Oni imaju najhumaniju baštu: Sve što rodi na njihovom imanju Teodora, Pavle i Darko šalju deci oboleloj od raka

Prva iskra u humanitarnom radu sa organske farme Organela iz Valjevske Kamenice zasijala je pre nekoliko godina kada su osobama obolelim od raka poklanjana prepeličja jaja za lečenje.

Sada je mladi tim stručnjaka, uz podršku Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR, pokrenuo humanitarni projekat „Mi sadimo život“ u kojem će se sve povrće uzgajano na novih 50 ari Organelinog imanja donirati deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima koji borave u roditeljskim kućama. 

A sve ovo ne bi bilo ostvarivo da troje prijatelja i saradnika Pavle Đorđević (30), Teodora Tasić (28)i Darko Šijakinić (27) nisu osnovali Udruženje građana „Bašta može svašta“.

Ideja je dugo postojala na papiru, ali su čekali pravi trenutak, odnosno da pronađu saradnike koji rade potpuno transparentno i da bi bili sigurni da je donacija otišla u prave ruke, odnosno da je stigla do dece.

Darko u kukuruzu

Od trenutka kada se Organeli priključio Darko (slučajno tražeći mikro-bilje preko interneta), sve je krenulo nabolje, plan se ubrzano pravio, a ovih troje mladih ljudi počeli su saradnju sa Nurdorom. A život… Život je nastavio da piše najneverovatnije priče…

„Vođen svojom životnom pričom povezao sam se sa Pavlom i ekipom. Pre 17 godina sam se izlečio od leukemije i kao dete sam se upoznao sa procesom lečenja, pogotovo sa segmentom zdrave, neprskane hrane koji je mnogo važan tokom terapije.“

„Svoju bitku sam izvojevao odavno, a sada sam poželeo da pomognem drugima i priključim se nekoj inicijativi“ (DARKO)

„Prvo sam volontirao u Nurdoru, zatim sam Pavlu ispričao celu priču i počeo da radim u Organeli“, kaže Darko za Priče sa dušom.

Pavle je imao dosta posla na dan snimanja Priče sa dušom

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (Nurdor) vodi pet roditeljskih kuća u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u kojima borave deca na lečenju. To su porodice koje ne žive u ova tri grada i kojima Nurdor omogućava besplatan boravak da ne bi plaćali smeštaj.

Ideja „bašte koja može svašta“ iz Valjevske Kamenice je da se povrće dostavlja direktno u roditeljske kuće.

Na taj način bi deca i roditelji mogli da ga jedu sveže ili da ga koriste u pripremi jela. Reč je o krompiru, šargarepi, celeru, cvekli, brokoliju i drugom zelenišu i kulturama koje su neophodne za zdravu ishranu tokom lečenja.

Timski igrači: Pavle, Teodora i Darko

„Napravili smo anketu u kućama gde su smešteni roditelji i deca i oni su nam rekli šta im je najpotrebnije od namirnica.“

„Na 50 ari je bašta, a na drugoj polovini hektara ćemo izgraditi smeštajne kapacitete za volontere koji će raditi na imanju.“

„Iako je organska proizvodnja veoma skupa i zahteva velika ulaganja, gledamo da napravimo model samoodržive bašte.“

„Da bismo uspeli u tome potrebno je da zemlju obrađuju volonteri, a ne plaćena radna snaga“, pojasnio je Pavle i dodao da je iz tog razloga pokrenuta onlajn kampanja za prikupljanje novca kako bi od donacija izgradili bungalove za volontere u Valjevskoj Kamenici.

Pogled na baštu koja se uveliko priprema

Svako ko želi da da svoj doprinos na ovom humanom imanju moći će da se prijavi, da dođe u Kamenicu i tu boravi onoliko dana koliko želi.

Volonteri će imati besplatan smeštaj i obroke, a zauzvrat će raditi određen broj sati u bašti.

Dok se ne izgrade bungalovi, u ponudi će biti kampovanje u šatorima.

Povrće će se direktno u roditeljske kuće isporučivati dva puta nedeljno o trošku Organele.

I Priče sa dušom su među prvima podržale ovu inicijativu – i medijski, a i u bašti

Mi smo dali imanje i iz svog džepa finansirali radnike da ga pripreme za sadnju, stajnjak, semena, traktor, gorivo. Tokom prošle godine donirali smo više od 500 kg svežeg voća i povrća različitim ustanovama. Tada nam se pojačao elan da još više i dalje širimo dobra dela. Kada je Darko došao kod nas i kad nam je ispričao svoja pozitivna iskustva sa Nurdorom, znali smo da je to znak da krenemo u nov projekat“, rekao je za PSD Pavle, direktor Organele.

Teodora je ispričala da je prošle godine veliki broj turista dolazio u posetu Organelinom imanju i da su mnogi želeli nešto da rade, a ne samo da kupe namirnice.

Uskoro će svima biti pružena prilika da volontiraju, da dobiju sertifikat i pomognu najmlađima nakon kvalitetno provedenog vremena u prirodi.

„Od samog početka znala sam da Organela može da bude više od pukog biznisa, jer mi ovde ulažemo mnogo ljubavi u rad i naše poslovne odnose. Ovo je mnogo više od poljoprivrednog gazdinstva, zajednički smo povezani u emotivnu celinu i zaista volimo da budemo ovde i da radimo ovaj posao.“

„Naša bašta biće inovativna, to će biti bašta kakvu svet nije video. Kampanju smo nazvali „Mi sadimo život“, pa će svako kod nas moći da posadi život.“

„U Srbiji se, nažalost, svakog dana jedno dete razboli od raka, a svake nedelje jedno dete premine. Svako od nas može da doprinese promeni!“

„Ideja je da pokrenemo i druge organske farme i proizvođače da nam se pridruže, da odvoje jedan deo obradive površine u humanitarne svrhe i da imamo mnogo „bašta koje mogu svašta“, rekli su Pavle, Darko i Teodora. 

Sajt na kojem donacijom možete podržati ovu ideju nalazi se na sledećem linku.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Tekst i fotografije su u vlasništvu firme Priče sa dušom doo. Članak je moguće preneti na drugi sajt uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Hvala vam što poštujete autorska prava u Srbiji.

Ostavite odgovor