Teča provodadžija

Teča Boža je toliko slatkorečivo govorio Mariji (37) o jednom divnom mladiću iz Švajcarske kojeg mora da upozna, da su joj kolena, iako je bila nezainteresovana za njega, klecnula kada ga je ugledala. „Kampanja“ je trajala pune četiri godine, zbog čega mi svoj prvi susret sa sadašnjim suprugom Aleksanderom Grunauerom (Alexander Grunauer, 40) u šali opisuje kao ugovoreni sastanak.

Marija i Aleksandar kao mlada i mladoženja na svojoj velikoj svadbi

– Na jedan od prvih sastanaka, kasnio je četiri sata jer se obećao drugoj (smeh).

– Marija mi se odmah svidela, ali sam te večeri želeo da ispoštujem dogovor i odem na piće sa jednom devojkom iz kraja – „pravda“ se Aleksander na srpskom jeziku kojem ga je naučila supruga.
– Nakon dočeka 2000. godine u Skadarliji, otišao sam kod bake na Zlatibor. Povezao sam Marijinog teču i tada mi je prvi put pričao o njoj – seća se.

Pre nego što su ušli u emotivnu vezu, Aleksander je bio vezi sa jednom devojkom iz Švajcarske, a i Marija je u Srbiji imala dečka, odnosno, kako nam je rekla, bila u ljubavnom sevdahu. Počeli su da se zabavljaju krajem 2004. godine, nakon čega su se veoma brzo venčali i napravili veliku svadbu.
Živeli su u Kraljevu dok je Aleksander radio za Švajcarsku razvojnu agenciju (a pre toga za fondaciju Konrad Adenauer) a onda su prešli u Beograd kada je dobio posao u u nemačkoj Organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ.

Aleksander je završio Fakultet političkih nauka, međunarodnih odnosa, ekonomije i novinarstva u Cirihu, gde je i doktorirao, a Marija je doktorka opšte medicine.

Zanimljivo je da je Aleksanderov otac kao mladić došao u Srbiju da radi za švajcarsku kompaniju BBC – Brown Bovery Company koja je gradila valjaonicu bakra u Sevojnu. Na Zlatiboru je upoznao buduću suprugu sa kojom se preselio u Švajcarsku.
– Sećam se Aleksandera i njegove braće kako su govorili nekim nepoznatim jezikom, dok sam letnje raspuste provodila sa bakom i dekom u vikendici na Zlatiboru – priča mi Marija o susretu iz detinjstva, dok njen suprug u šali dodaje da je tada mislio samo na hvatanje skakavaca i pecanje.

– Ćerku Juliu smo tri godine pokušavali da dobijemo. I tek kada smo se opredelili da nam medicina pomogne i zakazali termin, ona je, nakon pet godina našeg braka, spontano došla. Zato svi koji imaju sličan problem treba da znaju da nije uvek sve izgubljeno – kaže Marija.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

1 komentar

Svidja mi se ovaj tekst, zabavan je, emotivan I duhovit pomalo. A i autor teksta, Nenad je pismen, za razliku od mnogih dananjih novinara (nazalost).

Ostavite odgovor