Najmlađi majstor za liciderska srca

Nadaleko je poznato da su liciderska srca Đorđa Petrovića (33) iz Vrnjačke Banje stigla i na druge krajeve sveta, da su ih oko vrata nosile manekenke na modnim revijama u Londonu, Holandiji i u Beogradu, a mladenci ostavljali kao poklon gostima na svadbarskim stolovima. A najnovija vest koju sam saznao kada sam posetio radionicu Licider na dar je da će i učesnici Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope dobiti po jedno od brojnih srca, koja ovih dana Đorđe i njegovi vredni roditelji Dragan i Đurđica peku, boje i ukrašavaju.

Vrnjacka banja 14 087_1024x768
Sneško Belić, jelke, sove i drugi novogodišnji ukrasi

– Dobili smo veliku porudžbinu, pa radimo po ceo dan punom parom. Otac je majstor za pečenje i nikad mu ništa ne zagori, majka boji suvenire, a ja crtam i pišem na njima. Kad je gužva, angažujemo i radnice – priča mi Đorđe i kaže da su njegova srca svih veličina, boja i oblika ovih dana prvi put ukrasila zidove i plafon jednog ugostiteljskog objekta – beogradskog Rakia bara.

– Pošto se bliži Nova godina, aktuelni su ukrasi za jelku, a u sezoni venčanja – suveniri koje mladenci, najčešće sa svojim inicijalima, poklanjaju gostima za uspomenu. Pravimo kolačiće i za firme sa njihovim logoom. Svi naši proizvodi su jestivi jer se, kao nekad davno, prave od brašna i voda, ali ljudi ih uzimaju, pre svega, za suvenire. Dodajemo i magnet, pa licidersko srce može da bude i na frižideru – objašnjava mi.

Đorđe je još kao dečak, uz oca naučio razne zanate jer su se u njihovoj kući šile torbe i trenerke, i proizvodile papuče i sandale od kože. U svet suvenira ušao je sa bratom od strica proizvodeći plišana srca sa natpisima, a onda je poželeo da počne nešto novo. Ideja sa srcima se rodila, a Đorđe, evo već šest godina uspešno stvara neobične suvenire sa ogledalcetom, kojima su momci devojkama nekada izražavali simpatiju. On je i najmlađi samouki majstor ovog zanata u Srbiji.

DSC_0187_1024x685
Đorđe sa roditeljima u radionici
Vrnjacka banja 14 061_1024x768
Jedno veliko srce iz radionice poneo sam u Beograd. Hvala Đorđe!

– Devojka bi dobila licidersko, što bi simbolično značilo da joj momak poklanja svoje srce. Kada bi je, nakon što bi se u njemu ogledala, pitao koga vidi u srcu, ona bi odgovarala da vidi sebe, odnosno da je ona u njegovom srcu – priseća se poznate priče.
Da bi nastalo jedno licidersko srce potrebno je i do 15 dana, kaže Đorđe. Prvo se zamesi testo i oklagijom razvuče u tanku koru. Modlama se isecaju razni oblici i stavljaju u rernu na nekoliko minuta. Kolači se suše pet dana, zatim dolazi na red farbanje u osnovnu boju, najčešće crvenu, i ponovno sušenje do nedelju dana. Na kraju sledi ukrašavanje srca, pa opet sušenje.
– Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, za ove suvenire potrebno je vreme, strpljenje i umeće. Imamo razne oblike: detelinu sa četiri lista, potkovicu, pečurku, kućicu, mačkicu, sovu i svašta još, u skladu sa praznicima povodom kojih ih pravimo. Suvenire prodajemo na našem štandu u Vrnjačkoj Banji, ali i u suvenirnicama i ekskluzivnim prodavnicama suvenira i poklona. Internet nam danas omogućava prepoznatljivost i dolazak na nova tržišta – rekao mi je Đorđe, vrativši se izradi poklona za goste iz Kine i Evrope.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Đorđe Petrović

Ostavite odgovor