Zahvaljujući Nikoli stranci lako dolaze do smeštaja u Srbiji, a njegov projekat govori 5 jezika i nastaje u Parizu

Kao dečak obilazio je Srbiju samo na školskim ekskurzijama ili tokom zimovanja, a nakon što se sa 14 godina sa porodicom iz Velike Plane preselio u Pariz, zemlju u kojoj je rođen upoznavao je jednom godišnje, na raspustu.

Kaže da je tokom tih putovanja najviše njenih lepota i video.

Nikola Milošević (24) danas živi u Francuskoj, bavi se programiranjem i želi da u svom novom projektu pomogne srpskom turizmu, odnosno da strancima i domaćinima približi lepote Srbije.

Reč je o sajtu Turistiko, preko kojeg turisti mogu da pronađu i rezervišu smeštaj na engleskom, francuskom i srpskom jeziku, a da domaćini iz Srbije predstave svoju ponudu.

Nikolin cilj je da na ovaj način popularizuje našu zemlju u Evropi, ali i da turistima olakša boravak putem platforme koju su radili domaći programeri na čelu sa njim.

Nikola u jednom od pariskih parkova

„Na ideju sam došao dok sam radio na platformi za investiranje u nekretnine. Kroz petomesečne analize uvideo sam da u Srbiji ima dosta prostora za razvoj u sektoru turizma i da mi nemamo nijedan pouzdan kanal prodaje. A giganti poput Booking-a, Airbnb-a i ostalih platformi nemaju nameru da se koncentrišu na mala tržišta poput Srbije“, objasnio je Nikola na početku Priče sa dušom.

On je osnivač sajta i radi sa frilenserima iz Srbije i inostranstva u domenu dizajna, razvoja, reklamiranja i drugih usluga.

U timu su i njemu bliske osobe koje veruju da će ovaj projekat doneti promene.

„Kao veliki ljubitelj prirode, u Srbiji sam uglavnom obilazio planine. Najčešće sam išao na Maljen, moju prvu i najdražu planinu. Mladi ovde u Francuskoj ne poznaju baš dobro Srbiju i našu istoriju, ali kada im pokažem fotografije uvek se oduševe.

„Francuzi mnogo vole sela, pa im uglavnom pokazujem slike mesta poput Zaovina ili Tršića.“

„Oni koji poznaju našu kulturu zadivljeni su našim narodom, našom inteligencijom i ljubaznošću“, priča Nikola i dodaje da njegovi francuski prijatelji često spomenu Novaka Đokovića i da znaju njegove šale.

Nikola na jugu Francuske u gradu Sainte Marie de la Mer. Fotografija je nastala na krivom kamenju koje se nalazi u moru, zbog čega i more izgleda krivo.

Ovaj mladi programer u Francuskoj živi 10 godina.

Seća se da mu je u početku bilo teško jer je napustio svoj rodni kraj i došao u državu u kojoj nikog ne poznaje.

U Srbiji je pohađao privatne časove francuskog, ali po dolasku u Pariz, kaže, znanje kao da je u trenutku nestalo.

„Prvih pet godina bilo je teško i nikako nisam mogao da se uklopim, sve dok jednog dana nisam prihvatio svoje novo okruženje i odlučio da se integrišem. Od 14. godine bavim se veb programiranjem i to mi je dosta pomoglo da prebrodim promenu okoline i stila života. Dve godine kasnije pokrenuo sam svoj prvi sajt vezan za stripove uz koji sam uznapredovao, ali i zaradio na Google adsense reklamama“.

Nikolin sajt Turistiko za sada funkcioniše kao listing apartmana, a u bliskoj budućnosti očekuje se mogućnost onlajn rezervacija.

„Kod potvrde rezervacije vlasnicima smeštaja dovoljan je jedan klik, bez dodatnih koraka osim kontaktiranja gosta mejlom ili telefonom radi potvrde. Planiramo da uvedemo i onlajn plaćanje, kada budemo imali mogućnost sinhronizacije rezervacija sa ostalim platformama“.

Sajt je s jedne strane namenjen vlasnicima smeštaja, kuća, apartmana u Srbiji, dakle domaćinima, a s druge strane celom svetu.

Cilj projekta je promocija srpskog turizma bilo gde na planeti.

„Sajt je za sada dostupan na tri jezika (srpski, engleski i francuski). Vlasnicima apartmana je dovoljno da unesu opis na srpskom, a sajt ga automatski prevodi na ostala dva jezika. Uskoro će biti dostupan i na grčkom i turskom. Osim rezervacija posetioci će imati mogućnost da upoznaju mesta za koja nisu znali“, siguran je Nikola.

Časove programiranja kao tinejdžeru preko skajpa držao mu je profesor iz Velike Plane. To je bio poklon od ujaka za rođendan koji je znao da njegov sestrić od malena želi da postane programer.

Nikola danas sa ujakom vodi fejsbuk grupu za iznajmljivanje smeštaja, preko koje možete prijaviti vaš smeštaj za sajt Turistiko.  

„Vremenom sam se usredsredio na veb sajtove, kasnije počeo da radim male poslove na UpWork-u i osnovao svoju digitalnu agenciju u kojoj sam pravio sajtove za firme i pojedince. Trenutno radim u jednom startup-u u Parizu i paralelno pokrećem ovaj projekat. Studirao sam robotiku i višu školu za veb programera, a studije sam napustio jer sam već vrlo dobro poznavao ovaj posao“, iskreno će Nikola za Priče sa dušom. 

Za Srbiju ga vezuju samo najlepše uspomene, odnosno sećanja iz detinjstva koje, kako kaže, ne bi menjao ni za šta na svetu.

„Imao sam priliku da odrastem u zemlji gde vlada sloboda i u kojoj svako godišnje doba dođe do izražaja. Proleće me asocira na period kada sam sa dedom išao u vinograd na vrhu Velike Plane, odakle se pruža pogled na ceo grad. Tu je zasađeno i oko 60 stabala raznog voća koja smo krečili svakog proleća“.

Nikolini baba i deda u Plani se brinu o kući, baštama i životinjama. Oni dolaze u Francusku jednom godišnje, a on ih isto tako obiđe najmanje jednom u 365 dana.

„Po dolasku prvo obiđem kuću i dvorište, da vidim šta se promenilo. Kao mali često sam se penjao po drveću u dvorištu. Ništa nije bilo slađe nego da se popnem i sa grane jedem šljive ili višnje. Donekle smo uspeli i ovde da prenesemo taj duh. Živimo u predgrađu Pariza u kući sa prelepim dvorištem i baštom u kojoj moja majka uzgaja grašak, papriku, paradajz, tikvice i mnogo toga. Svi prijatelji su nam rekli da u ovoj kući ima nešto što ih podseća na Srbiju“.

Nikolina motivacija za Turistiko je želja da promeni nešto u Srbiji – „u prelepoj zemlji koja ima mnogo potencijala i prostora za razvoj u svim segmentima, ne samo u turizmu“.

„Radio sam na više projekata, ali nijedan me nije ispunjavao kao ovaj. Kada projekat ima svrhu koja se poklapa sa vašom, jedino tada imate želju i snagu da na njemu dugoročno radite“, rekao je Nikola na kraju Priče sa dušom i pozvao čitaoce da posete njegov sajt i vlasnike smeštaja da se registruju na ovom LINKU.

Instagram stranicu sajta Turistiko zapratite OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Fotografije: privatni album; Napomena: Tekst je u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo Aranđelovac i moguće ga je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Tekst sadrži plasiranje proizvoda i usluga i sponzorisane linkove. Hvala vam što poštujete autorska prava u Srbiji.

15 komentara

Zaista je predivno videti tako mladog momka koji je otišao u inostranstvo a koji se nije odrekao svoje zemlje. Nikola ideja je odlična, želim ti puno uspeha.

Svaka čast za Nikolu. Bravo za ideje. Srbija ima šta da ponudi turistima,,,, jedinstven, ljubazan narod što ni jedna zemlja na zapadu nema. Moj ostvareni profil i jeste turizam. Svako dobro za mladog momka,,, Svetski a naš🌍❤️

Bravo, Nikola. A bravo i za roditelje, posebno za mamu koja se BAŠ potrudila da sestra i ti odete u Francusku.
Svaka čast, ideja je divna, želim ti veliki uspeh u njeno sprovodjenje i sigurna sam da neće izostati.

Bravo Nikola,ponosna sam na tebe♥️Zaista me je rasplakala od srece tvoja prica.Volela bih da te vidim kad dodjes u Planu.Mnogo me je obradovalo to sto vidim da si uspesan u svom poslu.Moj suprug je direktor Turisticke organizacije V.Plane pa bih volela da vas upoznam. Puno te pozdravlja i voli tvoja uciteljica Vanja

Bravo Nikola,sve pohvale . Sećam se vašeg odlaska za Francusku,nimalo nije bilo lako. Bravo i za roditelje,uspeli ste i mnogo mi je drago. Puno pozzz za tvoje roditelje a tebi od sveg srca želim još veći uspeh i napredak 🌍❤

Bravo Nikola, sve pohvale na tvoj racun. Imam jedan predlog za tebe kao programera. Ne znam da li je to napravljeno ili ne ali ako nije mogao bi da napravis neku aplikaciju za lakse sporazumevanje. Malo koji domacin u selima zna strani jezik a skoro ni jedan stranac ne zna srpski. Mislim na situaciju kad stranac dodje i smesti se kod domacina. Da bi mogli da komuniciraju.

Hvala Vam puno ! U razvoju je komunikacija na sajtu koja će omogućavati prevođenje poruka na odabrani jezik. Jer će većina turista imati pitanja pre same rezevacije ili nakon rezervacije, pa ukoliko domaćin ne govori isti jezik ipak će moći da odgovori na postavljena pitanja.

Ostavite odgovor