Sećanja profesorke SNEŽANE ŠTETIĆ: Turistički vodič sa licencom broj 001

Na najpostavljanija pitanja u karijeri povodom informacije da poseduje licencu turističkog vodiča broj 001, poput onih „da li je najstariji vodič?“, „najbolji vodič“ ili „vodič koji je prvi položio ispit“, profesorka dr Snežana Štetić i pomoćnica direktora Visoke turističke škole, kratko i jasno odgovara: „Ništa od toga“. Licencu sa tim brojem dobila je posle poslednjeg licenciranja turističkih vodiča po tadašnjem novom Zakonu o turizmu, mada i pre toga njena legitimacija bila je 005. Ono po čemu se ona oseća prva, je to da je učila od najboljih iskusnih starijih vodiča, od generacije onih koji su stvorili čuvenu Beogradsku školu turističkih vodiča, o kojoj se danas, nažalost, malo zna.

Snezana Stetic 145_1024x768
U Las Vegasu

– To su bili naši najbolji turistički vodiči koji su proneli glas i ugled naše zemlje i naše profesije širom sveta. To je bio procvat jugoslovenskog turizma, a naše vodiče tražili su najveći svetski tour operatori. Tada je Udruženje turističkih vodiča u Beogradu brojalo više od 500 članova i bilo ugled za formiranje sličnih udruženja, ne samo kod nas već i u Evropi – priča mi profesorka pre nego što sam je pitao u kakvom sećanju joj je ostala prva generacija vodiča koje je ispitivala na praktičnom delu ispita.

Snezana Stetic 136_1024x768
Fotografija iz albuma: Snežana kao turistički vodič sa turistima

– Zadovoljstvo mi je što me to pitate, jer moram da se vratim nekoliko decenija unazad. Svaka generacija se pamti po nečemu, a tu sam zapamtila jer je bio februar mesec, a zima izuzetno hladna i snegovita. Bez obzira na to, ispit je morao da teče onako kako je predviđeno. Pošli smo na put opremljeni toplom odećom, a kandidati velikim znanjem i još većom tremom. Bilo je oko 50 polaznika: skoro svi akademski građani, diplomirani ili pri završetku studija, i dva turistička veterana u penziji. Između ostalog, tada nije bio asfaltiran put do kapija manastira Studenica. Morali smo pešice da pređemo nekoliko stotina metara kroz sneg, preko kolena. Kada smo došli promrzli, monasi su nas primili i smestili u trpezariju, doneli nam vruć čaj i bogougodno sa nama pričali. Kada je komisija došla k sebi, kao i kandidati, počeli smo ispit…

Snezana Stetic 138_576x768
Snežana od gimnazijskih dana radi kao turistički vodič i prevodilac za englesko govorno područje, radila je za sve najznačajnije turističke agencije i tour operatore kod nas i u svetu

Snežana se seća da je tu generaciju krasio kvalitet. Vodiči su znali 15 različitih stranih jezika, jedan kandidat je govorio četiri jezika, a nekoliko njih dva ili tri. To su bili, kaže, zlatni dani našeg turizma i ovog posla.
– Trenutno našem tržištu nedostaju vodiči sa znanjem svih svetskih jezika, osim engleskog, što ranije nije bilo tako, jer su mogli da se polažu svi svetski jezici. To se najbolje vidi i u članstvu Udruženja turističkih vodiča Srbije. Tu su vodiči koji govore više od 20 različitih stranih jezika. Nažalost, u jednom trenutku neko je promenio Pravilnik o polaganju stručnog ispita za turističke vodiče i nastala je hiperprodukcija turističkih vodiča sa znanjem engleskog jezika.

Turisticki vodici 3 60
Snežana će učestvovati u najavljenim izmenama Pravilnika polaganja ispita za turističkog vodiča jer je to, kako kaže, izuzetno važno, ne samo za vodiče već i za kvalitet turističkih usluga Srbije (na slici je sa grupom kandidata koji su polagali stručni ispit 2015. godine)

Upoređujući nekadašnje i današnje vodiče, profesorka zaključuje da su se vremena promenila, kao i poimanje znanja, kvaliteta, obaveza. Novu generaciju, prema njenim rečima, karakteriše polaritet: manji broj onih koji pristupaju svojim obavezama vredno, radno i temeljno i veći broj onih koji su ovaj ispit shvatili kao nešto neobavezno. Tu razliku i promene generacija sagledava i kao profesor i kao predsednik komisije za polaganje praktičnog dela ispita za turističke vodiče.
– Možda je to zato što i turizam shvataju tako. Međutim, putovati u svom slobodnom vremenu i raditi kao turistički vodič dve su potpuno različite stvari, što očigledno da neki od polaznika ovogodišnjeg stručnog ispita nisu shvatili.

Snezana Stetic 141_1024x768
Putovala je i radila na svim kontinentima osim Australije, a na početku i pri kraju bavljenja ovim poslom najviše u Jugoslaviji i Srbiji (na fotografiji je u agenciji Yugotours)

U vreme kada je počinjala da radi kao turistički vodič, Snežana je sve beležila i čuvala: itinerere, spiskove putnika, rooming liste, avio karte…
– Turistička putovanja avionom nisu bila česta i te ture dobijali su iskusni i kvalitetni vodiči. Mi mlađi radili smo poslove transfera, vođenja đačkih ekskurzija, putovanja po zemlji. To je i pravi put kako učiti i naučiti veštinu vođenja. Posao turističkog vodiča pretpostavlja doživotno učenje, stalan rad na svom obrazovanju i usvajanje mnogo novih znanja i veština. Licenca je samo početak jednog lepog i atraktivnog zanimanja. Međutim, kada se preuzme posao onda započinje vrlo odgovoran i mukotrpan rad, ukoliko želimo da ga obavimo kvalitetno. Da li je vodič dobar ili ne, putnici mogu da procene vrlo brzo.

Snezana Stetic 149_576x768
Jedno od brojnih priznanja, Turističku slagalicu, dobila je na Susretima organizatora manifestacija kao zaslužni pojedinac u oblasti manifestacionog turizma

Za svoju prvu turu kaže da je bila noćna mora: putovanje pod nazivom Klasična Grčka, 14 dana autobusom, sa uslugom samo jednog lokalnog vodiča, i to u Atini.
– Sva ostala razgledanja radila sam sama. Na tom putovanju moj kofer imao je 30 kg, od čega 20 kg knjiga iz: geografije, istorije, istorije umetnosti, arheologije, arhitekture, grčke mitologije, englesko – grčki rečnik… Sa puta sam se vratila sa 5 kg manje težine, ali sa izuzetnim samopouzdanjem i saznanjem da sam pronašla delatnost kojom želim da se bavim čitavog života.

Snezana Stetic 153_1024x768
Lična biblioteka koju poseduje ima više od 2.500 knjiga, a od toga je skoro 40% knjiga koje je kupila za potrebe turističkog vođenja (Snežana u svojoj kancelariji u Visokoj turističkoj školi)

Posao turističkog vodiča jedan je od najlepših poslova koji je radila u životu, a sada je profesorka koja pokušava da prenese svoje znanje o turizmu i turističkom vođenju mlađima.
– Vreme je za nove kadrove i treba im osloboditi prostor. Njima treba prepustiti šansu, a da li će je iskoristiti zavisi samo od njih.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

UKOLIKO VAM SE DOPAO OVAJ TEKST, PROČITAJTE I PRIČU O TRUDU I BORBI PROFESORKE ŠTETIĆ ZA SEOSKI TURIZAM SRBIJE.

6 komentara

Profesorka Stetic je prava osoba koje moze da vam da sve informacije o svemu sto vas intetesuje.Trebalo bi da mlade kolege prihvate sve njene savete, jer su oni dobronametni I cilj im je ostvatrnje najboljih rezultata.Turizam je ozbiljna delatnost, koja zahteva puno truda, ucenja, lepo ponasanje, fleksibilnost I jos mnogo toga , pa bi tako mladi trebalo da shvate.Turiticki vodic je ambasador svoje zemlje.

Ako mladi shvate ozbiljnost bavljenja ovim poslom onda mogu da s ponosom nose karticu sa brojem licence, ako olako shvate, bolje da se bave nekim frugim ppslom

Profesorka Stetic je pravi profesor i pedagog, jedna od retkih koja je zadrzala visoke kriterije na Visoj turistickoj skoli u Beogradu. Turisticku geografiju niste mogli da polozite ako zaista niste dobro zagrejali stolicu i naucili sve. A to sve je samo kap u moru znanja koja treba da sticemo tokom rada u turizmu. Hvala joj na tome. I dan danas sam ponosna na svoj diplomski rad iz Turisticke geografije zahvaljujuci profesorki Stetic.

Profesorka Stetic je divna zena, odlican predavac i dobar pedagog. Bila mi profesor turisticke geografije a kasnije i mentor i predsednik komisije za odbranu diplomskog rada 2003. godine u tada Visoj turistickoj skoli. Uvek je se rado secam.

Profesorka Snežana Štetić bila je asistent na nekim predmetima u vreme kada sam ja studirala Turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu (generacija upisana 1982.). I dalje mislim da u teoriji, a naročito u praksi, nismo mnogo odmakli i to pre svega kada se radi o mogućnostima za razvoj turizma u našoj lepoj zemlji. U prilog toj lepoti: http://turizmoblog.blogspot.rs/

Ostavite odgovor