SVETSKI PUTNIK iz Nemačke: Obišao sam 50 zemalja, ali sam se Beogradu VRAĆAO ŠEST PUTA

U petak je radio do pet sati, a onda sa jednim rancem na leđima, pravo s posla uhvatio voz i otišao na aerodrom, odakle je kasno uveče doleteo u Beograd. Ekonomista Patrick Frank iz Dortmunda obožava da putuje i svaki slobodan dan koristi za nova putešestvija, međutim, Beograd mu je toliko prirastao k srcu da je u naš glavni grad doputovao po šesti put! Ovaj turista bio je na mojoj turi zimus, a čim je sleteo u Surčin napisao mi je poruku i pozvao me na kafu.

Do sada je obišao sve evropske zemlje, kako balkanske, tako i baltičke i države bivšeg SSSR-a, ali mir koji je pronašao u Beogradu kaže da do sada nigde nije osetio. Zbog toga mu se stalno vraća.

Patrick Frank 4_800x600
Od 50 zemalja koje je posetio, većina su evropske, u Africi još nije bio, a od Južne Amerike izdvaja Argentinu, Urugvaj i Brazil

– Prva dva puta putovao sam automobilom iz Nemačke, a posle toga bio sam još tri puta, ali avionom. Jednom sam osetio kako izgleda vrućina od 40 stepeni, a drugi put posetio Srbiju na minus 15. Prošli, peti put, ovde sam bio krajem januara, i evo sada koristim prolećne dane da ponovo uživam u Srbiji. Beograd se stalno menja, uvek otkrijem nešto novo, pogotovo restorane. Omiljena kafana u kojoj obavezno ručam je Proleće. Tamo jedem ćevape ili neko drugo srpsko jelo sa menija koje je spremljeno tog dana. Ponekad vidim šta drugi jedu za susednim stolom, pa ako mi lepo izgleda, ja naručim – priča mi Patrik, koji u našoj prestonici voli i dinamičan život, mlade ljude i domaćinsku atmosferu.

– Dosta se šetam i nasumice biram prelepe ulice i nova mesta. Uvek odsedam u hotelima, a društvo pronalazim preko sajta kaučsurfing. Upoznao sam se i sa Novim Sadom, Suboticom, Nišem. U Beogradu me oduševljava to što nema ulica koji su specijalno namenjene turistima, već delimo kafiće i restorane sa lokalcima. Zbog toga se osećam kao da nisam gost, već domaći – iskren je Patrik.

Ovog vikenda prisustvovao je beogradskom maratonu i uživao u sunčanom vikendu. U ponedeljak se vraća kući u Dortmund, a od utorka ga ponovo čeka posao u kancelariji.

– Moji prijatelji znaju da često ovde da dolazim i čude se zbog toga. Zato mi je teško da nađem nekoga ko bi putovao sa mnom, neki imaju predrasude, a neki ne mogu tako lako da se organizuju da bi proveli vikend u Beogradu – ispričao mi je Patrik.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija je u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Ostavite odgovor