Mafini sa VAN GOGOM: Saša SLIKA najpoznatija svetska dela NA SLATKIŠIMA

U skromnoj kuhinjici Saše Aleksića (23) u Nišu uz namirnice koje nabavlja u marketima, alat koji kupuje preko interneta i nemerljivu maštovitost nastaju jestiva remek-dela koja vidite na fotografijama. Ovom Nišliji poreklom iz Svrljiga dovoljno je da pusti umirujuću muziku i da se prebaci u svoj svet i tada mu, priča mi, dekorisanje ide kao podmazano, a kreativnost sama nadolazi. Ponekad prođu i desetine sati, a Saši se čini da je u umetničkom zanosu tek pola sata.

Mada i sam, kako kaže, ne voli da slika na platnu, na fejsbuku je otvorio stranicu Crumb.s i počeo da prenosi najčuvenija dela na kolače, mafine, torte i druge poslastice. Najviše ga inspirišu impresionizam, dadaizam i moderna umetnost. Za sada je kroz deserte predstavljao neke od najpoznatijih umetnika i njihova najprepoznatljivija dela, a planira da odradi i neke nama manje poznate poput Marsela Dišana ili Kazimira Maljeviča.

sasa-aleksic
Saša koristi razne modlice, kalupe raznih veličina i oblika, a za oslikavanje – četkice i prehrambene gelove ili boje u prahu koje rastvori sa malo alkohola dok ne dobije željenu gustinu i nijansu boje

– Niko se iz moje porodice profesionalno ne bavi poslastičarstvom, ali i majka i tetka su majstori za pravljenje slatkiša. Kao mali uvek sam voleo da se motam po kuhinji dok bi one nešto pravile. Danas mi je motivacija izrada poslastica i tada se osećam ispunjeno i srećno. Najdraži deo je dekorisanje, odnosno oslikavanje i na njega potrošim najviše vremena jer volim da sve odradim natenane kako bi rezultat bio besprekoran. Veoma veliku pažnju posvećujem detaljima i volim da je sve „pod konac“ – objašnjava mi Saša.

Prvi kolačić u obliku pozivnice napravio je za svoj 18. rođendan. Tada je prvi put uzeo rojal glazuru u ruke i isprobao njene mogućnosti. U međuvremenu je usavršio tehnike pravljenja i dekorisanja slatkiša, sopstvenim radom, željom da isproba nove stvari i tehnike i uz savete kolega. Sve što nastane u Sašinoj kuhinji, 100 odsto je ručni rad.

12-david-hockney_768x768
U početku se bavio izradom i dekorisanjem medenjaka i šećernih kolačića, a onda je prešao na torte, mafine, kapkejkovе, cake pops-e i tako je nastao Crumb.s

– Od kolača pravim sve, ali su najtraženiji medenjaci i kapkejkovi, baš zbog mogućnosti da se dekorišu na različite načine i dobiju lični pečat. Kod kapkejkova moguće je odabrati i ukus po želji – kaže Saša, koji je za mafine sa slikama Van Goga dobio posebnu nagradu.

9-van-gogh_878x768
Saša uglavnom pravi slatkiše za sajmove i za najbliže prijatelje i kolege, jer zbog obaveza na fakultetu i poslu nema mnogo slobodnog vremena da se više posveti poslastičarstvu

Mafini su odskora postali baš popularni, ne samo u Srbiji već u celom svetu. Postoje i slani i slatki, a kod mene je moguće naći i kombinaciju jednih i drugih. Volim da eksperimentišem sa ukusima i da osmišljavam recepte za deserte sa neobičnim sastojcima kao što su paradajz, krastavac, grašak, krompir, kečap, majonez… Mafini sa delima Van Goga rađeni su za Sajam hrane i pića u Beogradu, a pored njih pravio sam i torticu dekorisanu poznatim delima tog slikara. Namerno sam birao one najpoznatije da bi ih publika lakše prepoznala – iskren je Saša.

Još od malena voleo je da crta i da slika i nakon osnovne škole upisao je Srednju umetničku školu u Nišu, a zatim i tamošnji Fakultet umetnosti. Diplomirao je u junu ove godine i sada je na master studijama. Tokom školovanja susretao se i učio o umetnicima i umetničkim pravcima širom sveta i usavršio tehnike crtanja i slikanja koje i danas primenjuje prilikom rada sa slatkišima. Na desertima sve radi sam: od pečenja do dekorisanja, čak i izradu kutija i kesica dizajnira i izrađuje samostalno. Njegova dela najčešće nastaju vikendom jer je preko nedelje na poslu i na fakultetu.

6-alice-in-wonderland_815x768
Torta Alisa u Zemlji čuda: Ove godine je posetio najpoznatiji sajam poslastičarstva SIGEP u italijanskom gradu Riminiju, a pozvan je da učestvuje na internacionalnoj konferenciji o hrani Food Talk u Novom Sadu na panelu Sweet revolution

Radim kao dizajner u jednoj firmi u Nišu koja se bavi izradom igrica i aplikacija za mobilne telefone i tablete. Naravno, inspiracija ne bira ni vreme ni mesto, tako da ako mi se jave neke ideje stavim ih na papir i vikendom ih realizujem. Zamisao mi je bila da ljudi uživaju prvo gledajući deserte, a zatim i da ih okuse i da još više uživaju u ukusu.

5-frida-kahlo_787x768Pošto mu u diplomi piše da je diplomirani primenjeni umetnik pitao sam ga kako su porodica i kolege reagovale na ideju da svoj talenat iskazuje na kolačima.

– Kolege me podržavaju u svemu i ponekad zajedno dolazimo do ideja za neke deserte, jer su vrlo radi da budu i degustatori mojih poslastica. Imam veliku podršku i porodice i prijatelja. Svi mi volimo slatkiše i ko ne bi voleo da za prijatelja ima nekog ko ume da ih pravi (smeh) – ispričao mi je Saša i otkrio neke od svojih planova.

– Voleo bih da jednog dana imam svoju kafe – poslastičarnicu koja bi bila malo avangardna po pitanju dizajna enterijera, ali i proizvoda koji bi se tu prodavali. Tu bi posetioci mogli da uživaju uz dobre kolače po mojim receptima, tradicionalne i inovativne. To bi bila prva poslastičara gde bi mogli da probaju tortu sa paradajzom, mafine sa krastavcem i graškom ili cake pops-e sa kečapom – kazao je ovaj maštoviti umetnik za Priče sa dušom.

crumb-s-sasa-aleksicTekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Crumb.s

2 komentara

Ostavite odgovor