Neustrašivi barmeni: Biciklom od Srbije do Sicilije

Živku Buđelanu (39) putovanje biciklom od Beograda do Sicilije bila je četvrta avantura tog tipa, dok je Uroš Birčanin (29) na svom dvotočkašu tako dalek put doživeo kao vatreno krštenje. Obojica su imali ideju da provedu odmor na popularnom italijanskom ostrvu istražujući ga sa bicikla, a da usput navrate u vinarije, probaju vino, porazgovaraju sa proizvođačima i pre svega, odmore se od napornog posla za šankom.

IMG_0065_1280x960Dva vredna barmena iz beogradskog Kultura bara odabrali su ovu destinaciju nakon što je Živko sa kolegama prethodno razvijao putovanje biciklom kao „brend barmena“. Od Beograda do rumunskog grada Jašija jednom je prešao 900 km, od Amsterdama do Lisabona 3.300 kilometara, dok je do Atine otputovao na poziv menadžera za metaksu iz Grčke, koji je posetio Beograd.
– Svi vozimo bicikle iz hobija. Na put idemo najobičnijim modelima, a moj kolega je jednom vozio polovni kapriolo koji je platio 100 evra i posle ga u Lisabonu prodao za 50 – seća se Živko koji posao barmena radi već 12 godina i suvlasnik je Akademije za barmene.

IMG_0007_720x960Prema Uroševim rečima, na ovako dugim putovanjima najteže je sedeti na sedištu po 10 i više sati dnevno, jer posle nekoliko dana, kaže, sve počinje da boli.

– Da biste prešli 200 kilometara dnevno neophodno je dugo da vozite. A da biste prebrodili bolove u celom telu, potrebno je biti mentalno jak. Glava čini čuda, sve iz nje kreće. Svašta nam se dešavalo: na jednoj deonici nam je pukla guma, u gradu Kasibile na Siciliji osovina, čak smo i omašili put pa izašli na auto-put. Ali, najvažnije je biti pribran i imati rezervne delove uz sebe – objašnjava.

IMG_0010 2_1280x960
Sa sobom nose kompletnu opremu uključujući i vreće za spavanje, šatore i pribor za hranu

Živko i Uroš nisu nigde žurili, pa su pravili pauze i prespavali u Kraljevu, zatim se videli sa prijateljima u Novom Pazaru, a da ne bi vozili po kiši i nevremenu jedan deo puta od 100 kilometara prešli su autobusom. U Baru su se ukrcali na trajekt i otplovili ka Bariju.
– Dnevno smo upoznavali i po 50 ljudi. Jedna žena nam je u Italiji, po paklenoj vrućini, na putu otvorila prozor od automobila i dodala hladnu vodu. Na Siciliji smo dva dana spavali u Palermu kod članova organizacije Lions, a kasnije u kampovima. Prijatelji su nam objasnili filozofiju života Sicilijanaca, probali smo njihovu hranu, jeli pice, paste i fenomenalni slatkiš: sladoled od pistaćija u hlebu. Njima je veoma važno kako će spremiti hranu, a ne samo da je pojedu. U Avoli smo bili na Trgu muškaraca, na koji od 19.30 do 20.30 dolaze muškarci i šetaju u krug, ispričaju se sa prijateljima, i onda u isto vreme svi sednu na motor ili bicikl i odu kući na večeru, koje su im žene za to vreme pripremale – oduševljen je Uroš.

IMG_9955_720x960
Probali su i sladoled sa hlebom

Put ih je odveo i do Mesine, Katanje, Sirakuze, Vitorie, Marsale. Bacali su novčić kada nisu znali kuda da idu, obilazili vinarije i pričali sa enolozima o istoriji vina, posetili kafeterije i čudili se kako na jugu kafu služe u plastičnim čašama.
– Ukupno smo prešli 1.000 kilometara, plus jedan deo autobusom. Kao pravi avanturisti bacali smo novćić vodeći se pravilom da novčić nikad ne laže i da njegova odluka mora da se poštuje – nadovezuje se Živko.
– Uskoro planiramo novo putovanje do Danske i Islanda i veoma mu se radujemo. Drago nam je što se u isto vreme odmaramo, a i upoznajemo barmene i vinare i stičemo nova iskustva u poslu – rekli su mi beogradski barmeni koje možete sresti u Kultura baru u Beogradu.

IMG_0163 2_1280x960Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

3 komentara

Čudno je da niste do sada preneli priču o Snežani Radojičić koja je 2011 napustila komforan život u Beogradu i krenula na put oko sveta biciklom, skoro bez novca, ali sa jakom voljom da ostvari svoje snove. Od tada putuje sve ovo vreme i uglavnom se finansira od prodaje svojih knjiga, pošto je pisac. Piše divne priče, o ljudima koje sreće, o strahovima, stereotipima, o ljudima i obiajima, o nekim fizičkim izazovima i avanturama, upoznajući nas sa svim tim dalekim kulturama iz jednog veoma ličnog ugla. Njen profil i blog prati na hiljade ljudi. Zaista čudno da do sada niste preneli takvu priču.

Ostavite odgovor