Novosađani spakovali kuću i kancelariju U ŠEST KVADRATA i krenuli na put po Balkanu

Dugo su sanjali da imaju kamper i divili se pričama u kojima neko dobije na lotou, kupi kamper i ode na put oko sveta. Kako se to u njihovim životima nije desilo, Ivana (34) i Goran Babić (35) iz Novog Sada rešili su da pazare 19 godina star kombi, da spakuju kuću i kancelariju u njega i krenu na put po nova iskustva. 

Njihova avantura na točkovima počela je 2. avgusta 2021. godine. Dva meseca pre toga radili su na kombiju menjajući ga tako da mogu da putuju i da žive u njemu.

Napravili su krevet, radni deo, sto i sofe (sedalice), kupatilo i kuhinju. Sve to je spakovano u šest kvadratnih metara.

„Dugo želimo da imamo kamper, a krenuli smo prvo sa kombijem da vidimo da li će to biti to. Svidela nam se ideja da menjamo mesta kad poželimo, da ostanemo negde onoliko koliko nam se sviđa i da ne budemo uslovljeni „ček aut-om“ u 11 i „ček in-om“ u 14 sati u smeštajima“, pričaju za Priče sa dušom

Sve to ovom bračnom paru predstavljalo je slobodu i po pitanju pokreta i mesta za spavanje.

Nekad su birali da imaju more u dvorištu, a nekad planinske vrhove.

Na prvo putovanje ovog tipa krenuli su od Bosne i Hercegovine, pa prošli kroz Crnu Goru, zatim Albaniju i na kraju obišli Grčku. Za dva i po meseca prešli su oko 4.000 kilometara.

„U BiH smo bili na planinama, u gradovima, pored jezera. U Crnoj Gori smo boravili na Durmitoru, zatim na primorju, dok smo u Albaniji uglavnom bili uz obalu i more, baš kao i u Grčkoj. Zapravo, usred avgusta smrzli smo se na igmanskih i durmitorskih pet stepeni noću, pa smo odlučili da idemo na more dok je još toplo“.

Spavali su u kombiju, gde su napravili krevet dimenzija 140 x 200 cm.

Kada bi shvatili da je mesto gde su parkirani bučno, noću bi se pomerali tamo gde je mirnije. Sve avanture su prenosili njihovim pratiocima na instagram profilu „Dva ranca beg iz kanca“.

Njihovi pratioci su najviše bili zainteresovani za to koliko je ovakav vid putovanja bezbedan, kako se parkirati negde i prespavati van kampa i da li je to uopšte dozvoljeno.

„Bilo je i hladnih noći kada smo sve što smo imali navlačili na sebe i jedva uspevali da utonemo u san. Grejanje nismo rešili pre puta jer smo mislili da će izolacija biti dovoljna i da neće biti hladno tokom leta. Međutim, smrzli smo se na planinama u Bosni i Crnoj Gori, a i neki hladan talas je pogodio Grčku u oktobru, pa smo se zbog toga vratili kući pre nego što smo planirali. Ako je napolju oko 5 stepeni, temperatura noću u kombiju padne na 13 stepeni“, objašnjava Goran.

S obzirom na to da su planirali da putuju duže, ponašali su se kao kod kuće kad je reč o troškovima.

Uglavnom su sami kuvali i uživali u spremanju hrane.

„Svako novo jelo nam je kao novo putovanje i zato volimo da eksperimentišemo. Ipak, ovsene kaše za doručak nismo se odricali“, kaže Ivana i otkriva da su se ugojili po koji kilogram.

Napajanje strujom rešili su postavljanjem solarnog panela na krov kombija koji puni akumulator.

Struja nam je bila neophodna za frižider, svetlo, za punjenje laptopa i telefona, ali i za pumpu za vodu. Najbolje rešenje bio je solarni sistem“.

Na nomadski način života brzo su se navikli. Prvu noć su proveli u Tuzli na veoma bučnom mestu, gde skoro nisu ni spavali, ali već druga noć u prirodi protekla je mirno.

Ivana i Goran su autori sajta „Jeftino putuj“ i instagram profila „Dva ranca beg iz kanca“ koji prati više od 12.000 ljudi

„Kupili smo plinsku bocu i stigli na Igman, spremili ručak, izbacili sto i stolice i – već smo bili naviknuti. Ujutru doručak, pa šetnja kroz šumu na čistom vazduhu, a nakon toga kafa uz rad. Bilo nam je jasno da je to ono što smo želeli.“

Sagovornici Priča sa dušom kažu da nije uvek išlo lako. Bilo je dana kada su želeli malo komfora i da se vrate kući. Bilo je i onih kada su dugo tražili mesto za parking, kao i kišnih dana kada su morali da sede unutra.

„Nekad je savršeno, nekad i nije tako, ali sve u svemu ovo je zanimljiv način putovanja“ (Goran)

S obzirom na njihove profesije (Goran je grafički dizajner, a Ivana ekonomistkinja) ovi Novosađani su dobar deo svojih poslova mogli da rade onlajn, iz kampera.

„Morali smo da rasporedimo vreme kada ćemo da radimo, a kada ćemo da uživamo i obavljamo neke druge dnevne aktivnosti, kao što su spremanje kombija, kuvanje, odlazak u nabavku, obilasci gradova, vožnja do nove lokacije i slično. Nekada radimo po ceo dan, a onda sledećeg uzmemo pauzu. Dok smo bili na moru, u delovima dana u kojima smo radili govorili smo: „Sada radimo u pauzama između uživanja“. I bilo nam je lakše (smeh). Eto saveta kako da drugačije gledate na neki naporan posao.“

Na putovanju su upoznali dosta ljudi, pogotovo turiste iz Evrope u kamperima, koji zimi idu u toplije krajeve.

Sve veći broj ljudi može da obavlja poslove onlajn zbog čega mnogi odlučuju da putuju na ovaj način.

„Sa nekima su nam se putevi ukrštali i družili smo se tokom putovanja, pa čak i putovali zajedno, sa nekima smo se družili samo na mestima gde smo boravili po nekoliko dana, a sve u svemu čuli smo razne zanimljive i korisne priče. Najvrednije što nosimo je iskustvo i to što smo naučili da procenimo situaciju, da joj se prilagodimo i da ne planiramo previše već da se prepustimo i da živimo u trenutku.“

Glavni motiv Ivani i Goranu da dva i po meseca žive na 4 točka bilo je putovanje, činjenica da ne zavise od smeštaja, da nisu vezani za mesto, a da imaju sve: mesto za spavanje, za rad, spremanje hrane i za ličnu higijenu.

„Naučili smo da sve možemo da uradimo kada nešto zamislimo i kada damo sve od sebe. Naučili smo i da popravimo neki manji kvar, ali i da ne očajavamo ako se desi veći kvar koji ne možemo da rešimo. Potvrdilo se da će se uvek naći neko da vam pomogne kada ste u nevolji kao i da, kada vam nešto treba, to treba da tražite, pa ćete dobiti. Najčešće je bio slučaj kada je trebalo da natočimo vodu. Kvar koji nam se desio u Albaniji uspeli smo lako da rešimo zahvaljujući pomoći meštana, a u Sarajevu i Baru do majstora smo došli zahvaljujući poznanicima.“

Babići su pored samostalne procene na putu koristili aplikaciju „park 4 night“ gde su našli predloge i iskustva drugih kampera.

Otkrili su nam i da nije zabranjeno spavanje u vozilu u zemljama kroz koje su prolazili.

U Albaniji su bili u divljem kampu sa još dvadesetak vozila, na nekoliko desetina metara od policijske stanice.

„Na određenim plažama u Grčkoj nije dozvoljeno kampovanje, ali možete da parkirate kamper i prespavate u njemu. Ukoliko stoji znak da je kampovanje zabranjeno, to samo znači da ne možete da raširite tendu, da spavate u šatoru i da izbacite sto i stolice napolje. Ali, ako ste stavili stolice na plažu, dalje od vozila, a unutra spremate hranu, jedete, spavate, neće vas niko oterati ili naplatiti kaznu. Tako je bar bilo van sezone“, dodali su Ivana i Goran.  

Putovanja i avanture kroz koje se prolazi u paru, prema njihovim rečima, učvršćuju vezu, bilo da su u kamperu ili na drugačiji način.

„Kad sa nekim spavate na aerodromu, u iznajmljenom automobilu u Portugaliji, na parkingu u kamperu, ispred tržnog centra u centru grada ili daleko od civilizacije u planini, onda se nećete svađati oko nekih beznačajnih stvari“, rekli su za Priče sa dušom.

Avanture ovog para pratite na njihovoj instagram stranici.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com;  Fotografije: Dva ranca beg iz kanca; Napomena: Tekst je u vlasništvu Priče sa dušom doo i moguće ga je preneti na drugi sajt uz objavu link ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Potpisati fotografe. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Ostavite odgovor