Na čaju i kolačima kod AMBASADORA MAROKA u Srbiji: Uskoro direktnim letom od Beograda do KAZABLANKE

Tačno u 11 sati u rezidenciji ambasadora Kraljevine Maroka u Beogradu poslužen je marokanski čaj. Pre Njegove ekselencije ambasadora Mohammeda Amine Belhaja (Muhamed Amin Belhež, 50) dočekali su me članovi osoblja ambasade i ambasadorova supruga, gospođa Idrissi – Belhaj, a onda smo natenane, uz čaj i tradicionalne marokanske kolače počeli Priču sa dušom o ovoj severnoj afričkoj zemlji.

Ambasador mi je poželeo dobrodošlicu i zahvalio se na mom interesovanju za Kraljevinu Maroka. Uz šoljicu čaja od nane odmah sam saznao da se ova duga tradicija poštuje godinama i da se čaj pije i do tri puta dnevno. Batler mi je doneo parfimisanu vodu cveta pomorandže da osvežim ruke.

Tradicionalni kolači posluženi su pre intervjua

Upečatljiv miris nane u Maroku prisutan je skoro svuda, a posluženje i ispijanje čaja od nane je ritual koji simbolizuje prijateljstvo, opuštanje i gostoprimstvo, u bilo koje doba dana. Ovo nacionalno piće oduševljava sva čula, od nozdrva do očiju i uglavnom se služi uz marokanske kolačiće od meda i badema. Treba znati da se u Maroku nikad ne odbija čaj od nane – objasnio mi je gospodin Belhaj i rekao da on posle ovog prepodnevnog, još jednom pije čaj nakon ručka, oko 16 sati.

Za nekoliko dana, 30. jula u ovoj kraljevini slaviće se najvažniji nacionalni praznik, Praznik krune (La Fête du Trône). Reč je o slavlju povodom privrženosti marokanskog naroda aluitskoj kruni i obnovljenoj vernosti Njegovom veličanstvu kralju Muhamedu VI od Maroka.

Tim povodom ambasada ove države obeležiće u Beogradu 18. godišnjicu od dolaska Njegovog veličanstva na tron svojih slavnih predaka. Visoki srpski zvaničnici, pripadnici diplomatskog kora, marokanska zajednica u Srbiji i prijatelji Maroka uživaće u tradicionalnim marokanskim jelima i kolačima, kao i u muzici Nabyle Maan, mlade marokanske umetnice koja na poziv ambasade dolazi u srpsku prestonicu da ulepša to svečano veče.

– Ovaj praznik u Maroku se obeležava sa nekoliko važnih trenutaka poput ceremonije odanosti (hafl al-wala’), kraljevog govora (khitab al-‘arsh), polaganja svečane zakletve (hafl ada’ al-qasam ) od strane oficira, novih laureata vojnih i paravojnih škola i svečanosti dodele ordenja domaćim i inostranim ličnostima – ispričao je ambasador za Priče sa dušom.

Prva asocijacija na Maroko ambasadoru su porodica, prijatelji, tradicija i sećanja iz detinjstva. Njegove uspomene iz Maroka vezane su za trenutke provedene sa porodicom i prijateljima na sredozemnoj obali.

Prema najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma iz Davosa, Kraljevina Maroko drži 65. mesto među 136 zemalja u pogledu turističke atraktivnosti, a kada je o afričkom kontinentu reč nalazi se u prvih deset najkonkurentnijih destinacija. To je treće tržište odmah iza Južnoafričke republike i Mauricijusa.

– Turistički sektor zauzima važno, strateško mesto u ekonomiji Maroka. Turizam čini oko 11,4%  bruto društvenog dohotka, a u 2016. godini 515.000 ljudi radilo je u turizmu. To je 5 odsto zaposlenih u celoj privredi. Broj inostranih turista dostigao je cifru od 10,33 miliona – govori mi gospodin Belhaj.

Geografska karta Kraljevine Maroka

Ambasada Kraljevine Maroka u Beogradu godišnje primi nekoliko hiljada zahteva za vize. Procedura je jednostavna. Zahtevaoci vize treba da se predstave konzularnoj službi i da obezbede neophodna dokumenta za dobijanje vize i ulazak u Maroko.

– Državljani Srbije idu u Maroko iz profesionalnih razloga ili kao turisti. Kao što znate, Maroko svake godine organizuje brojne konferencije i međunarodne susrete. Imamo odličnu infrastrukturu, a marokanski organizatori veliko iskustvo u pripremi raznih događaja. Najtraženije destinacije su Marakeš, Meknes i Fez i oni nude pravu egzotiku zahvaljujući arhitektonskim lepotama i impresivnom kulturnom nasleđu. Primetno je da ima srpskih turista koji Maroko posete u sklopu krstarenja Sredozemnim morem i Atlantskim okeanom. Oni posećuju gradove Tanger, na severu kraljevine i Kazablanku, ekonomsku prestonicu zemlje u kojoj je džamija Hasan II sa najvišim minaretom na svetu od 210 metara.

Neizbežno pitanje za ambasadora bilo je da li očekuje porast turista posle najavljenog uvođenja direktnog leta od Srbije do Maroka.

– Direktan let bi svakako povećao broj srpskih turista u Maroku i obratno. Trenutno radimo na sporazumu o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja sa srpskim vlastima, u pogledu uspostavljanja direktne linije između Beograda i Kazablanke. Pored toga, u očekivanju otvaranja ove linije, istražujemo mogućnosti čarter letova sa različitim turopetarorima. Potražnja postoji i obostrana je, a mi se nadamo da ovaj projekat može da se realizuje u najkraćem mogućem roku – izjavio je za Priče sa dušom.

Jedna od najvećih atrakcija u Marakešu je bašta Majorelle

Pošto do sada nisam bio u Maroku zamolio sam ambasadora da mi predloži prvu destinaciju koju tamo treba da posetim.

– Bilo bi teško odgovoriti na ovo pitanje jer se o ukusima i bojama ne diskutuje. Milenijumska zemlja Maroko nudi jednu neverovatnu raznolikost prirode i tradicije, i to čini njeno bogatstvo. Maroko nudi sve i za svakoga. Bogato nasleđe brojnih mesta sa liste svetske baštine Uneska, kulturne ture za ljubitelje imperijalnih gradova sa brojnim palatama i muzejima, sportske aktivnosti poput izleta u pustinju u četvorotočkašu kvadu ili penjanja na najviši vrh severne Afrike (le Mont Toubkal, 4.167 m), sportovi na vodi i golf na više od 40 terena, obala sa više od 3.500 km. Da li su to ljubazni ljudi, njihova velikodušnost, pejzaž koji oduzima dah na planini, u Sahari ili na obali mora, ili ukusi koji vas izmeštaju u drugo vreme ili mesto, sigurno je da ćete u Maroku biti prijatno zaslepljeni, jer je ova država praznik za sva čula – ponosan je ambasador ove zemlje u Srbiji.

Ova fotografija prenosi atmosferu sa trga Jemaa el-Fnaa u Makarešu

Gospodin Belhaj je sa postavljenjem na mesto ambasadora 25. novembra 2016. godine prvi put došao u našu zemlju, a svoju diplomatsku notu predstavio je predsedniku Tomislavu Nikoliću 8. decembra.

Kao turistički vodič u Srbiji pitam ga da li je imao vremena da sa suprugom i decom kao turista otkrije našu zemlju, šta mu se najviše dopada od hrane i da li mu nešto nedostaje iz Maroka.

– Ovde smo tek nekoliko meseci, tako da u mom dnevnom rasporedu najviše vremena ode na ostvarivanje kontakata i posao u ambasadi. Na sledećem letnjem odmoru uživaću u otkrivanju srpskih gradova. Beograd odlikuju njegovi parkovi, zelene površine i briga za zaštitu životne sredine. Kad sam stigao, odmah sam osetio toplinu, druželjubivost i gostoprimstvo, što me je podsetilo na mediteranske zemlje. Imao sam priliku da jedem sa srpskim prijateljima i moram priznati da je meso sa rostilja odlično, kao i grilovano povrće i domaći sirevi. Ništa nam ne nedostaje u Srbiji, pijace su odlično snabdevene proizvodima, pogotovo organskim, što nas čini veoma radosnim – ispričao je ambasador Kraljevine Maroka u Srbiji i pozvao moje čitaoce na svečanost povodom predstavljanja umetnika i rukotvorina iz Maroka od 15. septembra 2017. u Beogradu.

Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Maroka u Srbiji Mohammed Amine Belhaj i urednik sajta Priče sa dušom i frankofoni novinar Nenad Blagojević

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen samo uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Nenad Blagojević, L’Office national marocain du tourisme

3 komentara

Godpodjo Nikolic, potpuno ste u pravu! Predivna zemlja, nazalost, kasno sam videla ove tekstove, racunajuci i onaj koji se odnosi na vas. Kako mogu da vas kontaktiram- zainteresovana sam za kozmetiku- nisam vas nasla na Facebook-u. Moj mail: dgajinov@yahoo.com. S postovanjem, Dejana Gajinov

Ostavite odgovor