Najbolji pekari Srbije: Prvi put na evropskom takmičenju

U jeku priprema srpskog tima pekara za odlazak na ovogodišnji Louis Lesaffre Coupe – međunarodno takmičenje najboljih pekara Starog kontinenta, sa našim majstorima ovog zanata sreo sam se u Lesaffre pekarskom centru na Novom Beogradu, gde su vredno vežbali. Pobednici nacionalnog nadmetanja, prvi put u ime Srbije, otputovaće krajem avgusta u Francusku i braniti boje naše zemlje u tri kategorije: priprema hleba, kroasana i pekarskog umetničkog dela.

Pekari 15 036_1067x800
Prvo sam popričao sa Danicom i Filipom

Najmlađi među njima su Danica Ćirić (19) iz Babušnice, učenica četvrtog jedan Mlekarske škole sa domom učenika Dr Obren Pejić iz Pirota i Filip Ribać (17) koji pohađa treći razred Hemijsko-prehrambene tehnološke škole u Beogradu. Njih dvoje su pobedili u kategoriji izrade različitih oblika punjenog slatko-kvasnog testa i ovo će im biti prvo putovanje u Francusku.
– Danas pravim umetnički oblikovano kvasno testo. Mislim da će biti gotovo za dva sata, ali to zavisi od inspiracije – rekla je Danica, koja je iz Pirota doputovala u Beograd radi treninga.

Pekari 15 030_600x800Za to vreme, nekoliko metara od nje, Filip je uveliko stavio svojih ruku dela da se peku i otkrio mi da je pekarstvo zavoleo u detinjstvu.
– Moj deda je otvorio pekare na Vračaru i Paliluli, a kasnije su mu se priključili moji roditelji, a sada i ja. Imam iskustva sa takmičenja, pobeđivao sam u kategoriji slatkih kolača – priča mi ovaj vredni momak.
– Gotovi su moji specijaliteti – slatka peciva sa čokoladom, prelivom od kajsija, šumskog voća i jagoda. Napravio sam ih u obliku cvetića – pokazuje mi.

Pekari 15 012_1067x800
Miroslav iz Priboja i Naser iz Mladenovca

Za najbolje pekare koji su pravili francuski baget proglašeni su Miroslav Bojić (31) iz Priboja i Naser Idrizović (48) iz Mladenovca, obojica vrsni profesionalci i vlasnici privatnih pekara.
– Pre deset godina otvorio sam pekaru u Priboju. Tada sam imao 21 godinu i radio sam sam, a danas sa 30 zaposlenih. Zbog krize u fabrici FAP, koja je prestala sa radom, zaposlio sam brojnu rodbinu, tako da osim supruge, brata i oca, tu su i snajka, punac i punica. I moje dve male ćerke svakodnevno navrate u proizvodnju. Od oko 300 proizvoda, najbolje idu beli i ražani hleb. Za vlasnika pekare koji želi da ima kvalitet i verne mušterije najvažnije je da bude pošten i dobar domaćin – objašnjava Miroslav, koji je na trening u Beograd došao pravo iz noćne smene.
– U Francuskoj ćemo primeniti ono najbolje i predstavićemo Srbiju i sebe u najlepšem svetlu – poručuje Miroslav, koji se na  takmičenju upoznao sa kolegom Naserom, pobednikom u istoj kategoriji.

Pekari 15 033_1067x800
Žiri je ocenjivao i broj proizvoda, masu gotovog proizvoda, spoljašnji izgled, strukturu i volumen

– Supruga, sin, ćerka i ja radimo zajedno, s tim što su deca, pošto još uvek studiraju, zadužena za bezbednost hrane. Pekaru imamo već 18 godina, otvorili smo tri radnje, a baget hleb pravimo ponedeljkom i petkom. Jedva čekamo prvenstvo jer se ovakva šansa jednom ukazuje u životu. Daćemo 300 odsto sebe da osvetlamo obraz Srbiji – rekao mi je Naser, samouki pekar i mašinac po obrazovanju.

Pekari 15 024_1067x800
Ekipa na okupu sa trenerom Cvetom Jović

I Cveta Jović, product menadžer kompanije Lesaffre Srbija i trener takmičarima, kaže da ima stroge kriterijume, jer će takav biti žiri u Francuskoj.
– Trenutno tražimo najidealnije recepte i uvežbavamo timski rad. Pekari će imati ograničeno vreme, u kojem treba da naprave više od deset različitih proizvoda. Sva trojica će raditi u malom prostoru, tako da je bitno da se ne podudaraju u procesima mešenja, fermentacije i pečenja – izjavila je ova diplomirana inženjerka tehnologije.
Na prvenstvu Evrope učestvovaće i timovi iz 12 evropskih zemalja među kojima su i Francuska, Poljska, Nemačka, Belgija, Španija, Rusija i Holandija, a tri pobednička tima otići će 2016. godine na Svetsko pekarsko prvenstvo. Osim Danice, Filipa, Nasera i Miroslava, svoj talenat i umeće u ekipi Srbije pokazaće i Rade Vidojević i Ljubomir Pavlović u kategoriji kroasana i Dalibor Cvejić i Miroslav Mirosavljević, koji su majstori kreativnosti za umetnička dela od testa.

Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Ostavite odgovor