Umesto prekookeanskog leta odabrala je inovativan posao: Danka jedina u Srbiji ručno pravi drvene led lampe za decu

Od prethodne Priče sa dušom koju sam napisao o porodici Živković u martu, pa do našeg susreta na 58. Beogradskom sajmu nameštaja u novembru ove godine mnogo toga lepog se izdešavalo u njihovom porodičnom poslu.

Danka je dobila priznanje za jednu od 100 najuspešnijih žena preduzetnica u organizaciji Pošte Srbije, njena firma „Two N“ trenutno je jedina u Srbiji koja poseduje sertifikat CE za kvalitet i bezbednost lampi za decu, a Danka je dobila i donaciju i priznanje „Ja sam odvažna“ od Fondacije Ana i Vlade Divac, Ikee i Mastercarda.

Štand sa lampama Two N možete posetiti na Sajmu nameštaja u Beogradu do 13. novembra 2022.

U trenutku registracije preduzeća, juna 2020. godine, Danka i Slaven Živković imali su dvoje dece i mnogo poslovnih planova.

Nakon što su dali otkaze u velikim firmama, rešili su da porodičnu preduzetničku ideju nazovu po početnim slovima imena njihovih sinova, Nemanje i Nikše.

Tako su stvorili brend „Two N“ i istoimenu preduzetničku radnju na čijem čelu je Danka, a u kojoj nastaju neobične drvene led lampe za decu.

Uprkos kriznom vremenu i poslovanju koje su od samog početka vodili kroz period epidemije, Živkovići i dalje imaju pregršt lepih ideja za posao i planove za širenje biznisa. Njihovom porodičnom timu prošlog leta se pridružila ćerka Nađa.

Deo posla obavljaju u radionici u kojoj su mašine, a deo u porodičnoj kući u beogradskom naselju Železniku, gde se nalazi kreativan kutak.

Slaven je zadužen za proizvodnju drvenog dela lampi, odnosno za sečenje i brušenje, a Danka za dizajn, pripremu i krajnju obradu, odnosno farbanje i premazivanje proizvoda. Ona je jedna od malobronjih žena u Srbiji koja ima preduzetničku radnju u oblasti drvne industrije.

Njihove lampe su ekološke, prave se od daščane ploče jele i smrče i ofarbane su sertifikovanim bojama, netoksičnim i bezbednim za decu.

Svaka lampa se na kraju premazuje pčelinjim voskom, koji joj daje najbolju zaštitu, hrani drvo i lepo miriše.  

„Oboje smo inženjeri za preradu drveta i diplomirali smo na Šumarskom fakultetu u Beogradu, na kojem smo se i upoznali. Tamo smo stekli osnovno teorijsko znanje za našu struku, a iskustvo smo, naravno, dobili u praksi. Pre nego što smo se upustili u privatni posao, radio sam u petnaestak firmi i u većini sam bio na liderskim pozicijama, zadužen za vođenje proizvodnje. Tu sam imao priliku da se upoznam sa kompletnom tehnologijom koja se koristi u drvnoj industriji. Danas mi to mnogo znači dok pravim lampe“, priča Slaven za Priče sa dušom.    

Lampe su drvene i sadrže kvalitetne led diode sa sertifikatom, beli adapter, dimer i daljinski upravljač. Svetlo može da se pojačava i smanjuje, zavisno od toga da li ćete, recimo, da čitate detetu priču pred spavanje ili će svetlo ostati prigušeno u toku noći, pored kreveca ili kreveta.

„Slaven radi na mašini i njegov je taj, uslovno rečeno „prljaviji deo posla“ (smeh). Šalu na stranu, kad sve iseče i izbrusi po crtežu koji sam pripremila, elementi stižu u radionicu koja se nalazi u prizemlju naše kuće, gde radim kako bih uskladila posao sa kućnim obavezama i bila blizu bebe. Osim farbanja i završne obrade lampi, ja vodim i društvene mreže, bavim se prodajom, sajtom i kompletnim dizajnom. Neretko pripremam instagram objave dok hranim Nađu i spremam decu za školu, ali na sve to smo se brzo navikli“, otkriva Danka. 

„Ja sam bila ta koja je prelomila, napravila promenu i napustila dobar posao u prethodnoj firmi u kojoj sam bila zaista zadovoljna.“

„Razlog nisu ni problemi, ni teškoće, ni stres, jednostavno je došao trenutak nedovoljno izazovan za mene. Shvatila sam da radeći za druge ne mogu da dobijem više od onoga što sam već postigla. Bilo je vreme da se okrenem nečemu drugom“, seća se Danka.

Iako je ona bila protiv toga, ja sam istog sekunda napustio firmu u kojoj sam radio, znajući da neće biti napretka ako budemo rasipali energiju na više strana. Podržao sam Dankinu ideju, jer sam odmah video mogućnost napredovanja porodice u privatnom poslu“, dodaje Slaven.

Dileme na temu „da li je trebalo ulaziti u preduzetništvo ili ipak raditi za platu“ bilo je kako na početku, tako i danas.

A na pitanje „da li će moći finansijski da izdrže namete države i izlet u nepoznato sa dvoje dece, a sada i sa troje“ i na „grč u stomaku da li će biti novca i za porodicu i za posao“ odgovorio je optimizam koji ih sve vreme vodi.  

„Uvek sam pozitivno gledala na to da od proizvodnje unikatnih proizvoda za decu može da se živi, ali u trenutku osnivanja firme nisam imala predstavu o tome da ćemo sav svoj ušteđeni novac morati da uložimo u posao. Troškovi su nas sustizali, a mi smo i dalje ulagali u opremu za rad. Lampe sada prodajemo na našem sajtu, u prodavnicama Aksa i u Beoizlogu, a krenuli smo i sa izvozom u Slovačku“.

„Drago nam je što smo se nas dvoje kao pojedinci ispunili u proizvodima koje pravimo, a i videli smo da kupci prepoznaju koliko je truda i ljubavi utkano u njih. To nas gura napred i tu crpimo pozitivnu energiju“, kaže Slaven.  

Danka dodaje da su drvene led lampe „Two N“ inovativne, da ih prema informacijama koje imaju, oni jedini prave ručno u Srbiji i regionu, kao i da su čuli da postoje slični proizvodi u Poljskoj i Rusiji.

„Mi smo prethodnih godina zaista više puta bili na prekretnici. U jednom momentu smo čak skupili novac da se iselimo iz Srbije i da odemo u Kanadu ili Australiju.“

„Išli smo na časove engleskog, spremali se da emigriramo porodično, međutim sve je palo u vodu zbog korone. Ali, kako to obično biva u životu, iz jednog plana izrodio se drugi, a u naš život su umesto prekookeanskog leta stigle drvene led lampe i jedno sasvim novo životno i profesionalno iskustvo“.

Veći izbor lampi porodice Živković pronađite na ovom sajtu, a na instagramu ih zapratite ovde.

Tekst: Nenad Blagojević; Fotografije: Nenad Blagojević, Jovan Nedeljkov; Napomena: Tekst i fotografije je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu izvora i linka ka sajtu www.pricesadusom.com i potpis autora fotografija.

Ostavite odgovor