Doktor iz Kine otkriva bolest po BOJI JEZIKA

Napomena: Doktor Čen preminuo je od korone u julu 2020. godine

Tražite doktora iz Kine? Skrenite u prvu ulicu levo i iza kapije je ulaz u ordinaciju – ljubazni gospodin mi je pomogao videvši da lutam ka jednoj uličici nedaleko od Vukovog spomenika u Beogradu. U čekaonici je već sedelo nekoliko ljudi, a gospođa koja je bila na redu pre mene poverila mi se da je došla sa šesnaestogodišnjim sinom koji ima jake glavobolje. Kaže da su probali i sa zvaničnom i sa alternativnom medicinom, ali da ipak veruje u doktora Čena. Njen sin je u tom trenutku ležao u ordinaciji sa akupunkturnim iglicama na sebi, a na susednom krevetu bio je sportista koji ima problem sa diskushernijom.

Dr Cen Tjensi 023_576x768
Fotografisao sam „nameštanje“ kičme jedne pacijentkinje

Doktor Čen Tjenši (50) je smireno radio, davao instrukcije svojim kolegama i sve vreme se osmehivao. Kasnije sam saznao da je to njegov zaštitni znak – da nikad nije namrgođen, da ne priča mnogo i da nikome ne daje lažnu nadu. Pacijentu odmah kaže da li može da mu pomogne ili ne. Mene je pregledao pre intervjua, rekao da isplazim jezik, zatim je osmotrio njegovu boju, a onda mi pogledao u beonjače, opipao puls i „namestio“ pršljenove na vratu, što, da budem iskren, nisam u tom trenutku očekivao. Ali, prijalo je. Dijagnoza na srpskom jeziku koji još uvek uči, glasila je ovako: „Treba da ojacas, zeludac malo usporen, tu odlazi energija“.

Doktor Čen je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Šangaju i specijalizirao na uglednoj ortopedskoj klinici u Kini, gde je stekao veliko iskustvo, dok u Srbiji radi već 15 godina primenjujući tradicionalnu kinesku medicinu. Merenjem pulsa on uočava da li pacijent ima probleme sa srcem ili krvnim sudovima, pogledom u beonjače zaključuje kako mu rade krvni sudovi u mozgu, dok boja jezika odražava opšte stanje organizma, imunitet ili sklonost ka težim oboljenjima. Bela boja objašnjava slab imunitet i umor, crven jezik sklonost srčanim oboljenjima, dok je ružičast jedan od znakova zdravog organizma.

Dr Cen Tjensi 025_1024x768
Još jedan pacijent na tretmanu, s tim što je ovog puta doktoru bila potrebna pomoć mladog doktora

– Kineska medicina ne leči bolest već čoveka i ona vidi ljudsko telo kao univerzum sa više povezanih sistema. Organizam je zdrav kad su jin i jang u ravnoteži (energije koje se smenjuju u organizmu) dok njihov nesklad izaziva bolesti. Nijedna bolest nije izolovana sama za sebe, pa bolovi spoljašnjih mogu da daju signal da nešto nije u redu sa unutrašnjim organima. Zbog toga ne treba lečiti pojedinačno bolest ili organ već čitav organizam. Ako vas, na primer, boli mišić treba da lečite slezinu – objašnjava doktor Čen i dodaje da se njegova terapija sastoji od tretmana akupunkturom i masaža, odnosno akupresure, kao i korišćenja čajeva.

Dr Cen Tjensi 030_1024x768
Doktor Čen sa svojim saradnicama Draganom i Ivanom i mladim kineskim stručnjacima Čenom Luom i Čenom Fang Đijem

Prema rečima pacijenata, doktor Čen je neprevaziđen u nameštanju kičme i lečenju spondiloze vrata, okoštavanja, ušinuća, reume, sinusa, astme, alergija, migrene i posebno diskushernije. Poznaje i koristi više od 120 vrsta masaža i tada njegove ruke postaju glavno sredstvo za rad. Dlanovi, jagodice, laktovi rade kao mašina, posebno kada primenjuje masažu „riblji rep“ koja pomaže kičmi da bude opuštenija, kao i ramenima, lopaticama, vratu i nogama ukoliko u njima postoji „težina“. Jedine bolesti koje ne leči su problemi sa venama i kancerogena oboljenja, a kada je o deci reč, doktor, između ostalog, pomaže kod cerebralne paralize i atrofije mišića.

Dr Cen Tjensi 011_1024x768
Uspeh dolazi ako je čovek posvećen svom poslu celim umom i telom, tvrdi doktor Čen

– Za doktora je bitno da prvo pogleda u pacijenta dok sedi, jer gledajući u njegovo telo i pokrete može da pretpostavi od čega boluje. Nakon toga sledi pregled – prevodi mi Dragana, koja radi u ovoj ordinaciji, Čenove reči sa kineskog jezika na srpski. Ali, tek što smo prozborili nekoliko rečenica, počela je pauza od 13 do 15 sati tokom koje doktor i njegovi saradnici nakratko predahnu, najčešće uz zeleni čaj, koji je doktoru Čenu omiljeni napitak.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

11 komentara

Ostavite odgovor