Šou od OSAM MILIONA EVRA u kojem su karte uvek rasprodate: Iza kulisa Mulen ruža, najboljeg kabarea na svetu

Kada se u 21 sat ugase svetla u sali Mulen Ruža, najpoznatijeg kabarea na svetu, u Bulevaru Kliši u Parizu počinje magija šoua Féerie, koji je koštao osam miliona evra i koji ima najbolje plesače i raskošnu koloritnu garderobu.

Taj spektakl na programu je svake večeri od 23. decembra 1999. godine, a osmislili su ga najpoznatiji reditelji kabarea na svetu Doris Haug i Ruggero Angeletti.

Moulin rouge
Kostime su izradili poznati umetnici najrenomiranijih pariskih ateljea – Foto: ©Moulin Rouge® – S. Franzese

Ispred zgrade na Monmartru sa čuvenom vetrenjačom koja na istom mestu stoji već 126 godina, stižem sat vremena pre šoua kako bih se sreo sa plesačima Ofelijom Bret (Ophelia Bret) iz Francuske i Nikolom Aleksom Denešom (Nikolae Alex Denes) iz Rumunije.

Po dogovoru sa menadžerkom za medije, za ovo dvoje sagovornika imam ukupno deset minuta.

Ophelia4-¬Moulin Rouge-Sandie Bertrand_662x960
Ofelija u jednoj od tačaka – Foto: Sandie Bertrand

– Igram od treće godine, a glavni krivac za to je moja majka. Rođena sam u Norveškoj, detinjstvo sam provela u Abu Dabiju, a mnogo godina kasnije prošla sam na audiciji u Mulen Ružu. Ispunila sam svoj san. Mama je bila i ostala moj najveći fan. Imala je priliku i da pogleda ovaj šou – priča mi Ofelija koja 11 godina igra u Mulen Ružu.
Pitam je i da li nekad ima potrebu za dijetom, a ona odgovara odrečno i dodaje:
– Naši nastupi su u rangu treninga i takmičenja za sportiste, tako da nema potrebe da preterano vodim računa o tome šta i koliko jedem – otkrila mi je.

Paris 14 178_720x960
Sa Ofelijom i Nikolom posle intervjua

Fotografišemo se zajedno, a onda u sobu za intervjue ulazi Nikola. Priseća se svog prvog nastupa u Mulen Ružu pre 15 godina i kaže da je bio uplašen kao novajlija u već uigranom timu.

Tada mu nije bilo lako, a sada je glavni plesač koji je najviše puta pojavljuje na sceni u toku jedne večeri.

– Moj otac i sestra bavili su se klasičnim plesom, sestra je bila članica Opere u Beču, a ja član Nacionalne opere u Bukureštu – kaže naš komšija kojeg sam pitao i da li je posetio Srbiju.
– Nažalost, nisam još uvek, a voleo bih. U Rumuniju odem jednom godišnje da vidim porodicu, a pošto mi je žena iz Australije jedva sve postižemo i u suštini sva putovanja nam se svode na te dve zemlje – iskren je.

Moulin rouge
Jedna od omiljenih Nikolinih tačaka su Pirati – Foto: ©Moulin Rouge® – S. Franzese

U sali za nastup sve je spremno za početak šoua. Publika koja je uplatila večeru, završava obrok i sprema se za magiju.

Drugi deo publike, među kojima smo i mi, seda za stolove i dobija šampanjac, iz jedne od 240.000 flaša koliko se ovde godišnje popije.

Fotografisanje je zabranjeno i svakome ko pokuša da snimi neku od scena, obezbeđenje prilazi i traži da izbriše snimak.

Magija boja fascinirajućih raskošnih kostima i scenografije, uz neverovatnu spretnost i talenat vrhunskih igrača sa cele planete odabranih i okupljenih u Mulen Ružu doživljaj je koji turisti iz celog sveta prepričavaju godinama.

Pirates - Masques ©Moulin Rouge® - S.Bertrand_1280x800
Neke tačke su inspirane kulturom i muzikom Azije, Rusije, Evrope ili čak likovima iz bajki, istorije, ali i klovnovima i piratima – Foto: ©Moulin Rouge® – S. Bertrand

Program predstave Féerie obiluje originalnim pričama koje plesači sa svih krajeva sveta (14 nacionalnosti) dočaravaju publici pesmom i igrom. Oni se maestralno smenjuju na sceni da turisti jedva postižu da očima pohvataju sve atrakcije pred očima.

Foto: ©Moulin Rouge® J. Habas

Dok još uvek aplaudiraju opčinjeni jednom plesnom tačkom, iznad stolova sa 900 mesta neprimetno doleteće par plesača i pevaće romantičnu melodiju.

Za to vreme iza scene priprema se neka od narednih tačaka inspirisana kulturom i muzikom Azije, Rusije, Evrope ili čak likovima iz poznatih bajki, istorije, ali i klovnovima, piratima ili nekom od specijalnih atrakcija poput čuvenih žonglera i imitatora.

Tokom nastupa para akrobata na rolšuama publika ponekad zbog uzbuđenja mora i oči da prekrije, dok dama koja pliva sa pet pitona u bazenu od 40 tona vode uz vrisak publike izranja na scenu.

photo : Sandie Bertrand, Moulin Rouge
Osamsto pari cipela za plesače od broja 37 do 46 napravila je čuvena kompanija Maison Clairvoy – Foto: ©Moulin Rouge – Sandie Bertrand

Oskudno odevene žene sa konjićima koji ih prate, maestralni kan – kan, ples koji je nastao u ovom kabareu u 19. veku, Doriss devojke – zaštitno lice Mulen Ruža još od njegovog osnivanja 1889. godine tek su deo čarolije koju 400 zaposlenih dočarava internacionalnoj publici.

photographer , CREDIT : Sandie Bertrand
Foto: ©Moulin Rouge – Sandie Bertrand

Cena ulaznice od 125 evra po osobi (uračunato je pola flaše šampanjca) za naš standard je visoka, ali uz tekst jedne numere posvećene aktuelnoj predstavi koji kaže „da svake noći šou Féerie dolazi u Pariz i čuva nas do jutra” skoro da nema turiste koji ne poželi ponovo da dođe u najpoznatiji kabare na svetu.

Ovaj šou godišnje pogleda 630.000 ljudi, a na scenu svake večeri po dva puta izlazi 100 plesača koji nose 1.000 kostima prepunih koloritnog perja, štrasa i šljokica.

Intervju sa jedinim plesačem iz Srbije koji je ikad plesao u Mulen Ružu, pročitajte ovde, a ako želite da posetite zvanični sajt ovog šoua, kliknite ovde.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, tekst je autorsko delo i dozvoljeno ga je preneti uz link ka www.pricesadusom.com, a fotografije su vlasništvo Mulen Ruža i njih treba potpisati onako kako stoji u naznaci Foto)
Foto: Moulin Rouge, Sandie Bertrand, S. Franzece, J. Habas, Habas-Smadja, Nenad Blagojević

Ostavite odgovor