Lozničani od starih dvotočkaša napravili servis javno dostupnih bicikala, a cilj je borba protiv klimatskih promena

Već nekoliko godina članovi Planinsko biciklističkog društva BicikLO aktivni su zagovornici veće upotrebe bicikala ne samo kao sredstva za rekreaciju, već i kao svakodnevnog vida prevoza. U želji da dodatno utiču na uvećanje broja biciklista, ali i da doprinesu ublažavanju posledica klimatskih promena, započeli su realizaciju projekta na uspostavljanju servisa javno dostupnih bicikala u Loznici.

Odbačenim biciklima su posvećenim radom udahnuli nov život, a svi „stari“ dvotočkaši prošli su kroz kompletan proces: od uklanjanja stare farbe i korozije, preko farbanja i lakiranja do servisiranja i sklapanja.

Ovaj pristup predstavlja manifestaciju cirkularne ekonomije koja, u savremenom potrošačkom društvu preopterećenom stvaranjem otpada, dobija sve veći značaj.

„Bicikli su servisirani, farbani i sklapani u Ciklo-garaži, maloj radionici u kojoj se već neko vreme dešavaju lepe priče na temu reparacije i unikatnosti bicikala, a koje su vašim čitaocima već poznate“, kaže Miloš Đuričić, koordinator projekta, master analitičar zaštite životne sredine i glavni serviser bicikala u radionici udruženja.

Ideja o kojoj pišemo u ovoj Priči sa dušom nastala je u Programu podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno” koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS).

Reč je o trogodišnjem projektu „Zeleni inkubator – razvoj kompetentnog civilnog društva za podršku primene pravnih tekovina Evropske unije u oblasti životne sredine’’.

Nakon poslovnih obaveza od 7 do 3, Miloš svoje aktivnosti nastavlja u servisu bicikala male kućne radionice Ciklo-garaža

„Za podršku u okviru programa naše udruženje se prijavilo sa projektom „BicikLO za sve!“ koji za osnovni cilj ima doprinos povećanju otpornosti grada Loznice na klimatske promene i smanjenju emisija sa efektom staklene bašte kroz uvećanu zastupljenost upotrebe bicikla u svakodnevnom kretanju građana Loznice. Specifičan cilj izražen je kroz uspostavljanje nukleusa sistema javnih bicikala u gradu Loznica“, objašnjava Zoran Bogićević, menadžer projekta, predsednik Upravnog odbora PBD BicikLO i aktivni promoter brdsko-planinskog biciklizma.

Svih 10 bicikala ofarbani su u bojama grada Loznice (zelena, plava i bela), čime su dobili na uniformnosti koja je neophodna u sistemu javno dostupnih bicikala.

S druge strane, oni poseduju izvesnu unikatnost s obzirom na to da je reč o polovnim, odnosno odbačenim biciklima koji su raznoliki po svojoj konstrukciji ramova i mehaničkim sklopovima, kao i činjenice da su ručno farbani i sklapani.

Glavne aktivnosti na ovom projektu bile su izrada i sklapanje bicikala i parkirališta, izrada veb-platforme namenjene servisu, analiza lokalnih javnih politika u oblasti klimatskih promena i aktivno podizanje nivoa svesti građana o značaju problema klimatskih promena, kao sve aktuelnijoj temi savremenog sveta.

„Bicikli, parkirališta i sajt biće predati na upravljanje lokalnoj samoupravi grada Loznice, dok će PBD BicikLO biti tu da prati implementaciju celog sistema i da svojim savetima i smernicama pomogne njegovo bolje funkcionisanje“, pojasnila je Tanja Bogićević, sekretar PBD BicikLO. 

Ideja je da bicikli budu postavljeni na tri lokacije: u  centru Loznice, u Banji Koviljači i u Tršiću i da se njihovo izajmljivanje obavlja putem veb-platforme.

„Želja nam je da što više sugrađana prihvati ovaj sistem, a nadamo se da će i posetioci našeg kraja servis javno dostupnih bicikala doživeti kao novu vrednost u funkciji razvoja turizma. Veća zastupljenost bicikla kao svakodnevnog vida prevoza sa sobom nosi brojne ekonomske, ekološke i socijalne prednosti. Jedna od njih je i doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte“, rekla je na kraju razgovora Tamara Đuričić, diplomirani inženjer zaštite životne sredine i članica kreativnog tima zaduženog za farbanje i vizuelni identitet bicikala.

PBD BicikLO je osnovano 2015. godine sa željom da se promovišu mogućnosti brdsko-planinskog (MTB) biciklizma u okolini Loznice. Organizovali su brojne vožnje, a poslednjih godina fokus im je na urbanom biciklizmu.

Vođeni stavom „misli globalno – deluj lokalno“ ova grupa entuzijasta iz Loznice smatra da će implementacija sistema javno dostupnih bicikala dati značajan doprinos u smanjenju štetnih emisija, prvenstveno ugljen-dioksida kao jedinjenja koje najvećim delom doprinosi efektu staklene bašte.

Projekat „BicikLO za sve“ sprovodi se u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

Više o njihovom radu pročitajte na sajtu www.biciklo.rs, a o tome kako se može iznajmiti bicikl u Loznici saznajte na ovom linku.

Autor: Nenad Blagojević; Fotografije: Arhiva PBD BicikLO; Napomena: Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Hvala vam što poštujete autorska prava. Članak sadrži sponzorisane linkove.

Ostavite odgovor