LJUBAV I GRAFITI: Šest godina su istraživali ULIČNU UMETNOST da bi napravili jedinstvenu kolekciju

Umesto da mi opiše street art, Aleksandar Đorđević (43) pozvao je moje čitaoce da sami otkriju lepotu umetnosti na beogradskim ulicama. Po njegovim rečima svakome je ostavljeno da na svoj način tumači radove i da pronađe nešto što ga raduje ili na šta on reaguje. Njemu lično grafiti predstavljaju najslobodniji vid umetnosti za koji nije potrebno kupiti kartu. Suprotno gomili reklamnih bilborda, postera i panoa koji nas zatrpavaju nepotrebnim informacijama i ponudama, grafiti šalju realne poruke – poruke ljubavi, slave, tuge ili snage.

dscf8355_800x533
Grafite fotografiše od sredine devedesetih, a radovi za knjigu nastali su u poslednjih šest godina

Za njima je tragao punih šest godina i za to vreme je istraživao Beograd i zavlačio se na mesta na koja, kako kaže, majke ne puštaju maloletnike ni da privire. Napravio je više od 7.000 fotografija, od kojih je 500 odabrano da bude u knjizi Street art Belgrade. Lokacije je pronalazio sam ili sa svojom životnom saputnicom Jelenom, koja je takođe zaljubljenik u grafite.

beograd-grafiti-img_0223-edit_800x533
Sve fotografije je sam napravio, osim nekoliko slika koje je dobio od samih crtača

Za većinu radova postoji priča, ali najlepše kod ove vrste umetnosti je da je svakome prepušteno da napravi svoju priču i interpretaciju. Sagovornici su nam bili neki od najaktivnijih i najprisutnijih crtača u Beogradu: Arzer, Tkv, Rage, Nikola, Lortek i Junk. Autora ima mnogo i teško je bilo izdvojiti nekoliko, pošto svi ostavljaju jedinstven trag – priča Aleksandar.

Kao dete često je išao u Berlin, a kasnije je tamo i živeo, od 1992. do 1996. godine. Bavio se raznim poslovima, a baš u glavnom gradu Nemačke počeo je da fotografiše i da beleži grafite.

even-the-birds-dscf9526_800x533– Jat je tada leteo na aerodrom koji se nalazio u Istočnom Berlinu, a pošto je moja porodica koju sam posećivao živela u zapadnom delu grada, često sam prolazio pored Berlinskog zida. Sa istočne strane zida bile su osmatračnice, minska polja i mitraljezi, a sa druge strane – zid iscrtan grafitima. To je bio moj prvi susret sa grafitima i tada sam ih povezao sa slobodom, srećom i životom. To je bio zlatni period berlinske skvoterske scene, i tu je naročito bilo mnogo fenomenalnih radova, murala i ludosti – seća se Aleksandar.

Rođen je na Voždovcu, a sada živi na Vračaru na kojem je proveo veći deo života. Kaže da tamo ima grafita, kao što ih ima svuda i dodaje da su ranije bili drugačiji, više u formi aforizama i jednostavnih karaktera, dok su danas mnogo kompleksniji.

dscf1790_800x533– Mi smo grafite fotografisali kroz šetnju, pa bi često krenuli kroz grad bez konkretne ideje gde će put da nas odvede. Uspeli smo da pokrijemo i šire područje Beograda, ali je ipak većina grafita iz užeg dela grada. Neretko se dešavalo da pođemo sa Vračara, a da završimo u bloku 45 i to sve pešaka: Vračar – Nemanjina – Železnička stanica – Bigz – Sajam – Novi most – Buvljak – ITM – 70. blok – 45. blok.

Najveća podrška u ovom hobiju mu je supruga Jelena, koja je, kako kaže, uvek imala razumevanja za njegovu ljubav prema grafitima, koju sada dele.

beograd-grafiti-nspc-166_800x533beograd-grafiti-img_1732-edit_800x533Nije joj bio problem da se zavlači po neverovatnim zabitima samo da bismo uslikali neki grafit. Drago mi je da je projekat podržala i izdavačka kuća Komshe, koja je omogućila da objavimo knjigu. Odlučili smo se da podelimo grafite po temama, odnosno po emocijama i to ovako izgleda: snaga, slava, mudrost, ljubav i tuga. U pitanju je naše tumačenje radova, a čitaoce pozivamo da to urade na svoj način – ispričao je za Priče sa dušom ovaj grafički dizajner i prevodilac nemačkog i engleskog jezika.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Aleksandar Đorđević – Street art Belgrade

1 komentar

Okačili dva moja rada, nisam potpisan. Tako i u knjizi koja je izdata..da su veliki poznavaoci ulicne umetnosti ispostovali bi me bar za toliko ako vec knjigu ne mogu da dobijem na poklon

Ostavite odgovor