Škola za diplomirane roditelje

Po diplomu diplomiranog roditelja i jedan od 12.000 specijalnih priručnika, u poslednjih 14 godina dobili su svi polaznici besplatne Škole roditeljstva, uz korisno znanje koje im na jedinstvenim predavanjima prenosi tim od 14 iskusnih stručnjaka. Plemenitu ideju da budućim roditeljima pojasni sve nedoumice o tome šta ih čeka u novoj životnoj ulozi osmislila je Nada Lazić (65) dok je radila kao defektolog, glavna sestra u porodilištu i šefica Centra za edukaciju pacijenata u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front.

10394612_760691687313078_7652830197702783036_n
Knjiga koju je Nada napisala besplatno dobija svaki polaznik

Ova škola je danas jedan od projekata dobrovoljnog, nestranačkog, nepolitičkog, nevladinog i neprofitnog udruženja Porodično gnezdo i nastala je kao rezultat Nadinog višegodišnjeg rada sa trudnicama.
– Kada sam shvatila da im se u državnim ustanovama ne pruža dovoljno informacija i da nema psihologa i psihijatara koji bi sa njima razgovarali, osnovala sam Centar namenjen trudnicama i pacijentima koji leče sterilitet ili imaju maligna oboljenja. Škola roditeljstva, kao jedan od projekata imala je 12 tema, a danas smo stigli do 19, od kojih su najnovije vezane za homeopatiju, proširene vene u trudnoći i koučing tehnike za eliminisanje straha od porođaja – priča mi Nada dok pijemo čaj u njenom stanu.
Ova humana žena je još u srednjoj školi bila aktivistkinja Crvenog krsta, a kada se zaposlila i završila višu školu i fakultet, nastavila je da prikuplja garderobu i pelene za samohrane majke koje po izlasku iz porodilišta nisu imale u šta da poviju decu. Brojne su aktivnosti i novine koje Nada sa svojim kolegama uvela: prva humanitarna aukcija slika 1991. godine i omogućavanje partnerima da prisustvuju porođaju tek su neke od njih. Međutim, uprkos inovacijama i požrtvovanom radu, Centar u okviru klinike je Nadinim odlaskom u penziju zatvoren 2009. godine, pa je ona, sa istim timom saradnika nastavila da drži radionice i predavanja u Dečijem kulturnom centru Majdan u Beogradu.

unnamed (1)
Nada sa polaznicima škole, posle završene radionice

– Predavanja za oko sedamdesetak polaznika traju mesec dana i održavaju tri puta nedeljno u večernjim satima. Moja misija se nastavlja, jer ja nikad nisam prestajala da pomažem ljudima. Trudila sam se da i moju decu naučim da se tako ponašaju – priča Nada.
– U poplavi raznih predavača, ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama jedini su merodavni da drže edukacije. Na primer, osnovni cilj našeg Kluba mama dojilja je da žene znaju da, iako je možda lakše razmutiti mleko i dati ga detetu kad niste od kuće, to mogu da urade na drugačiji način – da isprazne dojke i tim mlekom nahrane dete. Učimo ih da ne budu sebične i da, umesto da ga bace, ostave u banci mleka. Ako niste znali, u Institutu za neonalotogiju obrok nedonoščetu može da bude jedan mililitar mleka. To je jedna crtica na špricu. Svaka kap je dragocena i zlatna i to je jedina prirodna imunizacija za decu – sigurna je Nada.

Iako je u penziji gospođa Lazić živi aktivno i svaki dan joj je ispunjen. Telefon ne prestaje da joj zvoni, a zbog prirode obaveza, mada prvobitno nije bila obožavalac, savladala je internet i fejsbuk.
– Sama vodim kompletnu organizaciju. Evo, od jutros sam poslala dva pisma i ostvarila nove kontakte. Držim i tri praktična predavanja – šta treba da se zna kada beba dođe kući, kako da se opremi prostor, šta treba kupiti od odeće, kako se beba kupa i ono što je roditeljima posebno zanimljivo, ali i problematično – obrada pupčanog patrljka. Obrađujemo kompletan period promena koje nastaju u organizmu žene od dva sata posle porođaja i narednih 40 dana – objašnjava Nada, koja je nedavno prvi put postala baka.
– Imam dva sina, a evo dočekala sam i prvo unuče, malog Relju. Posle prevelike ljubavi i želje da pomognem svima, došla sam u priliku da to mogu da pružim i svojoj deci – rekla mi je Nada.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

2 komentara

I eto kako žene u penziji mogu da budu aktivne i korisne za zajednicu i druge žene 🙂 Aplauz za ovu gospodju i neka bude zdrava i vitalna još dugo dugo 🙂

Ostavite odgovor