Ovo je najbolji vinski bar NA SVETU: Nalazi se u Tuluzu, a vlasnici su enolog i medicinska sestra

Sa mapom Tuluza u rukama, šetajući centrom grada, lako sam pronašao najbolji vinski bar na svetu u 2017. godini. Kad uđete unutra, na prvi pogled deluje kao bilo koji od 67 vinskih barova, koliko ih ima u gradu na Garoni, ali čim se malo udubite u vinsku kartu, tada shvatite zbog čega mu je ugledni časopis o vinu The World of fine wine, u kojem rade dva najbolja somelijera na svetu, dodelio ovo prestižno priznanje. I 2016. godine Le N° 5 imao je plaketu u rukama, kao najbolji vinski bar u Evropi, a osim ove dve poseduje još nagrada.

U uličici Rue de la Bourse, u zgradi sa brojem 5, simbolično, kao i što se bar zove, šest dana u nedelji Francuzi koji vole dobro vino, zaposleni u internacionalnim kompanijama, pre svega u Airbusu (u Tuluzu se nalazi sedište ove velike kompanije za proizvodnju aviona), ali i turisti, isprobavaju vina, kombinuju ih sa hranom i slušaju priče i savete vrhunskih somelijera i enologa.

Istražujući po internetu došao sam do informacije o ovom skrivenom mestu, kontaktirao Turističku organizaciju Tuluza, a zatim direktno i vlasnika.

Toma Kabrol (Thomas Cabrol, 42) koji je sa svojom suprugom An (Anne) otvorio ovaj bar, sačekao me je u dogovoreno vreme, kada smo popili po čašu italijanskog vina Inzolia i popričali za Priče sa dušom.

Svaki veliki događaj uglavnom sa sobom nosi i veliku promenu, pa je tako bilo i u njihovim životima.

On je enolog, a ona medicinska sestra, on je prodao svoju firmu, ona napustila posao i potpuno su se posvetili svetu vina.

– Ovo je bila naša velika odluka. Prethodno sam imao firmu za degustaciju vina, koja je bila lider u oblasti kurseva enologije u Francuskoj, a prodao sam je 2011. jednoj grupaciji iz Bordoa. Zatim sam u Tuluzu 2013. godine sa suprugom krenuo u novi biznis i otvorio ovaj bar. U Tuluzu ih nema mnogo, kao, na primer, u Parizu, Bordou i Lionu. Ovo nije mnogo poznata vinska regija, pa su ljudi veoma zainteresovani da otkriju vina – priča Toma.

U ponudi je više od 3.600 vina i oko 500 vina koja se mogu piti na čašu. U podrumu se nalazi 25.000 flaša iz više od 20 država, ali i skupocena stara vina.

Ukoliko imate novca, možete birati vina iz 19. i 20. veka, a jedna čaša koštaće vas od 140 do 1.000 evra.

Koliko sam zapazio, među najskupljim su ona iz Bordoa iz 1966. i 1982. godine, koja staju 900, odnosno 1.000 evra po čaši od 0,10 l.

Specijalitet kuće, odnosno najstarije vino je Madeira iz 1675. godine, boca košta 45.000 evra, a čaša 7.000 evra. Reč je o vinu sa broda koji se nasukao 1735. godine u Holandiji, četiri sata nakon ukrcavanja. Olupina je pronađena 1982, a na brodu je bilo 256 putnika i članova posade.

Za turiste koji samo žele da učestvuju u degustaciji, cene su znatno pristupačnije i kreću se od 12 do 28 evra po degustaciji.

– Gosti dolaze kod nas da otkriju kako francuska, tako i inostrana vina. Traže se lokalna, od Bordoa, Burgonje, Šampanje, Oksitanije, do mediteranskih vina iz Španije i Italije, koja idu najbolje, kao i vina iz Latinske Amerike, Australije, Japana…

Pitao sam Tomu da li ima vina sa Balkana i da li je nekad bio u našim krajevima.

– Posetio sam Hrvatsku 2005. godine, ali to je još uvek bio posleratni period, dosta toga je bilo uništeno i napušteno. Ima jedno odlično crveno vino „plavac“ koje sam tada probao, kao i belo „pošip“. Srpska vina nisam imao priliku da probam.

Toma i An rade pet dana u nedelji i imaju 10 zaposlenih.

Ne kaju se zbog odluke da napuste prethodne poslove i krenu u nešto novo i ističu da su zadovoljni.

Kažu da u početku nije bilo lako naći kvalifikovane zaposlene, ali da su se sada stabilizovali. – U svetu vina sam od šesnaeste godine, tada sam počeo da pijem vino. Kupio sam knjigu Larousse des Vins i čitao je vikendom. Strast je tada rođena i danas mogu da kažem da je vino moj život, moja pasija, ono mi dođe kao odmor, a ne posao – rekao je Toma Kabrol za Priče sa dušom, u svom prvom intervjuu za medije sa Balkana.

Ostale tekstove iz Francuske pronaći ćete OVDE. Putopis iz Tuluza je na ovom linku, a priča o ljubičicama OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: www.n5winebar.com, Nenad Blagojević

Ostavite odgovor