Ova kafana pod Rudnikom radi već 100 GODINA, u njoj je vreme stalo, a ono najbolje ne menjaju čitav vek

Na jednom od zidova kafane Oplenačka zvezda u Jarmenovcima, koja se nalazi na 16 kilometara od Topole na putu ka Rudniku, posle Šatornje i Manojlovaca, stoji autentično Uverenje na lično mehansko pravo.

Taj dokument je Vojislav Jovičić iz Majdana, pradeda sadašnjeg vlasnika restorana Daneta Pantića dobio 29. marta 1921. godine kako bi mogao da otvori ugostiteljski objekat, odnosno to je bila potvrda da je dokazao da je dobar mehandžija.

Čitav vek kasnije ovo kultno mesto i danas je poznato po dobroj hrani, boemskoj atmosferi i izuzetnoj lokaciji, a mnogi ga i dalje oslovljavaju po nezvaničnom imenu „Kafana Kod Šana”, što je bio nadimak sina osnivača kafane, gospodina Miodraga.   

Specifičnosti ovog mesta su brojne, piše Nenad Blagojević u knjizi „50 najlepših mesta u Šumadiji”.

Na slikama na zidu su portreti osnivača i članova kraljevske dinastije Karađorđevića.

Kralj Petar I Karađorđević
Kralj Aleksandar I Karađorđević

Stolice su poslednji put menjane šezdesetih godina prošlog veka, u kolekciji vlasnika je srebrna viljuška koju je njegov pradeda odneo na Solunski front i odande je vratio, kao i pečat iz 1921. i poreska knjižica iz 1924. godine.

U centralnom delu kafane je peć na drva koju nazivaju „kraljicom peći“ i koja je u vlasništvu ove porodice skoro koliko i sam objekat.

Sveta Pantić pored „kraljice peći“

Sveta Pantić, treća generacija u restoranu, otac sadašnjeg vlasnika kaže da je istorija ove kafane verovatno najduža u ovom kraju jer Pantići poseduju kompletnu dokumentaciju o bavljenju ugostiteljskom delatnošću iz te čuvene 1921. godine.

„Porodica mog dede Vojislava, prvog vlasnika kafane, bavila se ugostiteljstvom. On je zajedno sa dvojicom braće držao privatne ugostiteljske radnje na području Gornjeg Milanovca. Drugi vlasnik je moj pokojni otac Miodrag, po kojem je kafana dobila specifično ime. Treći vlasnik sam ja i na čelu sam bio od 1990. do 2012. godine, a po odlasku u penziju nasledio me je moj sin Dane. Voleo bih da i moj unuk koji sada ima osam godina jednog dana bude peta generacija naše porodice u ugostiteljstvu“, objašnjava. 

„U svom radnom veku više puta sam služio potomke Karađorđevića, a najdraži mi je bio Tomislav. Tog čoveka sam izuzetno cenio, posebno zbog toga jer je bio ispisnik mog oca“, dodao je Sveta za „50 najlepših mesta u Šumadiji”.

Objekat je, prema rečima vlasnika, sazidan u 19. veku, između Prvog i Drugog srpskog ustanka i jedno je od omiljenih mesta monarhističke porodice Karađorđević.

„Pre dvadesetak godina na vratima se pojavila jedna starija dama, tražeći starog vlasnika, mog pokojnog oca i imala jednu molbu za njega. Dok je pohađala učiteljsku školu u Vršcu imala je momka iz Jarmenovaca, a sada, mnogo godina kasnije, poželela je da nađe nekog ko bi je odveo na njegov grob, kako bi se poklonila njegovim senima. Odveli smo je, isplakala se i bila neizmerno zahvalna. U znak zahvalnosti mom ocu što joj je pomogao da pronađe grobno mesto, ona je izvezla ogrtač koji i danas čuvamo u kafani”, ispričao je Sveta tek jednu od priča koje čuva ovaj objekat u Jarmenovcima.

Specijaliteti ove kuće oduvek su bili: pečenje (jagnjetina i prasetina), vruće pogače iz crepulja, domaći sir i kajmak, a otkad je Dane preuzeo kulinarsku palicu stigli su i noviteti poput jela sa roštilja, domaćih dimljenih kobasica i dimljenog paufleka sa začinima.

„Završio sam školu u Vrnjačkoj Banji, smer kulinarstvo i kad sam se vratio u Jarmenovce došao sam na ideju da dodam još nešto u meni, da ne bude samo pečenje u ponudi. Svo meso koje imamo ovde stiže iz kasapnice koja snabdeva našu kafanu, sve je domaće i svemu znamo poreklo: od hrane koju je jela stoka do onoga što služimo na ovalima“, iskren je Dane.

Kako većina porodica u Šumadiji proizvodi domaću zimnicu, slatku i slanu, tako je i u Jarmenovcima.

Danetova majka i Svetina supruga, gospođa Radmila Pantić pravi neobične slane i slatke đakonije.

Ona u svojoj lepezi mnogobrojnih teglica nudi i slatko od šampinjona, slatko od luka, slatko od drenjine, šargarepe, pa čak i od banana!

I sve to na šumadijski način. Ljubazna domaćica može vam u svom kulinarskom ateljeu pokazati i kako nastaju njenih ruku dela. A neretko ćete uz kafu, umesto ratluka i kocke šećera, dobiti kašičicu egzotičnog slatkog i probati nešto drugačije podno Rudnika.

Oplenačka zvezda je odabrana kao jedno od 50 najlepših mesta u Šumadiji i nalazi se u istoimenom turističkom vodiču koji možete naručiti OVDE.

1 komentar

Ostavite odgovor