Otac i sin drže nesvakidašnji kurs, uče turiste da ispiraju zlato u Kučevu, a potraga kreće iz zlatne doline

Po dolasku na reku prvo je treba dobro osmotriti i prepoznati mesto sa nanosom u kojem bi mogle da budu ljuspice zlata. Jedna od tajni ovog čuvenog zanata u Kučevu i okolini je da zlato ostaje u „krivinama“, odnosno nedaleko od mesta gde voda udara u obalu, odakle kasnije ono može da se pronađe ispiranjem.

Živorad (54) i Miloš Jovanović (27), otac i sin, dvojica od 11 ispirača koliko ih ima u udruženju Zlatno runo otkrivaju za Priče sa dušom da je, pored osećaja za deo reke gde treba početi ispitivanje, potrebno imati i alat za ispiranje, a pre svega snagu, volju i želju da se nauči nešto novo, sačuva tradicija i, naravno, pronađe zlato.

Oni će u subotu 3. juna 2023. godine od 10 sati pa tokom celog dana sa kolegama ispiračima, držati radionice ispiranja zlata u centru Kučeva, kada će publici prikazivati tradicionalni način ispiranja na Peku, ali i obučavati goste.

To će biti jedan od brojnih događaja na manifestaciji Homoljski motivi koja se ove godine po 55. put održava u Kučevu, simpatičnom gradiću u zlatnoj dolini Braničevskog okruga, na oko 130 km od Beograda. 

Tokom manifestacije Homoljski motivi pripremaju se brojni specijaliteti iz ovog kraja.

„Ispirač mora dobro da poznaje odredište na kojem radi, da zna da li tu ima kvarca, magnetita, liskuna ili pirita. Sve je to potrebno razlikovati da ne bi našao mnogo sjajnog materijala, takozvano lažno zlato, listiće koji lepo izgledaju, ali ništa ne vrede.“

„Kada u ispitaku (deo alata) primetimo zlatne tačkice, tada postavljamo vešeraj, napravu kojom se prosejava pesak i uklanjaju veći komadi kamena i peska.“

„Ako ih ima, čestice zlata ostaju „zarobljene“ na tepihu, odnosno na ovčjem runu, koje se nakon toga ispira u kofi. Materijal iz kofe ide ponovo u ispitak i tada gledamo da li su čestice zlata zaista tu“, kaže Živorad i dodaje da se ispiranje može raditi od nekoliko sati do celog dana, zavisno od fizičke snage i slobodnog vremena ispirača. 

„Ja sam počeo sa 15 godina da ispiram zlato, a moj sin tek sa 23, jer je zbog studiranja bio odsutan iz Kučeva. Sa dedom Stanimirom sam kao dečak vežbao na pritokama Peka, na Brodici i Voluji, više iz hobija, a i da bismo nastupili na Homoljskim motivima i uveličali tu smotru. Deda po majčinoj liniji, moj sin i ja trojica smo ispirača u porodici“, priča Živorad i dodaje da ispirači poseduju tradicionalan alat za prikazivanje ispiranja, ali i moderniji, koji koriste van manifestacije.

„Od alata imamo lopatu, kramp, pradedin vešeraj, ispitak, kojim ispitujemo, ovčje runo i vrg, kojim sipamo vodu. Danas smo obuli čizme jer je voda nadošla, dok leti često radimo bosi“, rekao je mladi ispirač Miloš.   

Ovako se nekad ispiralo zlato…

„U udruženju trenutno imamo samo muškarce, a pre nekoliko godina bila je i jedna žena. Ovo je fizički posao i nije lako sakupljati materijal iz reke, bacati ga na sito, sejati i ispirati.“

Za ispiranje zlata potrebna je dozvola resornog ministarstva, a svi ispirači u udruženju Zlatno runo imaju godišnju dozvolu za ispiranje zlata iz pritoka reke, za šta plaćaju taksu.

„Sa dozvolom imamo pravo da odemo na reku i njene pritoke i da ispiramo. Jedino smo uslovljeni vremenskim prilikama, a reku ne izlazimo kad je nabujala, niti kad je zamrznuta. Proleće i leto su najprijatnija godišnja doba za ispiranje.“       

Miloš je sa još jednim momkom u udruženju među najmlađim članovima, a na pitanje kako njegova generacija reaguje na hobi kojim se bavi, odgovara:

„Većina me prvo pita kako se taj posao radi, a kad im objasnim, naredno pitanje je vezano za zaradu. Međutim, kada čuju da ja ovo radim da bih se odmorio od primarnog posla, odnosno da bih malo izašao u prirodu i proveo vreme van kuće, i još kad kažem da mi nije najbitnije da uvek nađem zlato, tada mnogi izgube interesovanje za ispiranje“, iskren je Miloš.

Ispirači na intervjuu za Priče sa dušom, sa urednikom sajta

Njegov otac Živorad dodaje da njihova porodica ne živi od potrage za zlatom, ali da su zaljubljenici u taj posao, dok su s druge strane, njihovi preci i te kako lepo zarađivali.

„Drugačija su bila vremena i tokovi reka. Lokaliteti su bili bogatiji zlatom. Moj deda i njegova porodica su mogli od zlata ne samo dobro da žive, već i da od zarade kupe stoku i sakupe novac za ženidbu.

Najveći grumen zlata koji je pronađen u Voluji i Brodici imao je 9,7 grama. U skorije vreme ispirači su baš tokom Homoljskih motiva pronašli 3,2 grama.  

Vrhovni pastir tradicionalno svake godine otvara Homoljske motive

„Turistima koji dođu u Kučevo pokazujemo ispiranje i učimo ih da to sami rade. Neki savladaju ceo proces za sat vremena, a nekima treba više vremena. Dođite u subotu kod nas i možda baš vi pronađete neku od ljuspica koje će Pek doneti“, poručio je Živorad i pozvao čitaoce Priča sa dušom na Homoljske motive. 

Predah posle intervjua: Direktor Turističke organizacije Kučevo Aleksandar Ilić, urednik Priča sa dušom Nenad Blagojević i vlasnik ribnjaka Suva reka Nenad Bulutić, u restoranu u klisuri Bukovske reke, u kojem smo probali pastrmku na žaru, seljačko meso i starinsku pitu od jabuke.

Turisti koji budu posetili Kučevo od 31. maja do 3. juna moći će da pogledaju i Koloniju pletenja Kučevo 2023 u organizaciji Etno-mreže, i to na prostoru ispred Pošte u Kučevu (1.juna u 11 sati) kao i da uživaju u muzičko-poetskom programu Ivana Bosiljčića „Naše veče“ na Letnjoj pozornici na Trgu Veljka Dugoševića (1. juna u 20.30 časova).

Petak 2. jun je rezervisan za koncert Ansambla narodnih pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice takođe na letnjoj pozornici, u 20.30 časova.

Najbogatiji program planiran za subotu 3. jun, počev od 7 ujutru (Veliki narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira, filatelistička izložba i radionica za decu PTT muzeja iz Beograda, nastup dečjih ansambala, defile učesnika Smotre…) pa do večernjeg programa koji počinje pozdravnom reči Vrhovnog pastira, a nastavlja se koncertima narodnih umetnika i pevača narodne muzike.

Detaljnu satnicu možete pogledati na sajtu Turističke organizacije Kučeva na sledećem linku.

Na instagramu ih pronađite OVDE.

Autor: Nenad Blagojević; Fotografije: Nenad Blagojević i arhiva Turističke organizacije Kučevo; Tekst i fotografije je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com uz potpis fotografa. Hvala što poštujete autorska prava.

4 komentara

Poštovani, objavih ovu priču u grupi Ljubitelji prirode. Svidela mi se priča, a verujem da će se svideti i članovima moje grupe na fejsbuku.
Nadam se da nemate nista protiv?
Pozdrav, Danijela

Ostavite odgovor