Slike IZ MUZEJA pobegle na ulicu: Francuski umetnik čuvena dela naših slikara prenosi NA ZGRADE Beograda

U Beograd je stigao pravo iz Istanbula, a iz prestonice Srbije nastavio je ka Novom Sadu, gde će ponovo doći u avgustu, a onda se još jednom uputiti ka Turskoj. Francuski umetnik Julien de Casabianca (47) putuje tokom cele godine, a kako je u intervjuu za Priče sa dušom rekao, u svojoj rodnoj Francuskoj je samo u vreme godišnjeg odmora.

Julien sa Branislavom Glumcem iz Francuskog instituta

Petnaest godina je u svetu umetnosti, bavio se i filmom i koreografijom, a poslednje tri okupiran je svojom participativnom street art instalacijom Outings project.

Do sada je obišao 80 gradova i dela iz muzeja preneo na ulice i tako ih učinio dostupnim za sve građane, onima koji nemaju vremena da dođu u muzeje ili im nisu dostupni zbog skupih ulaznica. Osim Evrope u kojoj je najviše radio, bio je i u Japanu, Vijetnamu, Hong Kongu, Kolumbiji, Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama.

U Srbiju je došao na poziv Francuskog instituta, a u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada i Gradskom opštinom Palilula organizovane su radionice u okviru ovog umetničkog projekta.

Dvadeset jedna osoba, među kojima sam bio i ja, pozvane su u Galeriju Matice srpske u Novi Sad kako bi odabrali željena dela. Tokom posete ovoj instituciji kulture, uz kustoskinju Jelenu Ognjanović koja nam je pojasnila slike čuvenih slikara, odabrali smo ono što nam se na prvi pogled najviše dopalo i što smo želeli da prenesemo na beogradske ulice.

Svaka osoba je izabrala po jedno delo, ili segment slike, a zatim je Žulijen fotografisao i narednog dana u velikom formatu, na tankom papiru i posebnom postupku odštampao uvećane slike. Bilo je važno da biramo dela koja su naslikana do 1957. godine, jer po rečima umetnika, nakon 60 godina imamo pravo da ih koristimo u ove svrhe.

Istoričarke umetnosti Sonja Marić i Jelena Bratonožić opredelile su se za kraljicu Mariju Karađorđević i Đuru Jakšića

Tri dana kasnije, ponovo smo se okupili, ali sa makazama u rukama i iskrojili dela koja su nas takla. Zatim smo kolima obilazili 20 adresa na teritoriji opštine Palilula, uglavnom na Karaburmi, gde smo reprodukcije sa umetnikom mazali i lepili na zidove zgrada, dok je ataše za kulturu Francuskog instituta Anne Lorraine Vigouroux, sliku dva petla, simbol Francuske, zalepila na zgradu Francuskog instituta u centru grada. Žulijen je uradio i jedan veliki mural približnog formata od 15×7 metara u Bulevaru Despota Stefana 128.

Uvek nasmejana: Ataše za kulturu Anne Lorraine Vigouroux

Osim što sam dao svoj doprinos street artu svog grada odabravši sliku Uroša Predića Sveti Dimitrije koja sada krasi jedan zid na Karaburmi, ovo je bila odlična prilika i za intervju sa veoma traženim umetnikom.

– Svako od vas će izabrati ono što mu se svidelo. Uvek je u pitanju veoma ličan izbor kojim ćete jedno delo jednog slikara pokazati van muzeja. Vi birate koju ćete sliku da pokažete drugima. Vi ćete da iseckate papir i da zalepite, a ja ću samo da gledam sa strane – objasnio mi je Žulijen kako će sve da izgleda do kraja radionice.

Najlepši deo ovih radionica koje sprovodi širom sveta je sam kraj, odnosno faza nakon lepljenja. Kaže mi da tada odlično razumemo sliku i da ona govori nešto lepo i deli ga sa prolaznicima.

A kako je sve počelo? Žulijen de Kazabjanka radi sve ovo kako bi iz muzeja izbavljao najlepše likove koji žive u umetničkim delima. Ovu ideju je počeo da realizuje kada se prvi put susreo sa portretom gđice Rivijer na jednoj Engrovoj slici u jednom ćošku u pariskom Luvru.

– Bila je lepa. Delovala je izgubljeno i nesrećno okružena ostalim velikim slikama. U meni se probudio prinčevski poriv: želeo sam da je probudim i oslobodim rama i muzeja – kaže.

Od tog prvog kolaža, nastavlja svoju misiju i oslobađa na stotine slika širom sveta. Na radionicama ohrabruje građane da se bolje upoznaju sa kolekcijama svojih muzeja. Beograd i Novi Sad su uspešno položili test i sada je na vama dragi čitaoci da se prošetate kroz ova dva grada i pronađete kraljicu Mariju Karađorđević, Svetog Nikolu, Đuru Jakšića, Devojku sa kanarincem, Cara Dušana ili neke druge likove na zidovima do juče običnih zgrada koje su sada obukle novo odelo.

Da biste saznali podrobnije čime se još bavi ovaj umetnik, kliknite OVDE.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz vezu ka www.pricesadusom.com, u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Ostavite odgovor