Priče sa dušom

Onoliko koliko traje vegetacija, toliko dana u godini diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i hortikulture Milica Đukić (29) posvećeno radi, često i danonoćno ne bi li napravila cvetne aranžmane i dekoracije, ili nekome uredila dvorište, baš onako kako je zamislila. A koliko je ova devojka iz Nove Pazove pedantna saznao sam kada mi je objasnila da mlade i mladoženje za koje najčešće stvara, voli da upozna kako bi ih kroz svoje kreacije predstavila gostima tokom njihovog najlepšeg dana. Kada joj kažu šta vole, u čemu uživaju i po čemu su posebni, Milica pravi takvu dekoraciju da gosti u njoj prepoznaju buduće supružnike, koji tog dana sijaju sa svim detaljima o kojima je do tančina vodila računa. Zbog toga mnoge zvanice koje inače ne obraćaju pažnju na detalje, zastanu ispred venca na kapiji, zagledaju se u cvetne ukrase na reveru, dive se lepoti venčanog buketa ili im pak pažnju privuku neobične dekoracije na mladenačkom stolu.

U kutiji, ispod cveća krije se poklon

Miličin talenat i ljubav prema prirodi i japanskoj ikebani prepoznali su profesori u srednjoj školi i na fakultetu. O njenim kvalitetima, predanosti i uspehu govore mnoge diplome, koje je ponela iz srednje škole, a kasnije je i diplomski rad posvetila ikebani. Zato se nisam začudio kada mi je rekla da sa svojih 29 godina, ima već deceniju i po iskustva.

Jer boja njegove kravate diktira boju korsaža i bidermajera-Foto Miralem Causevic_549x768

Jer boja njegove kravate diktira boju korsaža i bidermajera / Foto: Miralem Čaušević

Jelka - venčanica

Jelka – venčanica

Maštovita vila sa čarobnim štapićem, kako bih mogao da nazovem Milicu s obzirom na moć, čaroliju i novi život koji daje svojim aranžmanima, ovih dana je zauzeta novogodišnjim dekoracijama i osmišljavanjem izgleda božićnih i novogodišnjih trpeza i ukrasa za jelke. Zbog toga smo se sastali i popili kafu u Zemunu, u salonu venčanica Kallisi, čijem je izgledu davala novo ruho, predstavljajući mi svoj ovogodišnji novitet – venčanicu u obliku jelke.

– Htela sam da u jednom aranžmanu spojim i novu godinu i venčanicu, pa sam gornji deo iskrojila od belog materijala, a donji napravila od biljaka, odnosno grana jelke, juniperusa i vrbe – objašnjava mi.

– Kažu da mogu da radim 24 sata i da se ne umorim (smeh). Obožavam da stojim ispred aranžmana dok radim, ali često i klečim dok stvaram, kao pravi majstor japanske ikebane, a posle ga podignem na vitrinu ili sto, pa spustim, kako bih videla iz više uglova, a pogotovo ako je reč o aranžmanu koji treba da stoji ispred gostiju – kaže.

Ružica zakačena na rever čiodama narandžaste boje. Da svaki detalj bude na svom mestu. I čičkasti venčani buket sa cvetovima knifofije Dejana Batalovic foto

Ružica je zakačena na rever čiodama narandžaste boje, da svaki detalj bude na svom mestu. Tu je i čičkasti venčani buket sa cvetovima knifofije / Foto: Dejana Batalović

Njena glavna oprema su maštovitost i pregršt ideja, a tehničke stvari: makaze, klešta, žica, pištolj za topljenje plastike, kalemarski nož. Skoro uvek koristi sunđer za aranžiranje cveća ili kenzan (jež za cveće), a osnovu čine elementi iz prirode.

Venac na ulaznim vratima-foto Miralem_768x768

Jedan od glavnih pokretača je kad gosti na svadbi kažu da su u njenim dekoracijama prepoznali mladu i mladoženju / Ovaj venac na ulaznim vratima slikao je Miralem Čaušević.

– Da bi bio potpun, aranžman u sebi treba da nosi granu, list, cvet i plod. Grane mu daju liniju, cveće boju, a sve zajedno lepotu. Važno je da se oseti ritam, odnosno da se u njemu nešto dešava, da je interesantno. Tako moji aranžmani imaju u sebi spoj tradicionalnog i modernog – priča mi Milica, koja je pre godinu i po dana pozvala prijateljicu, koleginicu i napravila brend Mokoša.

Za dobrodošlicu ispleten je venac od zelenog žita i poljske žalfije / Foto: Nasmej se, ptičica

Za dobrodošlicu ispleten je venac od zelenog žita i poljske žalfije / Foto: Nasmej se, ptičica

– Mokoša je staroslovenska boginja, zaštitnica žena i ženskih poslova. Sama pravim bidermajere, korsaže, vence za kapiju ili vrata, osmišljavam i ukrašavam unutrašnjost restorana, pravim aranžmane za stolove i mladenački sto i ostale detalje. Priroda mi je inspiracija, baš kao što je i brak nešto prirodno. Kad sve završim, bitno je da svi elementi budu zaokruženi u priči dvoje zaljubljenih. Pejzažno uređenje vrtova, terasa, balkona, prilaza i ulaza je timski rad.

Rever - cvet za mladoženju i kuma i narukvica - cvet za kumu

Rever – cvet za mladoženju i kuma i narukvica – cvet za kumu

– Kada sam pravila cvet za rever za mladoženju i kuma, koji su inženjeri prerade drveta, grejala sam furnir u ključaloj vodi, a zatim ga savijala kako bih napravila fišek i unutra dodala cvetić. Nakon razgovora sa mladencima, intuitivno mogu da osetim šta im leži i šta im se dopada, pa im posle predložim svoje ideje. Ima i onih koji se plaše da prihvate dekoraciju u inovativnim kombinacijama boja i materijala koje možda nisu uobičajene na domaćim svadbama, ali pošto je moja najbolja reklama preporuka sa prethodnih venčanja, ipak imaju poverenja.

Prostor koji uređujem mora da bude u skladu sa svim detaljima i aranžmanom, odnosno da ima dušu, kaže Milica / Foto: Dejana Batalović

Prostor koji uređujem mora da bude u skladu sa svim detaljima i aranžmanom, odnosno da ima dušu, kaže Milica / Foto: Dejana Batalović

5 slika_1024x683Dotakli smo se i zajedničke teme u današnjem „copy – paste“ vremenu, s obzirom na to da prepisivači koriste moje Priče sa dušom bez dozvole, a tako i mnogi amateri pokušavaju da, uzimajući fotografije Miličinih radova, pokušaju da dobiju klijente na taj nekreativan način.

Bozicni aranzman-Foto Igor Prusac_1024x682

Božićni aranžman / Foto: Igor Prusac

Viseća forma venčanog buketa na jednoj od stolica muzeja Macura

Viseća forma venčanog buketa na jednoj od stolica muzeja Macura

– Što sam starija, to me sve manje uzbuđuje. Naravno da onaj ko kopira ne može da napravi aranžman kao sa moje fotografije, ali nažalost, u brzom vremenu, narod angažuje onog ko mu je blizu, pa nekad ni ne proverava ko i kako radi svoj posao. Ja ne radim ovaj posao isključivo zbog novca, meni je važno da to što stvorim bude posebno, da klijenti budu zadovoljni i da se ja osećam lepo. Moj uspeh se ogleda u diplomama, delima, inovacijama, ljudima koje sam učinila presrećnim i mojom srećnom dušom kad sve to vidim. A određeni broj ljudi će prepoznati taj kvalitet, pa će i novac doći sam po sebi – istakla je Milica i ponovila da za nju ne postoji ništa lepše na svetu od ovog posla iz snova.

Milica je osvojila prvo mesto za biodekoraciju na Međunarodnom sajmu cveća 2004. godine, a godinu dana kasnije prvo mesto iz aranžiranja cveća na devetom republičkom takmičenju i prvo mesto u aranžiranju u Skupštini grada Beograda. Poseduje više zahvalnica Šumarskog fakulteta među kojima ističe zahvalnicu za promociju, edukaciju iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture 2007. godine.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta sa naslovom dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Igor Prusac, Dejana Batalović, Miralem Čaušević, Nasmej se, ptičica, Nenad Blagojević, Mokoša

Da li vam se dopao ovaj tekst?

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.