U ovom malom mestu nekada se kupao kralj Milutin, a sada dnevno prenoći duplo više turista nego što ima stanovnika

Kada sam 2019. godine posetio najvišu banju u Srbiji domaćini su mi obećali da će treći, najnoviji hotel biti otvoren za oko dve godine. Ponovo sam došao 2021. i hotel sa četiri zvezdice je uveliko ugostio prve turiste.

Od Beograda do Lukovske Banje prešao sam oko 300 kilometara, dok je od Novog Sada udaljenost oko 390 kilometara.

Zbog toga ovde treba doći najmanje na produženi vikend, odnosno ostati barem sedam i više dana.

Ko reši da putuje autobusom, iz Novog Sada i Beograda može stići Niš ekspresom, sa presedanjem i kratkim čekanjem od desetak minuta na autobuskoj stanici u Kuršumliji.

Deo od Kuršumlije do banje najlepša je etapa putovanja jer se prolazi kroz predele pune drveća i netaknute prirode, pa je teško reći da li je lepše ovde provesti odmor u proleće kad sve ozeleni ili na jesen kada banja dobija narandžaste nijanse.

Koliko je ovaj biser srpskog turizma skriven od gradske vreve govori i podatak da jednim delom puta do banje nećete imati domet za mobilni, a onda ćete sa dolaskom signala ugledati ušuškanu banju u Lukovskoj kotlini.      

Iako je leto udarni deo sezone, saznao sam da veliki broj turista dolazi u toku zime, posebno u vreme praznika i za raspust.

To i ne čudi mnogo jer je u Lukovskoj Banji uvek toplo, kako u samom hotelu, a posebno u bazenima.

Temperatura vode na izvoru ide i do 70 stepeni, a za goste je rashlađena i iznosi od 33 do 35 stepeni.

„Bela Jela“, hotel sa četiri zvezdice ima nov poluotvoren bazen u kojem kroz specijalan otvor možete preplivati ili jednostavno proći i udahnuti čist planinski vazduh, dok vam telo greje lekovita termomineralna voda i isparava na sve strane.   

Od oktobra 2021. godine ova banja ima tri hotela („Kopaonik” postoji od 2000. godine, a „Jelak” od 2009. godine) i iako su sva tri u vlasništvu Specijalne bolnice, najnoviji „Bela Jela” ne odaje utisak da u njega ljudi dolaze samo zbog lečenja.

Sa modernim wellness centrom u kojem su finska sauna, infracrvena sauna, slana soba, parno kupatilo, tople klupe, terapija blatom i centar za masažu, „Bela Jela“ privlači porodice, mlade bračne parove i sve one koji ovde svraćaju radi odmora i predaha od brzog života u velikim gradovima.      

Nakon što sam se smestio u sobu u kojoj je sve novo, skoro neotpakovano, sišao sam do kafea da po tradiciji probam neki od kolača.

Ovog puta izbor je pao na papucaki, poslasticu po kojoj je Lukovska Banja poznata. U vitrini je bio veliki izbor, skoro za svaki dan boravka po jedan: od baklave i tulumbe do čizkejka i kaprija.  

Čuveni kolač „papucaki“
Prvog dana sam jeo papucaki, a drugog čizkejk

Što se tiče hrane, u „Beloj Jeli“ se doručak i večera služe po principu švedskog stola, a ručak gosti mogu da naruče po želji.

Novitet je da se hrana, poslastice i piće mogu naručiti telefonom i konzumirati u sobi, a ljubazno osoblje će vam doneti ono što želite do vrata.

Novo je i da je iznajmljivanje bicikala besplatno za goste hotela, kao i korišćenje teretane i dečje igraonice.

Sobe su opremljene digitalnim sistemom za označavanje opcije „pospremi sobu“ i „ne uznemiravaj“ pa više nema potrebe da na kvakama ostavljate sobaricama obaveštenje na kartonu, već samo pritisnete šta želite na interfejsu ispred kupatila.

Kada je o lečenju reč, voda u Lukovskoj Banji idealna je za obolele od diskus hernije, zapaljenskog reumatizma, spondiloze, lumboišialgije, osteoporoze i drugih bolesti kičme i kostiju.

Zbog toga ćete videti brojne ljude na nekoliko stotina metara od centra Lukova kako potapaju šake, laktove i kolena u „Virove”, četiri mala bazena sa termomineralnom vodom koja im pomaže, kao i one koji su došli da se inhaliraju na prirodnom inhalatorijumu.    

Ko ima visok pritisak, on ide na adekvatan izvor na otvorenom „za pritisak”, za pacijente koji imaju problem sa očima tu je izvor „za oči”, a za one koji imaju šećernu bolest ili masnoće u krvi izvor „za šećer“.

Voda je najdelotvornija ako se pije na licu mesta i ne daje rezultate ako se toči u flaše i pije naknadno.

Na desetak metara odatle nalazi se Milutinovo kupatilo, odnosno Kupatilo kralja Milutina, našeg vladara koji je nedaleko od Lukovske Banje imao svoj letnjikovac.

Srpski kralj je koristio blagodeti ove vode kako za lečenje, tako i za uživanje.

Ulaznica se posebno kupuje nakon pregleda lekara, a indikacije za korišćenje hidroterapije u kupatilu su: spondiloza, diskus hernija, išijas i artroza (okoštavanje zglobova), a temperatura vode je od 42 do 44 stepena, s tim što se može prilagoditi pacijentu. 

U Lukovskoj Banji se u slobodno vreme možete prošetati do crkve Svetog Đorđa na vrhu brda i predivnog „instagramičnog“ mesta – vidikovca, dva i po kilometra od hotela, pratiti putokaze na „Stazama zdravlja“ i uživati u prirodi u pravom smislu te reči.

U ovo malo mesto na jugu Srbije dolazi se radi mira, odmora i boravka na čistom planinskom vazduhu.

Nadmorska visina je 681 metar, kroz banju protiču tri reke, a na izvorima svake sekunde izađe 100 litara vode.

Ovde živi svega 250 stanovnika, velika većina radi u turizmu, a u sezoni u Lukovskoj Banji dnevno bude duplo više turista nego meštana.

Više o hotelu „Bela Jela“ i o cenama saznajte na ovom linku.

Autor: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Fotografije: Bela Jela, Nenad Blagojević; Napomena: Članak je u vlasništvu Priče sa dušom doo i može se preneti na drugi sajt uz link ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Potpisati fotografe. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Za hosting kao kod Priča sa dušom kliknite iznad

1 komentar

Ostavite odgovor