Zahvaljujući arhitekturi postao vinar

Ako se bavite uzgojem grožđa i proizvodnjom vina ne smete odmah da mislite na novac i zaradu, već na posvećenost i ljubav prema poslu – priča mi Veselin Despotović (48), vlasnik vinarije Despotika, koji zahvaljujući diplomi Arhitektonskog fakulteta i građevinskoj firmi, svoju vinariju može da vodi opuštenije od drugih jer ne zavisi od njenih finansijskih rezultata.

Veselin Despotovic 016_1024x768
Veselinov imperativ nije količina, već kvalitet i zbog toga se vinarija stalno unapređuje

Ovaj vizionar poreklom iz Prijepolja i Topole planira na proleće da otvori Muzej vina u svojoj vinariji kraj Smederevske Palanke, a publici će ga predstaviti na Sajmu vina Beowine fair, u februaru u Beogradu.
– U Srbiji nema dovoljno muzeja vina, ja znam za dva, jedan u Župi i drugi u kraljevoj zadužbini u Topoli. Osim načina proizvodnje vina i opreme, naša ideja je da predstavimo i istoriju srpskog vinarstva i enologije i da pokušamo da ih približimo ljudima ne samo kroz eksponate poput raznih alata i muljača, nego i kroz priču sa zaturenim i skrajnutim podacima na koje ljudi ne obraćaju pažnju. Srednji vek, period Nemanjića, Vizantija, tursko doba… Imamo dosta materijala da iskoristimo, uobličimo i prikažemo javnosti. U projektu koji privodimo kraju učestvovali su i stručnjaci sa Fakulteta primenjenih umetnosti – objašnjava Veselin.

IMG_2500_1024x768
Uz svako vino ove vinarije predlaže se po jedna pesma, jelo i književno delo, a na etiketama su konture lica, otisak šake i stopala i oko

U vinariji Despotika trenutno postoji i muzej na otvorenom, u kojem turisti mogu da vide kako se vinograd razvijao kroz vreme.
– Zasadili smo sadnice sorti koje su prilagođene vremenu u kojem su nastale, od rimskog do turskog, i sada čekamo da izrastu. Tu se može i videti kako su se menjali uzgojni oblici, alati, prateće kulture u vinogradu… To je atrakcija za turiste koji dođu da probaju naša vina i provedu jedan dan u učenju novih stvari.

Veselin Despotovic 017_576x768Veselin je u svet vina ušao 2006. godine, u svojoj četrdesetoj godini. Tada je kupljena zemlja u okolini Smederevske Palanke, dve godine kasnije zasadili su lozu, a 2011. počeli da zidaju objekat. Vinogradi se prostiru na 12 i po hektara, a u funkciji je četvrtina od 200. 000 litara, koliki je kapacitet vinarije. U selu Umčari zasađen je kaberne sovinjon, crni i beli pino, rajnski rizling i muskat otonel, u Goloboku sovinjon beli, kaberne sovinjon i merlo, a u Straževici, neposredno uz vinariju, prokupac kao stara autohtona sorta i morava, moderna srpska sorta.

Veselin je jedan od osnivača Udruženja vinara Šumadije u kojem se ovih dana priprema elaborat za zaštitu geografskog porekla.

IMG_42799793847090_654x960
Članovi Udruženja vinara Šumadije na nedavnom sastanku u vinariji Radovanović

– Mi, šumadijski vinari okupili smo se sa idejom da promovišemo Šumadiju kao vinsku, kulinarsku, istorijsku i uopšte turističku destinaciju. Udruženje ćemo predstaviti na predstojećem Sajmu turizma i vina Beowine fair – siguran je Veselin.
Ravnopravan partner u poslu je i njegova supruga, čija je uloga, kako ističe Veselin, da bude sidro u poslu i porodici, dok je on jedro.

– Uključena je u biznis, ali ne operativno, već strateški. Zajedno donosimo odluke i planiramo, od investicija do proizvodnje. Oboje smo diplomirani inženjeri arhitekture, završili smo fakultet u Beogradu i bavimo se građevinom, izvođenjem radova i prodajom materijala kao osnovnom delatnošću. Imamo i dve ćerke za koje se nadam da će jednog dana naslediti ovu lepu priču i misiju, koja promoviše ne samo Šumadiju i vino, već i Srbiju kao vinsku destinaciju.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Vinarija Despotika

1 komentar

Postovani Veseline,
Cestitam ti na postignutim uspesima, hrabro koračaš ka novim izazovima. Razmena iskustva ostaje.
Branislava

Ostavite odgovor