MAŠTA može svašta: Uložio je samo PET DOLARA u kabine i posao je krenuo IZ PRVE

Kreativac, maštar, pozitivac, optimista. Tako bih u nekoliko reči mogao da opišem Nikolu Vučićevića (33), mladića sa kojim je dovoljno da popričate 10 minuta i za da vam za to vreme „servira“ barem nekoliko ideja za novi posao. Tako je i meni u zimu 2014, tokom našeg intervjua za novine, dao vetar u leđa za Priče sa dušom, verujući u ovaj projekat, pre nego što sam mu i dao ime.

Nikola se u javnosti te iste godine pojavio sa neobičnim proizvodom, Čarobnim pasuljem, koji je brzo osvojio publiku, posebno romantične duše. To je seme graška iz Indonezije, sa natpisima koji se graviraju u Kini. Magija nastaje tako što ga posadite, dobro ga zalijete i čekate sedam do deset dana da nikne i da se na biljci pojavi natpis. Najpopularniji su „volim te“, „I miss you“ (nedostaješ mi), „I kiss you“ (ljubim te), „only you“ (samo ti)…

Posle više hiljada prodatih semena čarobnog pasulja, Nikola je pratio svoju maštu i nastavio da oduševljava publiku, pa je u Srbiju doneo čarobno jaje, a zatim i Drvo otisaka, bez kojeg nijedno venčanje ne može da prođe. Gosti na svadbi ostavljaju svoje otiske prstiju na crtežu, i na taj način prave listove na granama nacrtanog drveta, koje ostaje mladencima kao lepa uspomena.

Pre pasulja, još od 2008. godine organizovao sam više od 500 venčanja. Danas se ne bavim time jer mislim da sam dostigao određeni nivo, a vremenom je došlo do zasićenja. Nažalost, na srpskom tržištu venčanja ne postoji inovativnost, a i previše je ljudi kojima nije stalo do mladenaca i lepe atmosfere na venčanju, nego samo do novca – iskren je Nikola.

Kabina za fotografisanje 2_1024x729
Vesela ekipa ispred kabine na nedavno održanom događaju u Mikser House-u

Ovaj kreativac iz Železnika trenutno je okupiran svojim prošlogodišnjim izumom – kabinom za fotografisanje, što je jedan od proizvoda eksperimentalnog marketinga.

– Stariji čitaoci sećaju se kabina na Terazijama i na Glavnoj železničkoj stanici u kojima su se fotografisali za ličnu kartu i dobijali nekoliko slika na takozvanoj „pantljičari“. Neko vreme ih nije bilo, a onda su se ponovo pojavile i postale hit na venčanjima. Jedna mlada me je pitala da li to mogu da obezbedim za venčanje, i u meni se rodila ideja da je sam napravim. Našao sam fotografije na internetu, u toku noći pustio reklamu na fejsbuku od pet dolara i do jutra već imao tri rezervacije – seća se.

Kabina za fotografisanje_1024x684
Gde god da se pojave, kabine prave bum jer su modernizovane. Unutra možete da dodate rekvizite poput šešira, perika i brkova, po fotografisanju moguće je preko tač skrina poslati slike nekome na mejl, postaviti ih na fejsbuk, tviter ili instagram. A dok vi klikćete po računaru, izrađene fotografije čekaju vas ispred.

– Posao sa kabinama brzo je krenuo, firme i marketinške agencije počele su da nam se javljaju. To je bilo odlično jer nam je bio potreban dodatni izvor prihoda kako bismo sufinansirali projekat u našoj firmi 365 ADS, za koji smo dobili novac od Fonda za inovacionu delatnost. Ranije sam bio u startap projektima u kojima smo pravili proizvod, pa tražili kupce, a ovde nam se desilo da su od nas tražili da pravimo nešto novo. Jedan od noviteta je tehnologija 360 ° – video snimak u kojem možete da gledate na sve strane: gore, dole, levo, desno – pokretom miša ili pomeranjem telefona. To je hit u svetu, a 2016. je godina 360 ° videa.

Nikola Vucicevic na predavanju
Nikola na jednom od brojnih predavanja koje je održao

Nikola je direktor firme 365 ADS i ima dvadesetak saradnika. Priča mi da radi po 18 sati dnevno, ali i da ima dana kada njegov najuži tim i on ne spavaju zbog količine posla. Pitam ga da li je to savet za put do uspeha?

Ako imate posao, jaku želju da ga radite s ljubavlju, onda ništa nije teško. Moja filozofija je da uz svaki posao, treba da imate neku ideju koju ćete razrađivati i učiti nove stvari. Tek kada budete sigurni da od te zamisli možete da živite, onda treba razmišljati o napuštanju stalnog posla i upuštanju u preduzetničke vode. Tako sam ja uradio. Prva stvar koju treba da razlučite u glavi jeste da li želite da radite za nekoga, jer nismo svi za preduzetništvo, ili želite da radite za sebe. Najgori rizik koji može da vam se desi je da izgubite početnih nekoliko stotina evra. Ako se to i desi, barem ste pokušali. Upamtite da vreme prolazi i da nikada nećete biti mlađi i sa toliko volje kao u ovom trenutku. Čarobni pasulj sam počeo sa 15 dolara, a kabine sa 5. Nisam imao hiljade evra. Tek kad su stigle prve rezervacije, ja sam pozajmio novac – otkriva mi deo tajne njegovog uspeha.

Nikola Vucicevic_1024x684Prvi posao počeo je kao dečak, kada je u osnovnoj školi prodavao bukete jagorčevine na pijaci, povodom Zadušnica. U Elektro-tehničkoj školi Nikola Tesla preprodavao je udžbenike, zatim je pravio internet sajtove, radio u kazinu, a onda organizovao venčanja. Seća se da je kao dečak uživao da istražuje stare stvari na tavanu nedovršene kuće u Železniku, da pravi antene na daljinsko upravljanje i da se prepušta svojoj mašti. Danas taj svoj svet imaginacije i dobrih ideja prenosi hiljadama zadovoljnih korisnika u Srbiji i u regionu, na savremen način, u skladu sa digitalnim tehnologijama. Najvažnije mu je da pomogne drugima, da ih učini srećnim i da ima ispunjen dan. A novac? Novac po Nikolinim rečima dolazi sam, onda kad radite posao koji volite.    

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: 365 ADS

Ostavite odgovor