Intervju sa osnivačem jedine domaće agencije za organski storiteling: “Sadržaj je naš glavni adut, a uz njega i viralnost”

Svedoci smo da je danas dobrih priča sve manje, a da one loše pretežno ispunjavaju medijsku svakodnevicu. Zbog toga se za Priče sa dušom može reći da su fenomen u vremenu u kojem živimo. One su jedinstvene po mnogim merilima, a svi ih vole jer povezuju, nadahnjuju i uče.

U razgovoru sa Nenadom Blagojevićem, autorom sajta Priče sa dušom na čijem kompletnom redizajnu DeKovach Design je radio, saznali smo mnogo toga o ovom jedinstvenom biznis modelu, a naš sagovornik otkrio je da je na više tema govorio prvi put.  

Možemo reći da su Priče sa dušom ujedno i biznis koji se sve više razvija. Kada u istoj rečenici spojimo dušu i biznis, to naizgled deluje nespojivo – skoro da zvuči paradoksalno. Da li je to stvarno tako ili vi ipak uspevate da stvorite ljubav između ta dva pojma?

To što ja radim sa ovim sajtom posmatračima deluje kao nemoguća misija. Ali, samo tako deluje. Jer, mediju koji živi isključivo od oglašavanja na tržištu i koji nema nikoga „iza sebe“, nije lako da opstane u tržišnoj bari „medijskih krokodila“, a da zadrži dušu, odnosno da ima autorske tekstove koje, kako i reč kaže, piše autor, a ne klijent ili neki marketing menadžer iz agencije.

Čitaoci, s jedne strane žele tople ljudske priče koje slave život, a s druge strane mi kao i svaka firma treba da zaradimo novac za doprinose za plate, honorare dizajnera i fotografa, održavanje sajta. 

Kod nas je reklamiranje u sadržaju i tu pravimo balans.

A to kako žongliramo između priča koje život piše i onih koje promovišu neke proizvode, usluge i ideje, e to je već stvar mere. A tim premeravanjem se vodim od svoje 14. godine, kada sam ušao u medije.

Imajući u vidu da se emocije ne mogu veštački proizvesti, dizajnirati ili prekopirati, kako pronalazite sve te iskrene, tople ljudske priče u društvu zatrpanom velikom količinom lažnog sadržaja?

Sve je u uglu posmatranja. Ako ste usmereni ka obrazovanim devojkama i momcima koji uče i polažu ispite, ka poštenom svetu koji se trudi da radi i da zaradi, ka tradicionalnim vrednostima koje nikad ne gube na ceni, njih ćete ispred sebe i videti.

Ako tražite sve suprotno, mediokriteti će vam biti u vidokrugu.

Znate onu rečenicu „pčela će i na gomili smeća pronaći cvet, a muva zunzara i na najlepšoj livadi otpad“. Tako je u svim segmentima života, pa i u novinarstvu.

Autor Priča sa dušom, Nenad Blagojević u parku Bukovičke Banje u Aranđelovcu

Vaše Priče sa dušom prenosi više od 50 medija iz Srbije i regiona. Šta mislite, zbog čega su baš vaše priče novinarima zanimljive da ih prenesu ili urade ponovo na svoj način?

U medijima radim skoro četvrt veka i za sve to vreme naučio sam da pogodim „ukus naroda“, odnosno publike. Razgovaram sa ljudima, krećem se po kafanama, vašarima, pričam sa narodom.

Kolege novinari i mediji ih prenose jer su zanimljive i viralne. Viralne, znači da će ih pročitati veliki broj ljudi. Prenose ih jer će njihovim sajtovima doneti ogromnu čitanost.

To je donekle taj spoj emocija i biznisa koji ste spomenuli.

Ja prenosim emociju u priči, a onda ona ode u 50 medija i postane biznis, postane klik.

Meni je to u redu, jer ja na te stvari gledam kao na promociju pravih vrednosti u srpskim medijima koji su zatrpani glupostima.

Priče sa dušom deluju kao bajka na Balkanu, a u stvari su 100 % organske.

Šta je to organski storiteling koji često pominjete?

Po definiciji, reč je o pisanju priče o nekome ili nečemu na osnovu istinitih činjenica, bez ulepšavanja. Konkretnije – to je koncept koji primenjujemo u Pričama sa dušom i po tome smo jedinstveni u Srbiji i u regionu. Mi pričamo životne priče preduzetnika jer verujemo da su one utkane u njihove proizvode i usluge. Predstavljanjem preduzeća na taj originalan način doprinosimo njihovoj velikoj vidljivosti i povećanju prodaje.

Zbog čega vaši čitaoci vole vaše priče i kako uspevate da prvi dođete do svih tih ljudi?

Čitaoci ih vole jer su istinite i emotivne, jer se svaki sagovornik predstavi imenom i prezimenom i prenese im svoje misli, iskustva, nadanja, ali i razočarenja. Vole ih i jer je u njih utkan rad.

Ljude o kojima pišem predstavljam kao junake, svima prilazim na isti način, nema razlike i predrasuda.

Godišnje napišem svega 80 tekstova. Priče sa dušom se uglavnom rade uživo, fotografije su vrhunskog kvaliteta, svaki tekst se piše pažljivo. Toga danas, priznaćete, nema mnogo na internetu jer svi nešto jure. Ali bespotrebno. Kvalitet uvek prolazi, bez obzira na posao. Publika to prepoznaje.

A što se tiče medija i ekskluziviteta, recept je jednostavan i ima tri koraka: 1. nema žurbe, 2. sve dođe na svoje i 3. original je uvek ispred kopije.

Prilikom redizajna sajta zahtevali ste da dizajn jezik Priča sa dušom bude jasan odraz vrednosti za koje se zalažete. Možete li našim čitaocima to pojasniti na šta ste tačno mislili?

Ideja je bila da dobijemo dizajn koji će čitaoce opustiti, a zatim usmeriti ka sadržaju. Vrednosti za koje se Medijska kuća Priče sa dušom zalaže kroz organski storiteling su: promocija preduzetništva, podrška inicijativama, tradicija i ukazivanje na dela običnih ljudi.

Bilo nam je bitno da u nov logo udenemo i etno-motiv koji će ukazati da tradiciju predstavljamo u digitalnom svetu i da je popularizujemo na internetu.

Naša želja je da ono najbolje iz tradicije ne bude zaboravljeno i prikazano kao „passé“, odnosno staromodno, već upakovano u novo odelo i prilagođeno trendovima na mreži.

Nadovezujući se na te vrednosti proistekla je i minimalistička ideja od strane vašeg studija da se na logou pojave i ptice sa raširenim krilima na slovima č i š, koje ukazuju na povezanost sa onim što je prirodno i autentično. Uz plavu i zelenu boju dobili smo ono što Priče sa dušom stvarno jesu: svoje, istinite, originalne.  

Novi dizajn vebsajta Priče sa dušom

Na kraju, kako Priče sa dušom zarađuju?

Priče sa dušom su sajt, a Medijska kuća Priče sa dušom agencija za promociju proizvoda i usluga kroz storiteling. Mi objavljujemo samo teme koje se uklapaju u naš koncept, a godišnje imamo osamdesetak priča. Klijentima donosimo veliku vidljivost u onlajn i oflajn svetu, odnosno u  drugim medijima.

Naš sajt mesečno čita oko 100.000 ljudi, a kada priče osvanu u brojnim portalima i televizijama, taj broj ide i do 700.000 korisnika.

Sadržaj je naš glavni adut, a uz njega i viralnost. Na PSD se najčešće oglašavaju mala i srednja preduzeća jer žele da se za njih pročuje ili da povećaju prodaju. Kad kažem oglašavaju to znači da mi pričamo njihove priče i radimo kampanje. Učestvujemo i u promocijama društveno-odgovornih ideja, jer koliko god su mediji danas brojni i moćni, neko mora da „pokrene  i zavrti točak. Naravno, uvek sa dušom.      

O uslugama, klijentima PSD i statistici sajta saznajte na stranici MARKETING.

* Intervju je izvorno objavljen na sajtu DeKovach 3. juna 2020. godine.  

1 komentar

Zamislite samo kako je svet mali, moja prijateljica živi u Libiji i pošto je u penziji ona vecinu vremena provodi na internetu, prati sajtove sa dušom, blogere sa dušom i priče svojih prijatelja sa dušom iz Srbije. Oduševljena Vašim sajtom, za koji ja iskreno nisam imao pojma da postoji a otkriivam sada da je to ono što mi trreba, insistiraala je da zapratim. Kada sam se upoznao o čemu se radi, kliknulo mi je odmah da sam na savršenom mestu. Ugledao sam perspektivu da neko čuje za jedan lep smeštaj sa dušom i u prirodi, za koji sam danas dobio rešenje o kategorizaciji sa 3 zvezdice, samo na 60 km od Beograda. Srećan sam što pratim Vaš sajt i Facebook stranicu, pa ako me se neko seti – seti, ako ne barem ću pročitati nešto pametno. Ostaje mi da gledam u nebo i čekam neku sigurnu rezervaciju. Veliki pozdrav svima !

Ostavite odgovor