Same sebi GAZDARICE: Sve što vidite u ovoj prodavnici NAPRAVILE SU MAME

Jasna Hajduković, Biljana Branković i Jelena Simović imaju dosta toga zajedničkog. Svaka je vlasnica svoje firme, rade i po deset sati dnevno i srećne su jer su same sebi gazdarice. Sve tri su započele biznise kada su postale majke, a najveću podršku im pružaju upravo članovi porodice.

Od polovine decembra 2016. na listu zajedničkih stvari dodale su i to što svoje proizvode prodaju na sajtu Mamina prodavnica, koji je osnovan na inicijativu Centra za mame. Tamo se trenutno nalazi 11 brendova i više od 90 proizvoda, a ove brojke, nadaju se u Centru, trebalo bi da se udvostruče do kraja proleća.

Sledeći korak u razvoju prodavnice je poslovni imenik mama preduzetnica namenjen promovisanju i afirmisanju mama preduzetnica koje nude usluge. Javite im se ako želite da budete u ovom registru.

Do ideje se došlo nakon organizacije brojnih Bazara mama preduzetnica, a uz podršku Erste banke koja je prepoznala značaj prodavnice. U online rafovima su prirodna kozmetika, igračke, garderoba, modni aksesoari i stvari za kuću.

Tu su i edukativne igračke po ideji tima arhitekata i edukatora archiPLAY, Biljane Branković, koje su nastale lagano, bez pritiska zbog brzog uspeha i nerealnih ambicija. Biljana obožava to što joj posao pruža veliku kreativnu slobodu i neograničeno polje za istraživanje i unapređivanje, dok joj je najteže da sve te ideje materijalizuje na zadovoljavajući način i da ih adekvatno plasira.

Preduzetništvo je za Biljanu uzimanje stvari u sopstvene ruke, preuzimanje rizika i odgovornosti, odnosno raditi za sebe. Ona ima tri posla (suprug joj je partner u dva), voli ih jer joj pružaju mogućnost da ostvari svoje potencijale, angažuje ih u smislenom i korisnom pravcu, a kroz posao, kako kaže, raste i kao profesionalac i kao čovek.

Kod Jelene preduzetništvo se razvijalo spontano, a proizvodnju dečje odeće Bubica započela je iz radoznalosti, po sopstvenoj zamisli. Početka se rado seća jer se ideja rodila i razrađivala tokom trudnoće.

– Prija mi što mogu sama sebe da organizujem i time dobijem slobodu. Raspolažem vremenom kako ja hoću, što znači da sam na bolovanju kad god imam potrebu za tim – rekla mi je Jelena.

Jelena nema radno vreme posle kojeg ode kući i zaboravi na posao, već radi od 0 do 24 ako je neophodno
– Nakon što su prijatelji počeli da naručuju, krenuli su i da nas nagovaraju da se proširimo. Nismo imale plan, sve je išlo polako, menjale smo izgled kolekcije, unapređivale ambalažu. Ono što je ostalo isto su kvalitet proizvoda i sirovine koje koristimo – kaže Jasna.

Sabi Handmade proizvode Jasna pravi zajedno sa svojom sestrom Jelenom. Pre tri godine odlučile su da svoje preparate pretvore u brend, a pre toga imale su hobi koji se svodio na mućkanje kremica, eksperimentisanje sa hladno ceđenim uljima, eteričnim uljima i raznim recepturama.

Prema rečima Jovane Ružičić, direktorke Centra za mame, udruženja građanki i građana koje se zalaže za prava mama, želja im je da prodavnicu razvijaju kao mesto kreativnosti mama preduzetnica sa kojima imaju čast da sarađuju. Ako ste pokrenule svoje registrovane firme javite se na mejl info@maminaprodavnica.rs

– Utisci su fantastični! Mame se pridružuju jer su zadovoljne što im prodavnica pruža još jedan način prodaje. I kupci su vrlo zadovoljni, jer mogu da kupe jedinstvene proizvode u malim serijama. Naručivanje ide jednostavno i brzo. Ali, da nas ne hvalim ja, predlažem vam da sami nešto kupite i uverite se u moje reči – objašnjava mi Jovana.

Cilj prodavnice je da okupi, umreži, podrži i afirmiše mame preduzetnice. One žele da široj javnosti ispričaju sjajne životne priče ovih hrabrih žena i da u budućnosti motivišu još neku mamu da se odvaži i pokrene posao. Većina se poznaje sa Bazara, a prve mame koje su postale deo prodavnice dolaze upravo sa tog prodajnog sajma.

– U Maminoj prodavnici mogu se kupiti proizvodi iz cele Srbije koji se prave u malim serijama, u našoj zemlji i čijom kupovinom podržavate mala preduzeća čije su vlasnice mame preduzetnice. Procenat od svake prodaje podržava rad Centra za mame, udruženja koje više od četiri godine funkcioniše na potpuno volonterskoj osnovi – dodaje.

– Posle nekoliko brzih i jednostavnih klikova porudžbina je izvršena, a narudžbina se prosleđuje mamama čiji su proizvodi naručeni. U roku od 48 sati one šalju pošiljke po celoj Srbiji. Probajte! – poručila je Jovana.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Mamina prodavnica, privatna arhiva

Ostavite odgovor