Dunavske ŠKOLJKE na ramovima: Zavirite u radionicu do koje se STIŽE ČAMCEM

Fotografskim ramovima sa školjkama Aleksandra Nikolić (32) u prostor svojih mušterija unosi radost i pozitivnu energiju. Brend Sokolina art predstavlja joj sredstvo za pričanje priča i umetničkog izraza, a radionice su kraj Dunava, gde skuplja školjke i u njenoj kući, gde ih pere i odvaja. Dok bira materijal, u glavi ima ideju kako bi koju ljušturu iskoristila, a počinje da stvara tek kad dođe u Zemun i sedne za svoj sto, oslušne misli, pogleda u reku i u školjke.

Sokolina art 1_1024x768
Školjke nisu uvek lako dostupne, a na to najviše utiču nivo reke i godišnje doba, čime ram dobija i dodatnu vrednost unikata

Ljušture mekušaca sakupljam duž Dunava i Zemunskog keja, na Velikom ratnom ostrvu i na plaži Lido, a podloge – ramove nabavljam već gotove. Najveće uživanje je kada čamcem pređem do Velikog ratnog ostrva i nađem udobnu lokaciju, rasprostrem peškir, uzmem kesu za materijal i krenem u potragu. U toku rada koristim i držače i kutije za odlaganje ljuštura, papir, olovke, lenjire, lepak, lak. Najbolje otvaram ram plastičnom super karticom koju kačimo na ključeve, kašičicom od eurokrema premazujem, a na frizbiju sušim ljušture – objašnjava mi Aleksandra.

Sokolina art 2_1024x768
Poistovećujući se sa pticama vetruškama (mali sokoli) koje žive u njenom kraju i slobodom koju predstavljaju, Aleksandra je svom brendu dala ime Sokolina art

Još 2003. godine tragala je za poklonom povodom proslave zabavljanja sa tadašnjim dečkom. Spojivši kreiranje unikatnog rama od školjki sa ostrva sa svojom strašću za fotografijom došla je do pravog poklona koji bi ga podsetio na zajedničke trenutke.

– Kasnije, ramove sam povremeno pravila za prijatelje. Nakon što su me određeni zdravstveni izazovi toliko usporili da su me u jednom momentu potpuno prikovali za krevet, kada je i samo sedenje bila nemoguća misija, usledio je pravi blagoslov preispitivanja, suočavanja i sagledavanja same sebe. Shvativši da sam se potiskivanjem emocija dovela u takvu situaciju, osetila sam odgovornost, ljubav i zahvalnost za život, svaki delić sebe i sveta oko sebe. Tokom oporavka kao da me je put vratio na početak, u prirodu, na Lido, uz vodu, puževe i školjke – seća se.

Sokolina art_1024x576
Aleksandrini ramovi mogu se naručiti preko fejsbuk strane www.facebook.com/sokolinaart ili imejla sokolina.art@gmail.com

Sa zvanjem diplomiranog inženjera pejzažne arhitekture i hortikulture, ali i sa decenijskim iskustvom u prodaji i marketingu, nastojala je da se kreativno izrazi kako bi usrećila kupce autentičnih poklona.

– Tih dana moja misija postala je rečenica Šri Činmoja: „Moj život je samo upola pun kada primam. Moje srce je potpuno puno samo onda kada dajem“. U meni je gorela želja da od nečega što uzimamo zdravo za gotovo, a što je poznato i lokalno, napravim inspirativne i prirodom odišuće proizvode – kaže Aleksandra.

Sokolina art 4_1024x685

Osim vremena potrebnog za nabavku materijala, proces nastanka jednog rama sa školjkama traje skoro nedelju dana i ima više faza izrade.

– Nakon što odaberem podlogu-ram zagledam se u kutiju sa skupljenim, opranim i osušenim školjkama i pužićima. Prvo im se divim kako su tako maleni prešli ogroman put, vodili život na njihov savršen način i kako su došavši na obalu zadržali sav sjaj koji još više bljesne kad se oduva pesak sa njih. Taj njihov svet toliko je čaroban da nas ponekad iznenadi, baš kao jednu gospođu koja je bila u čudu kad je shvatila da su to dunavske školjke iz njene okoline, a ne sa mora. Nakon što iscrtam okvir rama na papiru, iz kutije počinjem da vadim materijal, potom tragam za pravom bojom, veličinom i oblikom koji će da učine da priča teče. Često na ramu od školjki kreiram leptira, cvet ili čak čoveka. Nakon lepljenja, ostavljam ih da se suše na suncu, a zatim sledi lakiranje i još jedno sunčanje.

Aleksandra Nikolic_1024x685
Aleksandra je trenirala odbojku, instruktorka je pilatesa, joge i tai čija, pokretač je i decenijski pevač hora VivaVox i jedan od osnivača i pokretača inicijative mladih Alter-Aktiv

Aleksandrini ramovi idealan su poklon za osobe koje vole vodu, školjke i lični pečat, a povodom rođendana, godišnjica, venčanja, krštenja. Posebno su zanimljivi kupcima koji žele da daruju uspomenu iz Zemuna, Beograda i Srbije.

– Ovaj hobi volim jer tako održavam kontakt sa prirodom i ljudima, deo sam kreativnog procesa i puštam mašti na volju. Mnogo mi je drago kad krajnji proizvod, sav uložen trud, ljubav, vera i nada, naiđu na prepoznavanje. A najsrećnija sam zbog samog darivanja. Za mene je to prelep čin, jer se ovako nešto daruje od srca srcu, od duše duši. Nekako, kao da smo to uslovili ili zaboravili, a nekad je dovoljno da poklonite pogled ili osmeh, a može i ram uz to.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija je u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Slobodan Popović, Aleksandra Nikolić – Sokolina art

2 komentara

Ha, zanimajući se nešto za školjke dođoh i do ove stranice i Aleksandrinih pužića i školjki. Pored ove, pročitao sam još nekoliko lepih priča koje su za pohvalu.
Za Aleksandru veliki pozdrav i podrška od Ljubinka 🙂

Ostavite odgovor