Mlada guslarka iz Kraljeva: Posle nastupa koji sprema sa bratom, čeka je svetska scena

Ni na nedavno održanom Festivalu mladih guslara u Nišu nije bilo guslarki među učesnicima, pa je Bojani Peković (18) iz Kraljeva, kao jedinoj devojci pripala čast da otvori ovo omladinsko takmičenje.

Uz gusle se kao beba uspavljivala i sa njima rasla, slušajući oca koji je, između ostalog, i nastavnik gusala u Muzičkoj školi Stevan Mokranjac u Kraljevu, istaknuti pregalac u Savezu srpskih guslara, osnivač i predsednik društva guslara Žiča. Bojana je prvi put nastupila sa šest godina u Narodnom muzeju u Kraljevu, na otvaranju izložbe o Prvom svetskom ratu, završila je nižu muzičku školu za klavir i gusle, a danas je učenica četvrte godine u Mokranjcu na dva odseka: sviranje tradicionalnih instrumenata i tradicionalno pevanje.

Bojana i Nikola Pekovic0Foto Marko Zivkovic_1024x683
Talenat za sviranje gusala nasledila je od bližih i daljih predaka po ocu i majci

Pred veliki koncert u Sava centru, na kojem će 6. novembra u 20 sati nastupiti sa bratom Nikolom (23) priča mi kako će se tada prvi put u svetu gusle i harmonika spojiti sa brojnim instrumentima.

– Prema našim saznanjima, u klasičnoj muzici do sada nije zabeleženo da instrumenti prate epsko muziciranje gusala, kao ni gusle kao kamerni instrument. U stalnoj muzičkoj postavi biće naš tečo Aleksandar Jakovljević, profesor kamerne muzike na Fakultetu umetnosti u Nišu, koji nam daje veliku podršku sa violončelom, a u su i bubnjevi, perkusije, violine, viole, flauta, kaval, gajde, tamburica, kontrabas, bas gitara i truba. Plesaće balerine, igraće folklorni ansambl, a ceo koncert predstavljaće muzičko-scenski prikaz čuvanja i prenošenja srpskih tradicionalnih vrednosti s kolena na koleno – najavljuje Bojana i otkriva da gusle voli zbog njihove jednostavnosti, savršenstva i nezamenljive uloge u srpskoj istoriji. One su, prema njenim rečima, osnova sabornosti i međusobne ljubavi u najlepšem svetosavskom smislu.

Nemam tačan broj pesama u repertoaru, ali se on stalno uvećava na manifestacijama, shodno tematici gostovanja. Nastojim da obuhvatim sva veća poglavlja naše istorije – priča Bojana.

Bojana Pekovic
Marta 2015, Bojana je započela sa pedagoškim radom u školi gusala Vila Naisa u Nišu, a to joj je omogućila Snežana Spasić, istaknuta umetnica izvornog pevanja, pri svom kulturnom klubu

Otkad su pobedili u emisiji Ja imam talenat, Bojana i Nikola često zajedno nastupaju, a u poslednje tri godine imali su više stotina koncerata u Srbiji i u inostranstvu.

Nikola je u svojoj 22. godini postao docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, na katedri za harmoniku, i u istoriji niškog univerziteta postao najmlađi docent. Dobitnik je povelje i srebrnog znaka kao najbolji student osnovnih i master studija, a ima blizu 60, uglavnom prvih nagrada na takmičenjima iz harmonike – ponosna je sestra.
U poslednjih nekoliko godina Pekovići učestvuju na internacionalnim takmičenjima world muzike gde promovišu njihov neobičan spoj i kulturno nasleđe Srbije. Cilj im je svetska scena i najveći festivali ovog tipa.

Bojana, Nikola Pekovic i Matija Beckovic
Uvodnu besedu na koncertu u Sava centru deklamovaće akademik Matija Bećković

– Nedavno smo se vratili iz italijanskog grada Castelfidarda, gde smo osvojili drugo mesto, sa svega jednim bodom ispod Španije. Jedan deo naših priznanja i pehara stoji u staklenoj vitrini u našem domu u Kraljevu, a veći deo u porodičnoj arhivi – rekla mi je Bojana i pozvala moje čitaoce na koncert, koji organizuju povodom izdanja prvog CD-a za PGP RTS, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja.


Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a  prenos teksta i fotografija dozvoljen samo uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Marko Živković, arhiva slika Bojane i Nikole Pekovića

1 komentar

Ostavite odgovor