Sa volonterima sajma Job fair na ETF-u: Koliko god zvuči čudno, želimo da radimo u Srbiji

Specijalnom karticom koju je provukla pre ulaska u lift, ljubazna radnica koja brine o higijeni zgrade Tehničkih fakulteta, sprovela me je kroz popularni KST hodnik (Klub studenata tehnike), do podruma i kancelarije broj 33, na čijim vratima nije bilo kvake. Videvši da jedino ta prostorija nije jasno obeležena, pokucao sam, a unutra su mi radnom atmosferom predrasude razbili mladi nasmejani ljudi. Oni poslednjih šest meseci danonoćno i dobrovoljno pripremaju Job fair 15 pod sloganom Kreiraj svoju budućnost. Na ovom sajmu zapošljavanja i prakse za studente i diplomce 17 fakulteta tehničko – tehnoloških i prirodno – matematičkih nauka, 2. i 3. novembra predstaviće se 36 kompanija koje traže nove kadrove.

– Sastajemo se u devet sati i često ostajemo do kasno uveče. Nas osmoro je u organizacionom odboru, a oko 200 studenata nam pomaže. Ovaj događaj organizuju Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC Beograd i BEST Beograd, Udruženje studenata tehnike Evrope – rekla mi je Teodora Petrović (22), menadžerka za saradnju sa medijima.

IMG_1579-01_800x568
Na sajmu će svoju šansu dobiti studenti 17 fakulteta iz oblasti koje Job fair pokriva, a biće organizovane radionice na temu pisanja biografije i prijave za posao

Miloš Jovanović (27), apsolvent Biološkog fakulteta, kojeg od diplome deli samo jedan ispit, objasnio mi je da je cilj svih članova organizacionog odbora, a i mnogih dobrovoljaca, da se zaposle u Srbiji.

– Koliko god to možda zvučalo čudno, mi želimo da ostanemo u zemlji i da ovde nađemo posao. Puni smo elana, a letos ni na odmor nismo išli. Prvi put smo u organizacionom odboru, jer pravilo da se svake godine biraju novi ljudi kojima prethodni tim prenosi znanje, važi i sada – kaže Miloš.

Slađana Nikolić (23) sarađuje sa kompanijama i priča da njen posao, pošto se Job fair održava po 11. put, nije tako težak kao što je ranije bio njenim kolegama.

– Mnoge firme su uz nas od početka, tako da, pošto prepoznaju značaj projekta u kojem mogu da nađu pogodne kandidate, zadovoljstvo je obostrano i višestruko. U zavisnosti od struke, ima i domaćih i inostranih firmi – diplomatski zaključuje ova Kragujevčanka.

Jedan od najmlađih u prvom timu je Nemanja Stošić (21) koji, od kad je upisao Elektrotehnički fakultet, volontira na Job fair-u.

– Kao student četvrte godine, postao sam jedan od dva glavna organizatora. Kolega sa kojim ravnopravno delim ovu poziciju je Vlada Todorović (23) sa Saobraćajnog fakulteta.

IMG_1583_Teodora-01_400x600
Kancelariju broj 33 su privremeno pozajmili od kolega iz nekoliko studentskih organizacija

Baš u trenutku kada ga spominjemo, ovaj Nišlija stiže na intervju i daje mi statističke podatke.

– Kako sajam raste, povećava se i broj studenata. Prošle godine smo ugostili oko 4.000 posetilaca, a nadamo se da ćemo nadmašiti taj broj. Zahvaljujući promenama na tržištu, imamo dosta kompanija koje nisu iz IT struke.

Svih pet sagovornika (u odboru su i Bojan Savić, Milija Milanović i Boro Milovanović) volontirali su i ranije, a osim toga i slobodnog vremena koje ulažu u Job fair, zajedničko im je i to što, za sada, ne planiraju da napuste Srbiju.

– Većina nas, budućih inženjera moći ćemo da nađemo posao u Srbiji i da pristojno živimo. Naravno da ćemo, ukoliko se ukaže prilika za usavršavanje u inostranstvu, možda privremeno otići preko, ali nam je glavni cilj da ostanemo ovde – ponovila je Teodora u ime organizacionog odbora. Pred polazak, dobio sam hemijske olovke od recikliranog materijala i antistres kocku, suvenire koje prave svake godine (zeleni pokrovitelji su Telenor i JP Elektromreža Srbije), s obzirom na to da uz razvoj tehnike i tehnologije ide i zaštita životne sredine.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a  prenos teksta i fotografija dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, PR tim JobFair15 ─ Kreiraj svoju budućnost!

Ostavite odgovor