Njen cvet je sastojak čuvenog sirupa, a Marko i Miloš iz Šatornje od bobica CRNE ZOVE napravili su nešto novo

Na imanju porodice Prokić u Donjoj Šatornji poljoprivreda i proizvodnja voća oduvek su bili u vrhu prioriteta, a njihovi preci sušili su suve šljive još polovinom devetnaestog veka.

Od tada pa do 2011. proizvodili su ih samo za svoje potrebe, ali, kada im biznis sa pilićima nije uspeo i kada su morali ponovo da počnu od nule, braća Marko (39) i Miloš (34) Prokić sa ocem Radišom prešli su na novi posao i okušali se sa plavim lepoticama po kojima je Šumadija nadaleko poznata.     

„U to vreme brao sam aroniju i poklanjao ljudima, dok su Miloš i njegova izabranica razmišljali o tome čime bismo mogli da se počnemo da se bavimo. U jednom trenutku rešio sam da popravim staru pušnicu u kojoj smo nekada sušili šljive i tako je sve krenulo“, priča Radiša za Priče sa dušom

Miloš je studirao fitomedicinu na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i ostao u toj oblasti, a Marko snimanje i obradu zvuka. Marko je sada zadužen za prodaju, a Miloš za kompletnu nabavku i proizvodnju.

Tri generacije u pogonu

Otac brine oko proizvodnje svežeg voća, dok, naravno, u sezoni, nema podele poslova. Miloševa supruga Jasmina je grafička dizajnerka i ona je napravila logo, kao i svu pripremu za štampu.

Posle osam godina života u Beogradu, preselili smo se u Donju Šatornju. Moja prva ideja bila je da budem fudbaler, pa sam se oprobao u poslu sa živinom, i evo na kraju sam ostao veran voću“, kaže Miloš.

Pored sušare u kojoj suše voće Prokići imaju i savremenu opremu za pravljenje matičnih sokova (aronija, brusnica, nar, višnja, borovnica, malina), ulja i čajeva.

Sada je na tržištu izuzetno tražena crna zova, biljka koja je zbog svojih lekovitih svojstava postala popularna, pogotovo u vreme pandemije.  

Sastojci ploda crne zove direktno deluju na virus i sprečavaju da se virus u ćeliji razmnožava.

„U ranoj fazi infekcije crna zova blokira ključne virusne proteine odgovorne za vezivanje za ćelije, ali i za ulazak u ćelije domaćina.“

„Ona ne samo da je jak antioksidans, već je odlična u prevenciji i lečenju prehlade, kašlja, alergija, za podizanje imuniteta i izbacivanje masti i holesterola iz organizma“, rekao je Marko i dodao da je preporučena dnevna doza matičnog soka 50 ml.

Bobice ne smeju da se jedu sirove jer su toksične. Zbog toga se beru tek kada su potpuno zrele, dok se termičkom obradom toksičnost u potpunosti uništava.

Na pitanje koliko rade u toku dana, dobio sam odgovor kao i u većini privatnih firmi – 24 sata.

U „Šljivku“ imaju zaposlene radnike i na desetine sezonaca koje angažuju kada dođe vreme za berbu.

„Šljive su iz ovog kraja, imamo 13 hektara našeg voća, a među zasadima je i aronija. Osim prodaje u Srbiji, izvozimo u Sloveniju, Grčku, Švajcarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku. Najviše suvih šljiva izvezemo u Rusiju i u Izrael, a čajeve u Australiju“, dodali su Prokići, koji sa crnom zovom uskoro kreću na balkansko tržište. 

„Ljudima će, kad budu pročitali ovu priču, sve ovo delovati sjajno i bajno. Ali, život van grada zahteva velika odricanja i mnogo rada“ (Miloš)

„Smatram da se treba vratiti na selo, jer je život mnogo kvalitetniji nego u gradu, kada je reč o zdravlju i i smirenosti života. Beograd vam, s druge strane, daje mnogo mogućnosti i one vas izazivaju da ih sebi priuštite. Priznajem da se ponekad kajem što nisam otišao u inostranstvo, ali, u globalu, zadovoljan sam našim uspehom i trenutnom proizvodnjom, uprkos sve težoj situaciji u društvu“, dodao je na kraju razgovora najmlađi preduzetnik u porodici, Miloš Prokić. 

Autor: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Fotografije: Šljivko, Momčilo Antonijević, privatna arhiva; Napomena: Članak je u vlasništvu Priče sa dušom doo i može se preneti na drugi sajt uz link ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Potpisati fotografe. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Ostavite odgovor