Upoznali se u BUENOS AJRESU, venčali se kraj ČAČKA: ARGENTINSKO-SRPSKA SVADBA od pet dana

Lepe fotografije ne krase ovaj tekst bez razloga, jer je ljubav prema slikama i foto-umetnosti u dalekom Buenos Ajresu spojila Baneta Pantovića (32) i Ledu Laggiard (31). Mada se na prvi, a ni na drugi pogled, kako dodaje Bane, nisu dopali jedno drugom, emotivne varnice sevnule su nešto kasnije, a Argentinka i Srbin ubrzo rešili da žive zajedno.

Bane je studirao menadžment u Argentini, a nakon duže veze na daljinu i posle pet godina zabavljanja, verio je Ledu sa kojom u Beogradu živi od 20. septembra 2014. Istog dana naredne godine organizovali su venčanje u Srbiji, a zatim i u Ledinoj rodnoj Argentini.

L&B (325)_800x533– Upoznali smo se praktično pred njegov povratak u Srbiju posle master studija. U to vreme nisam imala novca za put i nisam znala da li ću uopšte moći da dođem u Beograd da se vidim sa njim, i šta će biti sa našom vezom. Slučajno sam otišla sa drugaricom na kasting za reklamu za šampon za kosu, dobila ulogu i od tog honorara doputovala prvi put u Srbiju – seća se Leda.

Da oboje uživaju u detaljima najbolje su videli njihovi gosti na svadbama na kojima je sve bilo cakum – pakum, ali i ja dok su mi, uz čaj u Beogradu, do tančina prepričavali kako su organizovali svoja dva venčanja.

– Zvanično venčanje uz matičara bilo je u Međuvršju kod Čačka, na jezeru kraj kojeg Banetovi roditelji imaju kuću. Prvog dana organizovali smo svečanu večeru kada su se gosti sa različitih strana sveta mogli malo bolje upoznati i zbližiti, a drugog dana pre podne – venčanje na jezeru sa pedesetak najbližih ljudi, a posle podne proslavu u restoranu sa oko 200 zvanica. Nismo imali mnogo tradicionalnih elemenata, a ja sam uživala u trubačima – priča mi Leda.

21.11.15 (1270)_800x533

21.11.15 (1233)_800x533Dva meseca kasnije u njenom rodnom mestu Viedmi, na jugu Argentine, usledila je trodnevna svadba. Gosti iz Srbije doputovali su u ovu nama daleku zemlju, isto kao što je Ledina rodbina prethodno bila u Srbiji.

– Prvog dana rekli smo „da“ pred matičarem u dvorištu Ledinih roditelja, a drugog dana posle venčanja u crkvi, bila je večera koja je trajala do ranih jutarnjih časova. Negde oko šest ujutru, po argentinskim običajima, svi gosti su stavili maske na lice. Počeo je jutarnji „karneval karioka“, igrali smo i pevali do 8 ujutru. Trećeg dana napravili smo još jedan svečani ručak, gde smo se oprostili od gostiju koji su morali da putuju nazad svojim kućama – prepričava Bane.

21.11.15 (1216)_800x53321.11.15 (1223)_800x533Sagovornici Priča sa dušom sami su organizovali svoja venčanja, a kao večiti perfekcionisti čak su i napravili internet sajt na kojem su gosti mogli da vide bitne detalje u vezi sa svadbenim protokolom, smeštajem u Viedmi, detaljima o mladencima, ali i da po želji odaberu šta da im kupe za medeni mesec na Šri Lanki i Maldivima. Evo dela ponude: plivanje sa delfinima, romantična večera za dvoje na plaži, energetski doručak za pet dana, ručak na plaži…

21.11.15 (649)_800x53321.11.15 (520)_800x533– Pozivnice za venčanje u Srbiji imale su tri dela sa tri naše instant polaroid fotografije sa Kopaonika. S druge strane, na pozivnice za svadbu u Argentini stavili smo fotografiju iz metro stanice Vukov spomenik. Torta u Viedmi bila je u obliku kofera, a venčanica bež boje kupljena u Srbiji. Leda je stigla na venčanje starim automobilom, a ja sam je čekao u crkvi, nakon čega smo zajedno nastavili vožnju tim raritetnim vozilom – priseća se Bane tek nekih od detalja o kojima su vodili računa.

Leda mi priča da srpski i argentinski narod imaju dosta kulturoloških razlika, ali da su u suštini veoma slični. I jedni i drugi su, kako kaže, topli ljudi koji vole da se lepo provedu i da se druže sa prijateljima. Bane se donekle slaže, iako mu je život u Buenos Ajresu pomalo bio naporan zbog velike gužve u višemilionskom ambijentu. Ipak, kada se sreo sa Ledom, kaže da mu se kompletan utisak promenio nabolje.

IMG_1993_400x600
Fotografija je za njih nešto intimno, zbog čega im je važno da se pred fotografom osećaju prijatno. Sa svakog putovanja, obavezno izrade po jednu zajedničku fotografiju koju slažu u jedan veliki album.

U Beogradu imaju mahom internacionalno društvo, a ponekad se viđaju sa srpsko – latinoameričkim parovima. Bane je zadužen za organizovanje druženja sa prijateljima iz Srbije, a Leda poziva drage ljude iz španskog govornog područja.

– U Srbiji živi dosta latino devojaka, toliko ih ima da će napraviti invaziju na našu zemlju – šali se Bane, a Leda otkriva još jednu zanimljivost sa venčanja.

– Moja drugarica koja je argentinsko-francuskog porekla na našoj svadbi upoznala se sa Banetovim drugom iz Čačka i od tada su u emotivnoj vezi. Nadamo se da će i oni uskoro zakazati venčanje – srećna je.

Život u Srbiji im je zanimljiv i ispunjen. Bio bi još interesantniji kada bi Leda, koja je po profesiji master u oblasti kulturne politike i menadžmenta u kulturi, našla posao, dok Bane trenutno radi i privodi kraju svoje doktorske studije u oblasti međunarodnih odnosa. Tokom 2016. godine sigurno će ostati u Beogradu, a za kasnije će videti. Kažu da su otvorenog uma i da će, ukoliko situacija negde drugde bude bolja, nastaviti svoju argentinsko-srpsku ljubav u drugoj državi. Kako god da bude, sa njima uvek na put idu njihov vedar duh, kvalitetan fotoaparat i ljubav prema životu.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografije je u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Cecilia Aiscurri (fotografije iz Argentine) Studio 85 (fotografije iz Srbije)

1 komentar

Ostavite odgovor