Od ćevapa bez mesa do marokanske čorbe: Dušica se posle 32 godine vratila u Srbiju i na Vračar donela nove recepte iz celog sveta

Nekoliko nedelja nakon diplomiranja na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je završila engleski jezik i književnost, Dušica Tomić se preselila u Njujork.

Od samog početka novog života u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije od 1989. godine, radila je u srcu Menhetna, u čuvenoj modnoj četvrti (fashion district).

A onda je posle više od tri decenije života preko okeana, isplanirala da se do 2023. godine sa suprugom vrati u Srbiju.

Međutim, pojava korone i njen uticaj na tamošnju ekonomiju pogurali su njihov povratak, pa su se Beogradu obreli nešto ranije.

Na Vračaru je otvorila neobično mesto pod nazivom Ahimsa vega-yoga (ahimsa na Sanskrit jeziku znači „nenasilje”) u kojem je objedinila jogu („u svoj njenoj divoti“), veganski lokal i radionice vezane za obe teme u Beogradu i u prirodi.

U ulici Kneginje Zorke 71, u pomalo skrivenom kutku u produžetku bašte Monk’s bara mogu se probati neobična veganska jela, čije recepte je Dušica donela sa više strana sveta.

U meniju su, između ostalog, i kesadilja sa pečurkama, paprikom, sirom i lukom, kao i sa leblebijama, spanaćem, paradajzom i sirom.

Tu su i marokanska čorba, ćevapi bez mesa i mnoga druga veganska jela. Jela koja sadrže namirnice organskog porekla su obeležena, kao i ona koja ne sadrže gluten.

Prvih sedam godina smo živeli u Njujorku, a onda smo se preselili u Nju Džerzi, prvenstveno da bi deca odrasla u ‘zelenijim uslovima’, van grada. Igrom slučaja, radni vek sam započela u modnoj industriji i tu sam ostala 32 godine. S obzirom na to da sam radila u komercijali, imala sam sreću da sarađujem sa fabrikama iz celog sveta, da proputujem prvenstveno po Kini, Vijetnamu i Indiji, ali i da više puta odem do Meksika, Dominikanske Republike, Bangladeša, Šri Lanke…”

„Kolege sa kojima sam radila bile su raznih nacionalnosti, a najviše Kinezi, Južnoamerikanci, Indusi i Koreanci“ (DUŠICA)

Dušica priča za Priče sa dušom da ju je kuvanje uvek interesovalo i da je stalno bila zainteresovana za nove, neuobičajene ukuse. Kolege i saradnici bili su radi da sa njom podele svoje kulinarske veštine, svoje male i velike tajne, a onda bi ona to što spremi donela da podeli sa njima, kako bi je ‘ocenili’.

„Mislim da se oseti ta energija, ta ljubav prema kuvanju, iskrena želja da se zdrav, pažljivo pripremljen obrok podeli sa dragim ljudima, znanim i neznanim. Veliki uticaj ne samo na ishranu, nego i na celokupan način života ima univerzalna filozofija joge. To je veoma važan deo mene“, dodaje Dušica.

Reč joga na sanskrit jeziku znači „jedinstvo” tela, duha i intelekta. Ta drevna filozofija uči nas da svesno biramo opcije u životu, uči nas kako da se prilagodimo i da prihvatimo situacije koje ne možemo da promenimo, kako da se fokusiramo na ono što je najvažnije u životu, kako da se trudimo da ne povredimo nikog i ništa, kako da iskreno poštujemo i da smo zahvalni za sve što nam je dato, kako da doprinesemo dobrobiti drugih (ljudi, životinja i okoline), kako da manevrišemo kroz životne izazove. Moj izbor načina ishrane je direktna posledica tih učenja.“

Za vegansku ishranu se, kako kaže, opredelila prvenstveno radi zaštite svih životinja, za njihovu dobrobit („svojim navikama u ishrani sam njihov glas”), zatim radi zaštite svog zdravlja („jer mislim da je to dužnost, pravo i obaveza svakog od nas”) i zdravlja naše divne Planete („industrijski uzgoj mesa ubedljivo najviše doprinosi uništavanju Zemljinog omotača i zagađenju voda i zemljišta”).

„Mislim da se navike i svest polako menjaju i da svako od nas ima izbor da svojim postupcima tome doprinese: zalogaj po zalogaj.“

Ugostiteljstvo joj se učinilo kao najdirektniji način da prenese svoju strast prema ukusnoj, zdravoj veganskog ishrani na svoje sugrađane, a i šire.

Njeni burger sa sirom i ćevapčići napravljeni su na bazi proteina žitarica i graška.

Za redakciju Priča sa dušom Dušica je napravila kesadilju

„Istina je da nudimo ukusno začinjen pomfrit, burgere ćevapčiće, maštovite sendviče, ali imamo i neobičnije izbore: neke na stalnom meniju, a neke u specijalnoj nedeljnoj ponudi. To su: indijski i etiopljanski gulaš, marokanska i turska čorba, LeblebJAJA wrap (veganska verzija popularne američke salate od kuvanih jaja), korejski proprženi pirinač sa pikantnim kimčijem (koji pravim po originalnom receptu), azijske rezance na razne načine, Ram ram obrok salatu, vegansku Cezar salatu i naravno preukusne i veoma popularne kesadilje.“

Sa poznatim beogradskim mestom Monk’s barom Dušica ima, kako kaže, „simbiotski” odnos: hrana se naručuje od Ahimse, a piće od Monksa.

„Igrom slučaja, zajednička poznanica jednog od vlasnika bara i moja javila mi je da se obaj prostor izdaje. Veoma mi se dopala velika kuhinja, koju sam mogla da opremim po svom ukusu, i odvojena prostorija za časove joge u srcu Vračara. Prostorija za jogu može da primi do dva vežbača, tako da trenutno nudim samo privatne i poluprivatne časove i to na zakazivanje. Iskreno govoreći, s početka, dok je korona još bila vrlo aktuelna, bacila sam marketinški akcenat na hranu, jer je bilo otežano držati časove joge uživo, a to je po meni jedini način.“

Dušica dodaje na kraju razgovora da joj je po povratku iz Amerike mnogo divnog sveta nesebično pomoglo sa savetima, uz poslovnu podršku, strpljenjem i verom.

„Imam sreću da sarađujem sa kvalitetnim firmama, malim i velikim, uključujući i dva divna poljoprivredna gazdinstva iz Vojvodine: jedni su uzgajivači organskog sezonskog povrća, a drugi gaje leblebije.“

„Velika većina mahunarki (pasulji i sočiva) i žitarica (pirinač, proso, bulgur) koje koristimo u jelima su organskog porekla.“

Za razliku od nekih veganskih fast food lokala, 90% jela u Ahimsi pripremljena su u trenutku kad ih gost poruči, a većinu specijaliteta će vam u Kneginje Zorke 71 pripremiti lično Dušica.

Ona nam je otkrila da veliki broj korisnika čine stranci – turisti iz celog sveta, da ima dosta Rusa, Nemaca, Austrijanaca, Engleza, Amerikanaca, Južnoamerikanaca, Indusa, Izraelaca… Povratne informacije koje od njih dobija govore joj da je Ahimsa po konceptu i ponudi zaista jedinstvena u Beogradu, pa i u Srbiji. Osim u lokalu, jela se mogu i naručiti putem dostave.

Instagram profil na kojem Dušica objavljuje sve informacije o ovom neobičnom lokalu (Kneginje Zorke 71, Beograd), kao i fotografije svih jela pronađite OVDE.

Fejsbuk stranica je ovde.

Tekst: Nenad Blagojević; Fotografije: Jovan Nedeljkov; Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Prenos u štampane medije nije dozvoljen. Hvala vam što poštujete autorska prava.

2 komentara

Ostavite odgovor