KNEDLE jedne BANKARKE: Isprobala je sve recepte i od starinskog KOLAČA napravila brend

„Ja sam car i hoću knedle“ – čuvenu rečenicu koju je često izgovarao austrijski car Ferdinand I svojim kuvarima u bilo koje doba godine (čak i kada nisu imali šljive), mogli bi da izreknu i svi posetioci na ulazu u novi gastronomski kutak u Beogradu. Želje će im biti uslišene čim stignu do vitrine sa 12 vrsta slatkih i nekoliko vrsta slanih knedli koje čekaju da budu pojedene.

O novom brendu starinskog kolača naveliko se priča, kako preko fejsbuka, tako i u stvarnom životu, a većina gurmana spušta se Balkanskom ulicom najčešće po preporuci.

Mene je zanimalo ko stoji iza ove prefinjene ideje i punog ukusa, a kada sam se raspitao saznao sam da je to, ni manje ni više, jedna bankarka – Lana Nedeljković (35).

Pune tri godine sa suprugom Nikolom (37) i troje dece pripremala je ovu ideju, da bi je ostvarila krajem 2016. Iako se knedle koje nose ime po caru Ferdinandu prodaju u ulici Gavrila Principa, čoveka koji je lišio života jednog drugog prestolonaslednika, Lana tvrdi da je to puka slučajnost.

– Dugo smo osmišljavali i nismo nigde jurili. Mi smo jedna kreativna porodica u kojoj ste stalno nešto dešava i koja od običnih stvari pravi neobične. Recimo, naša deca imaju ogroman zid na kojem mogu da rade šta hoće i da iskazuju kreativnost. Uvek sam im radije pravila knedle, palačinke i koh, umesto torti. U jednom trenutku dosadilo mi je da ih spremam, pa sam poželela da ih kupim. Nigde ih nije bilo, a smrznute nam se nisu dopale. Tako je nastala ideja – priča Lana za Priče sa dušom.

Istražila je tržište, uvidela da i odrasli i mališani vole ovaj slatkiš i rešila da otvori radnju. Zahvaljujući svojoj deci koja su tražila knedle sa belom čokoladom i kinder jajetom, dobila je inspiraciju, pa danas svojim posetiocima, između ostalog, nudi nesvakidašnje knedle sa makom i rumom, sa belom čokoladom, sa nutelom, pijane knedle sa marcipanom i rakijom, sa malinom i slatkim sirom kao i slane sa čvarcima, četiri vrste sira, pečurkama sa uljem od tartufa. 

– Recepte sam sama osmislila. Ja ne volim mnogo slatkiše, a kad mi se jede nešto slatko dovoljan mi je jedan zalogaj, ali da bude perfektan. Nisam u početku bila majstor za knedle, ali sam zato isprobavala sve moguće recepte dok nisam pronašla idealan omer i vrste brašna i krompira, kao i punjenja za knedle. Koristim tradicionalan recept i krompir kuvam sa korom, a onda pravim pire sa puterom. Slane pravimo na nešto drugačiji način – otkriva Lana.

Lana mi je spremila knedlu sa četiri sira i knedlu sa pečurkama sa uljem od tartufa

Moja sagovornica je rođena u Mostaru, gde je živela do svoje desete godine. Nakon toga se preselila u Trebinje, a u Beogradu je od početka studija na Fakultetu organizacionih nauka.

– Moja mama nam nikad nije pravila knedle jer one nisu preterano popularne u Hercegovini. Mislim da sam ih u detinjstvu samo jednom jela i to kod drugarice. A danas ih degustiram svakog dana (smeh).

Diplomirala je na informacionima sistemima na FON-u i kaže da je veoma maštovita osoba. Da je upisala i medicinu, tvrdi, završila bi i taj fakultet. Deset godina radi u banci, ali otkriva da joj je definitivno falio neki kreativniji posao. 

Mada knedle uglavnom prave kuvarice, a prodaju ih zaposleni u njenoj radnji, Lana kaže da, kad je velika potražnja, i ona ulazi u kuhinju.

Imam sanitarnu knjižicu i kecelju, tako da odmah mogu da zasučem rukave i da pripomognem i u proizvodnji i u prodaji. Ideja o knedlama dugo je tinjala u meni jer sam pomno razmišljala o tome čime bih još mogla da se bavim a da me ispunjava u potpunosti. Suprug i ja smo druželjubive prirode, dobri smo domaćini, imamo mnogo prijatelja i mislim da smo taj domaćinski duh preneli ovde. Dešavalo nam se da mušterije pitaju za knedle sa višnjama, koje za sada nemamo u ponudi i da im ih mi napravimo po želji. To su sitnice koje oduševljavaju naše kupce.

Svaka knedla ima 70 grama testa i 30 grama punjenja

Pitam je šta poručuje čitaocima Priča sa dušom koji žele da pokrenu privatni posao?

– Najvažnije je da dobro pripremite svoju ideju i da ne žurite, kako bi ona stvarno bila odlična. Mi smo milion puta grešili i radili ispočetka, ali kod kuće. Tek kada smo se usavršili, preneli smo znanje i iskustvo u lokal. Uvek ima mesta za nove ideje. Vidite, knedle su nam svima poznate, a ispalo je da smo mi prvi u ovom velikom gradu koji smo se setili da od toga napravimo nešto sasvim novo – ispričala mi je Lana.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

6 komentara

Joj, poznata sam po knedlama. Moje knedle svi obožavaju, a ja i dalje svako radno jutro dnevnik pod mišku i na časove. Za platu od koje se jedva preživljava. Vama svaka čast. Treba imati ideju, ali i hrabrost.

Ostavite odgovor