Vole ga i deca i roditelji: Aca je najmlađi vaspitač u Srbiji

Centar za razvoj dečjeg interesovanja Povratak prirodi ne samo da ima specifične programe za mališane poput kreativnih radionica iz likovne i muzičke umetnosti, jezika, sporta, boravka u prirodi, već i najmlađeg vaspitača među beogradskim obdaništima, a i šire. Dvadesettrogodišnji Aleksandar Marinković iz Srpskog Miletića kraj Sombora počeo je da radi svega nekoliko meseci nakon diplomiranja, a ja sam ga posetio tokom njegovog prvog radnog dana u ovoj privatnoj ustanovi u Zemunu.

Povratak prirodi 88– Moja želja da jednog dana budem vaspitač javila se dok sam kao dečak čuvao klince u komšiluku. Na Pedagoškom fakultetu u Somboru diplomirao sam 28. septembra ove godine, poslao na desetine mejlova sa svojom biografijom i posle desetak dana dobio priliku da počnem da se obučavam – priča mi.

Aleksandar Marinkovic 33
Svakom detetu potrebno je potpuno se posvetiti

Aleksandar, odnosno Aca, kako ga mališani zovu (jer nadimak lakše pamte) kaže da se lepo uklopio u kolektiv, kao i da je tokom studiranja navikao da radi uglavnom sa damama.

– Na fakultetu sam bio jedini momak u generaciji, a koliko znam, u sledeće dve godine profesiju vaspitača odabralo je još pet kolega. Profesorke su mi ponekad gledale kroz prste, dok sa profesorima to nije bio slučaj – iskren je vaspitač Aca.

Povratak prirodi 7
Sa mališanima tokom šetnje Beogradskom tvrđavom

Na posao dolazi u osam ujutru i radi do četiri popodne. Deca pristižu do devet sati, nakon prijema sledi kratak razgovor sa roditeljima, pa uobičajene dečje aktivnosti.

– Ispunjava me rad sa decom, a pošto sam privatno i muzičar, gledaću da se usavršim u muzičkim radionicama, i da više radim sa mališanima koji su potencijalni talenti za pevanje. Pevam od svoje 17. godine, a glas školujem u školi Glasovi Nade – rekao mi je Aleksandar i otkrio da voli pop muziku i da bi želeo da učestvuje u popularnim takmičenjima.

Aleksandar Marinkovic 010_1024x768
Fotografija kraj Don Kihota: Aleksandar sa koleginicom Jelicom

U rodnu varošicu u Vojvodini odlazi čim dobije slobodan dan i priznaje da mu je ovo prvo duže odvajanje od porodice.

– Prvu godinu studija proveo sam u Miletiću, ostale tri u domu Zoran Đinđić u Somboru, a sada živim u iznajmljenom stanu u Zemunu. Srpski Miletić je malo mesto od oko 3.000 stanovnika koje obožavam. Tamo su mi brat, sestra, otac, majka i baka koji me podržavaju i u poslu i pevanju – otkrio mi je u kratkom razgovoru mladi vaspitač i nastavio sa poslom.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com , Povratak prirodi, privatni album

1 komentar

Ostavite odgovor