Vinogradar sa Sorbone: Doneo je retke sorte iz Francuske i zasadio ih u svom selu

Kaberne frank, otac kaberne sovinjona, jedna je od više desetina sorti vinove loze koje je Zoran Ilić (40) doneo iz Francuske i zasadio ih u vinogradu u Lipovici, u svom rodnom selu, nedaleko od Despotovca. Ovaj vinogradar rođen je u Srbiji, ali je državljanin Francuske, gde je studirao jezike i filozofiju na prestižnoj Sorboni. Od 1990. godine sa roditeljima i sestrom živi u Parizu, danas se bavi obezbeđenjem ljudi, i svaku slobodnu nedelju provodi u otadžbini. Na nešto više od hektar i po imanja u Gornjoj Resavi posadio je retke sorte, od kojih je stiglo prvo vino, a svoju proizvodnju planira da unapredi. Ponosno ističe da će imati jedinstven proizvod – novitet na srpskom vinarskom tržištu.

Zoran Ilic Lipovica_1024x768
Zbog loših vremenskih prilika lane grožđe nije rodilo, ali je ove godine berba odlična

– Moja porodica je nasledila od dede šest hektara imanja, na kojem je on uzgajao šljive i autohtone kruške i pravio rakiju. Pre šest godina odlučio sam da ga osvežim vinogradom i francuskim kupinama. Francuzi veoma često kupuju zemlju u Brazilu i u državama u kojima ona nije skupa, i počinju proizvodnju, a ja to radim na dedovini, gde su moji preci živeli vekovima – priča mi Zoran i vodi me u obilazak vinograda.

Zoran Ilic Lipovica 2_1024x768
Zoran ispred porodične kuće u Lipovici, odmah kraj vinograda

Pino noar iz Burgonja, sovinjon beli, šardone, merlo iz Bordoa, ali i domaće sorte poput prokupca, tamjanike i liparke raspoređene su na osunčanim brežuljcima ispod kuće. Tu su i sorte koje se ne prskaju – talisman i katarina.
– Nekada je u našem selu svaki domaćin imao barem 30 ari pod liparkom, a danas sam ja jedini u Lipovici koji vraća vinsku tradiciju. Ovu sortu nisu doneli Turci tokom svoje vladavine, kao što se misli, već je stigla sa Sicilije. Imam i francuski game, kao i božole, idealnu za turiste, čije vino može da se pije čim se grožđe izmulja, bez čekanja. Miriše na višnju i trešnju – kaže Zoran.

Zoran Ilic Lipovica 3_1024x768
Kaberne frank Zoran posebno ističe kao retku sortu koju malo ko ima u Srbiji

Putujući po Francuskoj, upoznavao se sa tamošnjim vinogradarstvom i vinarstvom.

– Grenaš i marselan stigli su sa juga, iz okoline Marseja, a iz Alzasa doneo sam francuski rizling i gevurc traminer, slatko vino za žene. Tu je i jedinstvena sorta iz Madirona, blizu granice sa Španijom, a to vino je gorkog ukusa, greje usta i može da se čuva neograničeno. Doneo sam 25 komada, pa ću sam da razmnožavam. Istakao bih i ermitaž, izuzetnu sortu, čija mirisna vina imaju žutu boju – otkriva Zoran.
Jedna od prvih proizvodnji, 2013. godine, donela mu je oko 130 litara vina, a svake godine količina se uvećava. Odmah nakon berbe, moj sagovornik se vratio u Pariz, a sudeći po njegovoj ljubavi prema vinovoj lozi i selu odakle je potekao, putevi će ga sve češće voditi od Grada svetlosti ka Lipovici.

Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

2 komentara

Ovako nešto veoma retko se dogadja.Jako mi je drago da imamo saznanja da se naši ljudi vraćaju iz inostranstva i započinju tako ozbiljan biznis.Da da Bog da u budćnosti bude takvih primera što više.

Ostavite odgovor