Preminuo Mihajlo Sporić, jedan od naših najboljih mladih fizičara. Na Univerzitetu Kembridž trodnevna žalost

Redakciji Priča sa dušom stigla je tužna vest iz Velike Britanije. Posle teške bolesti preminuo je Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih srpskih fizičara.

Univerzitet Kembridž, na kojem je Mihajlo studirao fiziku objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste na Triniti koledžu.

Mihajlo je u Srbiji upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički i studirao je na Kembridžu u Velikoj Britaniji. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.
Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji…

Univerzitet Kembridž ustanoviće nagradu u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Mihajlo će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

U septembru 2018. godine, povodom mnogobrojnih uspeha koje je nizao, Mihajlo je bio sagovornik sajta Priče sa dušom. Naša redakcija izražava najdublje saučešće porodici preminulog studenta.

Tekst: pricesadusom.com/beta.rs

12 komentara

Gospode Boze tuge.
Vijest me jako potresla iako ga nisam poznavala. Neka ga andjeli cuvaju tamo negdje na nekoj zvijezdi. Porodici iskreno saucesce i da im dragi Bog podari snagu da izdrze.

Najteža bolest moze da,se dobije i trovanjem .. setite se ruskog oligarha koji je otrovan u engleskoj. Litvanjenko mislim. Smetao je Englezima Jos jedan Tesla iz redova Srba.

Da, pa mu potom, bolesnom, profesori držali predavanja, u bolnici, sve u nameri da ga unište… Otrovali ga, pa proglasili trodnevnu žalost i nagradu koja će nositi njegovo ime?!

Upravo tako…..Mozda je izumio nesto sto je neko zelio da prisvoji. Vec dugo se suska da obavjestajne sluzbe znaju kako da nekog „razbole“ rakom……kada zele. I venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je optuzivao CIU da je i njega i druge juznoamericke predsjednike „zarazila“ rakom….navodno postoji takva tehnologija.
https://slate.com/technology/2011/12/hugo-chavez-suggested-the-united-states-gave-him-cancer-is-that-even-possible.html
Iskreno saucesce porodici…ovo je bas veliki gubitak i za njih, ali i covjecanstvo

Nekome je jednostavno dato malo vremena… On je svoje vreme među nama iskoristio na najbolji mogući način 🙂 Pričaće se i pisati, ali i pamtiti 🙂 Neka počiva u miru

Ostavite odgovor