Urnebesni VIDEO mladog Francuza: Više jedem PLJESKAVICE u Srbiji nego baget u Francuskoj, BRE!

Pitao sam ga da mi kaže šta mu prvo padne na pamet kad pomisli na Srbiju, a on je krenuo da ređa ulice i zgrade koje je sa zadovoljstvom istraživao, kafane i barove, Dunav, prirodu, puteve, burnu istoriju, srpske psovke, planine na jugu, prelepe žene sa mnogo šminke, ali na prvo mesto je glasno stavio izuzetno ukusnu hranu. To i ne čudi jer, kako i sam kaže u svom prvom videu, on dolazi iz Francuske, pa je normalno da voli da jede.

Pokušaj isprobavanja kajaka u Obrenovcu

Mladi Eloi Pacaud (23) proveo je u Beogradu i Nišu godinu dana, a po povratku u svoj rodni Nant, na zapadu Francuske rešio je da osveži uspomene na Balkan i da snimi zabavan i komičan prilog o svom iskustvu u našoj zemlji.

Po povratku u Francusku prvo jelo koje je probao u jednom srpskom restoranu u Parizu bila je sarma. Popio je i jedno Nikšićko pivo.

Objavio ga je na youtube-u, veoma duhovito obradio brojna jela i napravio top listu od pet najboljih. Pričao je o bureku i plazmi, objasnio zašto voli sarmu, kako se navikao na meso koje se ovde servira i za doručak i za ručak i za večeru, ali i zašto je sa ćevapima uvek u raju i kako je u Nišu našao pljeskavicu za 80 dinara.

U Obedskoj bari sa prijateljicom, tokom snimanja jednog filma

Fakultet je završio u Francuskoj, a u Srbiji je volontirao u okviru Evropskog volonterskog servisa (European Voluntary Service – EVS) sa još osam volontera. Zajedno su živeli u jednom stanu na Novom Beogradu i radili sa Mladim istraživačima Srbije.

Sa volonterima u Sremskim Karlovcima

Glavne aktivnosti bile su vezane za promovisanje radnih kampova i radionica (on je pravio video-snimke), ali i pokretanje Language Café-a sa jednim Poljakom u Kulturnom centru Grad.

– Po povratku kući, u decembru 2016. tražio sam način da što autentičnije prenesem svoje doživljaje, i pošto nisam sjajan u pisanju, rešio sam da snimim video. Moji prvi gledaoci bili su prijatelji kojima se to baš dopalo, pogotovo jer su videli svoju zemlju iz ugla jednog stranca, a bili su i zadovoljni da čuju kako pokušavam da govorim na srpskom jeziku – priča mi Elua u Priči sa dušom.

Iako obožava srpsku kuhinju, kaže da ne zna imena baš svih jela, ali ona koja mu je spremala majka njegove devojke bila su odlična. Mnogo voli pljeskavicu, pogotovo jer se može kupiti na svakom ćošku. Spominje i kebab iz Francuske, koji je sličan našem ćevapu, ali kako kaže Elua, pljeskavica je pljeskavica. 

– Malo sam bio preterao sa jedenjem mesa u Srbiji. Sećam se da su jednom, dok sam bio u Nemačkoj, srpske kuvarice trebalo da spreme vegetarijanska jela. One su uspele da naprave tradicionalne specijalitete i to bez mesa. Bilo je neverovatno ukusno!

Ideja za snimanje videa bila je njegova, ali je bio inspirisan strancima koji su to radili u Francuskoj. Prethodno je snimao priloge za promociju radnih kampova za volontere, a u montaži se upravo usavršio radeći na prilogu „Srpski hrana“.

Pitao sam ga da li ume nešto da skuva od jela sa Balkana.

– Ne mogu da se pohvalim time, ali recimo da bih mogao da napravim punjene paprike. Dobar sam u salatama i u palačinkama, jer dolazim iz Bretanje, regije poznate po palačinkama. Mogu vam spremiti hranu sa dosta sira, recimo la tartiflette (jelo od sira, krompira i mesa).

Najlepše uspomene iz Srbije stekao je upravo za stolom uživajući u gurmanlucima i putujući diljem naše zemlje. Upoznao je mnogo zanimljivih ljudi, zaljubio se u svoju devojku i otkrio Srbiju na svoj način.

– Nisam putovao koliko sam želeo, ali sam zadovoljan. Novi Sad i Sremske Karlovce posetio sam više puta, kao i Zaječar, Obedsku baru, Beograd, Niš, Leskovac, Vranje, Kragujevac, Kruševac, Kosjerić, Kraljevo…  Bio sam i u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori. Sada dosta toga znam o saobraćaju u Srbiji, o putevima, o vašim vozovima, o vašoj ljubavi prema autobusima, o vašem stavu prema vezivanju pojaseva u kolima, o tome što parkirate auto nebitno gde… – pun je utisaka Elua.

Ovo je njegov rodni grad Nant i čuveni slon o kojem sam pisao na www.putokosveta.com

Moj sagovornik je trenutno u Nantu, gde radi na aerodromu. U slobodno vreme pravi video-snimke za publiku iz Francuske, ali i iz Srbije. Na Balkan se vraća sigurno u oktobru, a do tada možemo očekivati još njegovih dogodovština na youtube-u.

Urnebesni snimak o srpskoj hrani iz ugla jednog Francuza koji će vas zasmejati pronađite OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: privatni album

Ostavite odgovor