Slobodan Trkulja: Jednostavnost nosim iz porodice

Lepu dozu optimizma koju je nasledio od svog oca, učeći da je svaki problem rešiv i radujući se životu, Slobodan Trkulja (37) prenosi muzikom na svoju publiku. Iako ima brojne uspehe i bogatu svetsku karijeru, ovaj svestrani umetnik nema sindrom zvezde. Jednostavan je i neposredan, svestan svojih talenata i srećan što sa publikom može da komunicira kroz pesmu.


Godinu dana nakon poplava sa svojim ansamblom Balkanopolis održao je humanitarni koncert u Kombank Areni, sa fado pevačicom Marizom i muzičkim zvezdama iz Amerike, Oletom Adams, Libana – Majsom Karom i Baba Malom iz Senegala. Sav prihod od karata je namenjen za veliki projekat prevencije od poplava, da nam se isto nikad više ne desi.

Slobodan Trkulja 001_1067x800
Sa Slobodanom sam popričao na splavu Tag na Savi

Ispričao mi je kako se 2001. godine upoznao sa Marizom.

– Delili smo scenu na koncertu u Holandiji, ona je bila na početku karijere, ja sam nastupao sa Balkanopolisom. Svidela mi se njena muzika, kao i njoj moja. Kada joj je agencija Long play pre dve godine organizovala koncert u Beogradu, pitali su je za gosta i Mariza se setila mene. Od tog koncerta se često čujemo i družimo, čak smo pokazivali jedno drugom slike dece i šalili se da možemo da ih upoznamo kad porastu. Mnogo je fina osoba.

Slobodan Trkulja u Kini_1280x720
Slobodan na jednom od nastupa pred kineskom publikom

Na pitanje kako uspeva da ostane jednostavan Slobodan kaže da veruje da je to stvar porodičnog vaspitanja, jer su takvi su i njegovi roditelji. U životu ne voli ni da se žali ni da se hvali. Uživa u krugu svojih prijatelja, a kada ga ljudi koji slušaju njegovu muziku sretnu uživo i tretiraju kao zvezdu, on pruži ruku i jednostavno kaže: „Ja sam Slobodan” i nastavi da ćaska sa njima kao prijatelj. Voli da upoznaje nove ljude. Kaže da su to vrlo interesantne i jedinstvene ličnosti.


– U mojoj branši lako možete da odlutate i da umislite da ste vi glavni i bitni u svemu. Naprotiv, meni je važno da muzika bude centar sveta, a ne oni koji je izvode. Optimista sam po prirodi i sve što doživim u životu, postane deo muzike. Sva životna iskustva su mi dragocena, jer, šta je život ako nema i tugu i radost. Kako da se radujete ako niste osetili tugu? Kako da budete ispunjeni i zadovoljni sobom ako nemate problem da rešite? Sva ta osećanja i iskustva mogu da se pretoče u najdivniju muziku jer su čista i iskrena.

Trkulja Press 300dpi_1200x800
Balkanopolis broji osam muzičara, a Slobodan svira na 15 instrumenata

Porodica mu je najveći izvor radosti. Nije od onih roditelja koji se trude da budu prezaštitnički nastrojeni. Smatra da kad padne, dete treba učiti da ustane i da nastavi dalje. Tako on radi sa svojim ćerkama.

Slobodan Trkulja 003_600x800

Pitao sam ga i kako se snalazi u kuhinji s obzirom na to da je rođen u Vojvodini.

– Poreklom sam iz Like, rođen sam i živim u Bačkoj. Znate li za onu priču o studentu koji u pismu majci kaže: „Majko, nemoj da brineš, nema dana da nešto ne pojedem“? Za vreme mojih studija u Amsterdamu, gde sam živeo osam godina, osetio sam šta je prava glad i zato sam zahvalan Bogu na svemu što se nađe na trpezi. Inače, omiljena poslastica uz koju sam odrastao je slatki sos od višanja moje majke. Iako se po receptu služi kao prilog uz meso i pohovani karfiol, u mom slučaju jelo se zove „sos od višanja sa prilogom od mesa“ – rekao je Slobodan.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

1 komentar

Ostavite odgovor