Milica i Vukašin su SVU UŠTEĐEVINU uložili U STARI KOMBI iz 1981. godine da bi danas imali posao iz snova

Pre dve i po godine, drugog novembra 2017, Milica (29) i Vukašin Rakočević (29) iz Podgorice sasvim slučajno su na internetu videli oglas za prodaju kombija. Nije im trebalo ni sat vremena da otvore kasicu u kojoj je Vukašin štedeo novac pet godina, da kupe vozilo i pokrenu nov biznis.

Kombi je brzo restauriran, Vukašin ga je „pretvorio“ u kamper i sve je bilo spremno za posao snova.

Na poznatom sajtu AirBnb objavili su fotografije i kompletnu ponudu iznajmljivanja vozila i klijenti, najčešće stranci koji putuju u Crnu Goru, počeli su da im se javljaju.

„Kombi je moguće iznajmiti samo za obilazak Crne Gore, što je turistima uglavnom bilo potrebno i sasvim dovoljno, a putovanje van Crne Gore moguće je uz dogovor. Trenutno pravimo i vebsajt”, počinje Milica razgovor za Priče sa dušom.

„Nudimo i pomoć na putu (road assistance) a ukoliko dođe do nekog kvara na kombiju, mi stignemo na lice mesta u najkraćem roku i rešimo problem. Naši gosti su rasterećeni i mogu da uživaju u putovanju u potpunosti”, dodaje Vukašin i kaže da je kombi opremljen kompletnom kamperskom opremom: od frižidera do „hammock”-a (viseće mreže za ležanje) i da su gosti više nego zadovoljni nakon putovanja, kako kombijem tako i prirodom i ljudima.

Ovaj kamper ima i krevet za dvoje, posteljinu, jastuke, ćebad, a tu je i mini-kuhinja

Njihovi gosti su uglavnom mladi parovi, avanturisti koji na drugačiji način žele da obiđu i upoznaju Crnu Goru.

Najviše gostiju im stiže iz Francuske, Velike Britanije i Belgije, a u planu je još jedan kombi sa pet mesta za spavanje, tako da će, kako kažu, biti ponude i za avanturističke porodice sa decom.

S obzirom na to da oboje vole prirodu, kampovanja i avanturistička putovanja, kupovina kombija bio im je samo još jedan izazov u koji su se bez mnogo razmišljanja upustili.

„Od 2018. godine živimo u Grliću, jednom malom mestu u blizini Danilovgrada i Podgorice, gde imamo dovoljno prostora za rad na kombijima kao i za sve naše buduće projekte.“

„Marka našeg kombija je Volkswagen T3 (ili T25 kako ga neki zovu), 1981. je godište, a kupljen je od komšije iz Danilovgrada, ljubitelja old tajmera.“

„On je ovaj kombi održavao i prodao nam ga u veoma dobrom stanju, što nam je kasnije dosta značilo za prebacivanje u kamper vozilo“, objašnjava Vukašin za Priče sa dušom.

Uglavnom im se javljaju samo stranci, jer je, kako kažu, svest o ovom načinu putovanja i istraživanju neke zemlje više razvijena kod njih, nego kod ljudi sa Balkana

Milica je ekonomista i već pet godina radi u Erste banci u Sektoru za međunarodna plaćanja. Aktivno se bavi trčanjem, aerobikom i jogom.

Vukašin je završio Pravni fakultet, ali nije ostao u svojoj struci, jer se nije u tome pronašao. Radi kao product dizajner u laboratoriji na fakultetu Politehnike na Univerzitetu Donja Gorica. Zadužen je za sve što se tiče 3D tehnologija poput 3D štampanja, modelovanja i skeniranja. Koordinator je i prvog hackerspace-a u Crnoj Gori (UpBeat HUB).  

Maksimalna brzina kampera je 100 kilometara na sat, a gosti njime obilaze celu Crnu Goru, od mora do planina i nazad

Ovo je samo jedna u nizu preduzetničkih ideja bračnog para Rakočević. Neke su ostvarili, a neke tek planiraju.

Kao samouki inženjer Vukašin voli da stvara nove stvari i da se bavi restauracijom starih i ima više inovativnih projekata iza sebe.

Neki od njih su dečji drveni „balance bicikl“ koji je prodat u svega desetak primeraka, električni long bord – napravljen za svoju dušu i bluetooth zvučnik koji može da radi 48 sati bez punjenja.

„Počeli smo i sa izradom drvenih lampi, međutim, to je još uvek u početnoj fazi.“

„Kako živimo na selu, jedan od naših najvećih projekata je plantaža organskih lešnika, koja broji 520 sadnica, a sa kojom smo krenuli u oktobru 2018. godine”.

Ovo dvoje mladih preduzetnika upoznali su se na proslavi nove 2010. godine u Kotoru, a ove godine su proslavili 10 godina ljubavi.

Na njihovom prvom putovanju kombijem Vukašin je zaprosio Milicu, a to se, kao i mnogo toga u njihovom zajedničkom životu desilo spontano i neplanirano, čak i bez prstena.

„Nakon dugogodišnje veze, venčali smo se u julu 2019. godine na terasi jednog restorana u Podgorici. Kombi je i tog dana bio u dvorištu restorana i bio je savršen detalj celokupnom ambijentu. Nekoliko dana nakon svadbe imali smo fotografisanje sa kumovima, na koje smo krenuli kombijem tragajući za dobrim prirodnim ambijentima. Kad smo dobili slike, shvatili smo da je to bio pun pogodak”, izjavila je Milica.  

Slikanje sa kumovima povodom venčanja

Nedavno su saznali da su sličnu preduzetničku priču, pokrenule njihove kolege iz Slovenije. Takođe su u pitanju VW T3 kamper vozila, s tim što ti momci ne rade komplet restauraciju i konverziju, kao Vukašin i Milica, već izdaju turistima gotova i sređena kamper vozila.

„S obzirom na to da smo potpuno spontano i nepromišljeno ušli u ovu priču, rekli bismo da smo imali mnogo sreće. Međutim, postoje i loše strane ovog biznisa, kao što su povremeni kvarovi na kombiju usled neznanja vozača, otkazivanja rezervacija neposredno pred dolazak, prezahtevni gosti i slično. Što se tiče okoline, svi su pozitivno iznenađeni našom idejom”, rekli su Rakočevići na kraju Priče sa dušom.

Detalje o njihovom kombiju-kamperu pogledajte na ovom LINKU.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Fotografije: Nada Vojinović; Napomena: Tekst je u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo Aranđelovac i moguće ga je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Ostavite odgovor