Portugalsko-srpsko venčanje u Sabornoj crkvi: Kad se isprepliću fado i užičko kolo

Sto trideset gostiju iz Portugalije, Srbije, Australije, Brazila, Francuske, Grčke i Nemačke, dugo će pamtiti venčanje Aleksandre Bugarinović i Paula Franzinija, kako zbog vesele atmosfere koju su mladenci priredili, tako i zbog brojnih iznenađenja. Jedno od najlepših bio je dolazak čamcem, u crkvi tek venčanih supružnika, sa zastavama svojih država u rukama, i to pravo na brod – restoran gde se slavilo. Da bi atmosfera bila upotpunjena, orkestar je svirao poznatu pesmu Amor a Portugal.

– Dok je čamac pristajao, došli su trubači, koje iznenađeni gosti nisu očekivali iza svojih leđa. Portugalci su igrali kolo na svoj način, nisu im bile potrebne lekcije, a svirale su se portugalske, srpske i internacionalne pesme – prepričava mi mlada.

– Iako smo mislili da smo naručili dovoljno vina, posle tri sata ispostavilo se da nismo bili u pravu. Planirali smo srpsko vino za moje goste iz Portugalije, a portugalsko za Sandrine, a pošto 80 flaša nije bilo dovoljno, doneli smo još, te se na kraju popilo 118 boca! Rakiju i pivo nisam ni računao – uzbuđeno priča Paulo.

Trubaci
Muzičari su uvežbali tri pesme na portugalskom jeziku

On je agent za međunarodnu prodaju, a ona grafička dizajnerka. U emotivnoj vezi su pet godina, zajedno žive u Beogradu, venčali su se u opštini pre dve godine, a nedavno i u crkvi. Za Paula, koji je poreklom iz portugalskog gradića Vale de Cambra, nedaleko od Porta, venčanje u pravoslavnoj, Sabornoj crkvi bilo je nesvakidašnjе.
Paulo Franzini– Doneo sam krštenicu iz crkve u Portugaliji u kojoj sam kršten, i pristupio venčanju sa Aleksandrom. Sveštenik mi je rekao da samo treba da poštujem tradicionalnu ceremoniju i da ostajem u svojoj veri. Otkad smo zajedno, supruga i ja slavimo sve praznike, i tako će biti i ubuduće. Moji prijatelji i rođaci iz Portugalije posebno su bili oduševljeni ritualom stavljanja kruna na naše glave, uživali su – kaže Paulo, kojem su na venčanje iz otadžbine došli majka, sestra, ujaci i rodbina i prijatelji.

Saborna crkva
Za Portugalce su služena vina iz Negotina i okoline Novog Sada, a za srpske goste vino iz grada Vale de Cambra i regija Alentejo i Bairrada

– Na meniju smo imali isključivo srpsku hranu, a Portugalcima se najviše dopala sarma koju su prvi put probali. Mnogi gosti su ostali dve nedelje u Beogradu da bi istražili Srbiju, ali i okolne balkanske zemlje koje nemaju priliku često da posete – priča mi Paulo, dok jede domaće ćevape.

– Ćevapi i pivo su dve prve reči koje sam naučio na srpskom jeziku. Beograd volim jer je grad na reci, baš kao Porto. Dopada mi se to što su ljudi prijatni, što život nije skup, a pogotovo jer je hrana ukusna, a srpsko vino iznenađujuće dobro. Nisam mnogo toga znao o Srbiji pre nego što sam poslom došao ovde, a tokom šest meseci istraživačkog rada, upoznao sam se sa Aleksandrom, zaljubio se i ostao – iskren je.

Paulo i Aleksandra
Paulo najviše voli Dorćol, a putujući Srbijom zavoleo je Kikindu, Uvac i Vršac. Od naše hrane obožava ajvar, karađorđevu šniclu, slaninu i kobasice, kao i šljivovicu, dok je Aleksandrino omiljeno jelo iz Portugalije carne de porco à alentejana (svinjetina sa povrćem, krompirima i školjkama)

Na pitanje šta ih je pre pet godina spojilo, uglas odgovaraju da su to način razmišljanja i slični stavovi o karijeri i porodici, kao i jednostavnost, zahvaljujući kojoj se oko svega lako dogovore. Tako je bilo i kod sudbonosnog „da“.
– Osim iz priče o Vasku de Gami da je tamo kraj sveta, ništa drugo nisam znala o Portugaliji. A onda sam počela da otkrivam tu zemlju, malo po malo, i zaljubila se u njenu toplinu, prirodu, a pre svega okean koji obožavam – kaže Aleksandra.
Utisci posle svadbe se polako stišavaju, a najzanimljiviji detalji i dalje prepričavaju. Paulo i Aleksandra planiraju da za katolički Božić odu kod njegove porodice na odmor, a onda, u januaru, da se upute na medeni mesec, čim odaberu destinaciju: Tajland, Šri Lanku, Vijetnam ili Kambodžu.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

Ostavite odgovor