala i do sledece prilike za neki novi buket

Ostavite odgovor