Kako se spakovati u MALI RANAC i otići na odmor u Francusku za 100 evra

Nedavno sam se vratio sa juga Francuske, gde sam proveo deset dana. Destinacije poput Perpinjana i Tuluza, kao i primorskog gradića Seta i susednog Monpeljea jesu atraktivne, ali do njih ne postoje direktne avio-linije iz Srbije. Doduše, do Monpeljea se može stići autobusom, ali meni je bilo jeftinije low cost letovima. U ovom tekstu otkriću vam kako to radim.

Sve avionske karte kupio sam preko interneta, karticom Visa virtuon, a cene su bile sledeće:

 • Avio-karta Temišvar – Brisel Šarlroa (Wizz Air): 28,50 evra
 • Avio karta Brisel Šarlroa – Karkason (Francuska, Ryanair): 9,99 evra
 • U povratku, Tuluz – Brisel Šarlroa (Ryanair): 23,25 evra
 • Brisel Šarlroa – Temišvar (Wizz Air): 19,99 evra

Da biste putovali za male pare, odnosno da biste leteli low cost avio-kompanijama potrebno je da ispunite sledeće „uslove“ i da pratite naredne savete. 

U životu ništa nije besplatno, pa se zarad ovih cena treba odreći malo komfora.

DOBRO ISTRAŽITE PONUDU

Putovanje za desetak evra podrazumeva da se za njega pripremite i da „iskopate“ kartu u vrednosti nekoliko pića u kafiću.

Najtraženije i najveće low cost kompanije koje lete iz Srbije i okolnih zemalja su mađarski Wizz Air, britanski easyJet i irski Ryanair. Najbolji gradovi za dalje konekcije su Bazel, Ženeva, Brisel Šarlroa i Milano. Sedite za računar, istražujte i zapisujte.

Ako niste ljubitelj presedanja, onda odaberite, recimo Maltu ili Kipar, direktno iz Beograda. Ili Barselonu, Valensiju, Bari, Bolonju iz Temišvara, Berlin, Milano i Bratislavu iz Niša ili mnogo više ponuda iz Budimpešte.

Imajte u vidu da je veoma često jeftinije da letite iz Niša, iz Temišvara ili iz Budimpešte, nego iz Beograda, s tim što treba uračunati i povratnu kartu kombijem, vozom ili autobusom do tamo. Opet digitron u ruke.

Karata po simboličnim cenama nema za Prvi maj, Novu godinu, Božić i Uskrs, često ni u jeku letnje sezone, ali ih lako možete naći u martu, aprilu, junu ili u septembru, oktobru ili novembru.

Jedno od pravila je da karte ne treba kupovati mnogo unapred jer su tad skuplje, a ni pred put, već naći idealno vreme.

Ja to radim dva do tri meseca pred putovanje. Recimo, karte za kraj novembra kupio sam krajem septembra.  

BUDITE SPREMNI DA PUTUJETE DUGO

Ukoliko je vaša željena destinacija na prvi pogled nespojiva sa srpskim aerodromima, kao moj omiljeni jug Francuske, to će značiti da treba da iskombinujete dva jeftina leta. 

Pošto low cost kompanije ne lete svakog dana do svih destinacija, biće potrebno uklapanje letova, nekad i čekanje od po pet i više sati ili čak noćenje u nekom gradu. Ali, šta je to za jednog svetskog putnika.

Uostalom, druga mogućnost je da letite velikim poznatim kompanijama, da stignete za nekoliko sati, ali da platite povratnu kartu i do 400 evra.

DA LI MOŽETE SVE DA SPAKUJETE U JEDAN RANAC?

Draž putovanja low costom je da ponesete jedan ranac. Praktično je, jer sa rancem na leđima možete lako da hodate, da uđete u gradski prevoz i da bez glomaznog kofera idete od grada do grada.

Dozvoljene dimenzije prtljaga najčešće su 42x32x25 cm, ali iz iskustva kažem da torba ili ranac (ne kofer sa točkićima) mogu da budu i koji centimetar veći.

Bitno je da, ako vam na aerodromu zatraže da ubacite vaš prtljag u kalup u kojem se meri veličina, on može u njega da stane.

Ako je prevelik, platićete kaznu i do 50 evra, a to onda nije to.

Možete doplatiti i za veliki kofer, za dvadesetak evra po koferu.

Ako do sada niste putovali ovako, delovaće vam nemoguće da svu garderobu za, recimo sedam dana, smestite u jedan ranac, ali probajte. Pametno pakovanje u ranac gore navedenih dimenzija, u mom slučaju izgleda ovako:

 • Jedan par obuće (možda i drugi poput nekih tankih patikica) i jedne sobne papuče (obuća je na vama tokom leta, a papuče idu u ranac). Bez papuča ne krećem na put, jer kako da uđem u toalet hladnih pločica?
 • Dvoje pantalona (jedne ćete imati na sebi, a druge idu u ranac)
 • Pet majica
 • Dve košulje u bojama koje se kombinuju sa džemperima ili puloverima
 • Dva ili tri džempera, duksa ili prsluka
 • Čarape i donji veš
 • Majica za spavanje
 • Srednji i mali peškir
 • Pribor za higijenu koji staje u plastičnu kesicu od 1 litar (u avion se mogu uneti dve takve kese) i sve u zapremini do 100 ml (pasta za zube, pena za brijanje, pribor za sočiva, šampon, sapun, četkica, šminka (za žene), parfem koji sipam u specijalnu flašicu). Info za muškarce – male pene za brijanje i kompletan asortiman proizvoda zapremine do 100 ml pronađite u prodavnicama DM)
 • Foto-aparat, punjač za mobilni, baterije, mobilni telefon;
 • Ja čak uspem da ubacim i mali lap-top i punjač, kišobran, kapu, malu torbu, koju posle tokom dana nosim na ramenu, nekoliko magneta za prijatelje i nekoliko sendviča da imam dok ne stignem na destinaciju.

Sendviči na aerodromima koštaju i do 6 evra, pa je lepše poneti dva iz Srbije koje ste sami napravili.

PRELAZAK GRANICE

Samim tim što ste platili kartu desetak evra, možete biti sumnjivi policiji i carinicima. Oni često razmišljaju logikom da povoljna karta može biti mogućnost za vas da ostanete u Evropskoj Uniji i da radite na crno.

Zbog toga, uvek, ali uvek imajte sa sobom povratnu kartu i rezervaciju smeštaja bar za nekoliko dana.

Na granici, po sletanju, imaju pravo da vam traže da pokažete novac. Meni se to poslednji put desilo u Briselu, uprkos tome što mi je pasoš pun pečata, morao sam da vadim novčanik, da pokažem koliko novca nosim sa sobom i da objasnim zbog čega nemam 120 evra po danu, koliko mi je rečeno da je neophodno za svaki dan boravka u Francuskoj.

Pošto nisam imao toliki novac u gotovini, dokazao sam imućnost karticama. Zlatno pravilo: bez keša se ne sme putovati! Ova provera će vas sačekati i  na srpsko-mađarskoj granici, posebno ukoliko putujete vozom. U Rumuniji to nije čest slučaj, jer ne ulazite u zonu Šengena.

NOVAC ZA SKRIVENE TROŠKOVE

Mada je primamljiv podatak da iz Niša do Bratislave, na primer, možete stići za desetak evra, postoje još neki troškovi na koje treba da računate pre polaska na put. Pre svega, to je transfer do i od aerodroma. Naime, ako stignete u željeni grad, sletećete na aerodrom, odakle treba stići do centra grada.

Prevoz specijalnim šatl busevima namenjenim turistima, u Evropi košta od 6 do 12 evra, pa kad to pomnožite sa dva smera, dobijate iznos koji je veći od cene karte kojom ste stigli iz Srbije.

Uvek postoji mogućnost da uzmete lokalni gradski prevoz koji košta, recimo, 1,5 evro, ali to opet iziskuje vreme i guglanje po internetu.

Kod nas na aerodromu Nikola Tesla takođe postoje dva autobusa, jedan ekspres koji košta oko 3 evra i drugi kojim se turisti prevezu do Zelenog venca za 70 centi (linija 72). Tako je bilo i u Tuluzu, tramvaj sam platio 1,60 evra, umesto da dam 8 evra za turistički autobus.

Još nešto: na putovanje nikad ne krećem bez putnog osiguranja, koje košta desetak evra za putovanje od sedam dana.

Kada stignem na destinaciju, uglavnom kupim lokalnu karticu za mobilni, ponesem telefon koji nije kodiran i uštedim novac koji bih dao na roming račune.

Srećan put! Bon voyage!

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević; Napomena: Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Prenos u štampane medije nije dozvoljen. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Ostavite odgovor