Ljubav kao iz TURSKE SERIJE: Kako je Murat ZBOG IRME počeo novi život u Novom Pazaru

Romantična priča o Muratu (37) iz Turske i Irmi (30) iz Srbije počinje u Sarajevu. Ona je studirala medicinu i slučajno došla u njegov restoran na Baščaršiji. Postali su veoma dobri prijatelji, često se viđali i ljubav se rodila.

Irma je po završetku fakulteta nameravala da se vrati u svoj grad, Novi Pazar i tada je pozvala i svog momka. Murat je prihvatio predlog, a danas su u srećnom braku i imaju dva sina koji su im nepresušni izvor radosti, snage i motivacije. On je u centru grada otvorio restorančić u kojem ručno pravi testo i turski doner, ajran i druge specijalitete iz njegove otadžbine.

Za Priče sa dušom članovi porodice Dali (Dağlı) kažu da nisu odmah prepoznali da se radi o ljubavi, ali da su se najtananije emocije rodile iz prijateljstva. Sada kada se sete tih dana, sigurni su u to da se radilo o sudbini. Veruju da nije moglo da bude drugačije, iako su na svom zajedničkom putu imali i prepreka.

– Kada sam na Irmin poziv odlučio da se preselim u Novi Pazar i da tamo započnemo zajednički život, poželeo sam prvo da odem na nekoliko dana ne bih li se upoznao sa sredinom u kojoj planiram da živim. Grad sam odmah doživeo kao svoj, a ljudi su bili toliko topli da sam se osećao kao da sam među svojim starim prijateljima. Svesrdno su mi nudili pomoć oko pokretanja posla, partnerstvo, svoj dom za prenoćište. Znao sam da se, iako ću živeti daleko od svog grada, neću osećati usamljeno. Novi Pazar me je veoma podsetio na stare delove Istanbula. Odmah sam počeo sa obilaskom hamama i bedema – seća se Murat.

Pazarci kod njega najviše vole otvorenost, poštovanje koje im ukazuje i disciplinovanost u poslu

U svom restoranu Sultan sofra pravi i prodaje turske specijalitete po originalnim receptima. Zanat je počeo da uči sa 17 godina i to od poznatih i dobrih majstora u Turskoj. Na durum doner u koji su njegove mušterije zaljubljene, posebno je ponosan.

– To ukusno jelo koje je gotovo za samo nekoliko minuta je najtraženije – dobitna kombinacija. Jogurt kebab, iskender, pide novina su u Pazaru. Ajran je slani turski jogurt drugačijeg ukusa od ovdašnjeg jogurta i turske specijalitete nezamislivo je jesti bez njega, tako da ga uvek svojim gostima preporučujem, a oni na kraju budu zadovoljni i zahvalni – kaže Murat za Priče sa dušom.

Probao sam njegova jela i video da su u lokalu mušterije uglavnom Pazarci. Muratova Sofra postala je nezaobilazna stanica za sve posetioce Novog Pazara, kako iz naše zemlje, tako i za turiste iz Turske.

– Što se tiče starosne dobi, dolaze mi deca, studenti, zaposleni, stariji, jednostavno rečeno – svi. Posebno mi je drago kad oni koji su Pazar posetili kao turisti ili su na proputovanju, ponovo dođu kod mene.

Murat je naučio srpski jezik, a sa suprugom i sa decom priča na srpskom i na turskom. Za žitelje Novog Pazara kaže da su otvoreni, vredni i gostoprimljivi i da su prema njemu pokazali ljubav i bliskost.

– Odmah sam se osetio prihvaćenim, a to je verovatno jedna od najbitnijih stvari koja me je zadržala ovde. Sada nakon skoro pet godina, slobodno mogu da kažem da ovde imam više prijatelja nego u Istanbulu ili Sarajevu.

U Istanbul sa suprugom i sinovima ide jednom godišnje. To im je neka vrsta godišnjeg odmora, ali i prilika da se vide sa porodicom. Ipak, otkriva da rodbina češće dolazi u Novi Pazar, jer im se dopada ovdašnji miran život, u odnosu na Istanbul.

– Turska je moja domovina. Veoma sam ponosan na svoj narod i napredak koji su postigli u svakom smislu. Naravno da mi nedostaju moji najbliži, prijatelji, ali i mesta u kojima sam proveo srećne dane. Međutim, sada kada imam svoju porodicu i kada živim u gradu koji umnogome podseća na moj rodni grad, nostalgije skoro i da nema.

Dok mi je servirao doner Murat mi je otkrio da voli dobru balkansku muziku. Neretko zapeva dok radi, baš kao kad sam ja bio kod njega i tada se, kako kaže, u njemu probudi entuzijazam, a kod gostiju primeti osmeh i radost. A kad otpeva neku našu pesmu, to ga još više zbliži sa Srbijom i posetiocima.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Nenad Blagojević, privatna arhiva

1 komentar

Ostavite odgovor