Kreativnost jača od svih kriza: Sin i ja smo našli spas u suvenirima od bundeve

Kikinđanka Ildiko Čanji (45) sa osmehom dočekuje turiste na svom štandu na Danima ludaje i do tančina objašnjava kako nastaju njeni unikatni suveniri od tikve, odnosno ludaje, kako je zovu u Kikindi i Banatu. One velike poput buzdovanke oslikava i po tri meseca, za nategače iz kojih se nekada pilo vino ima specijalnu tehniku, a tu su i letargije, kao i jedinstvene krigle od kore bundeve koju ušiva na krajevima. Ildiko pravi i magnete, a pre svega izdvaja čipkana jaja od domaćih kokošaka, gusaka i ukrasnih titinki. U razgovoru o kreativnosti i prodaji, kojom je zadovoljna, dođosmo i do perioda kada je odlučila da se bavi ovim hobijem.

Dani ludaje Kikinda 15 074_800x600
Sa leve strane je deo ogromne tikve buzdovanke

– Ima više od deset godina kako pravim suvenire od tikava. Ostala sam bez posla, razvela se, dete je bilo malo i ja sam, da bih imala finansijsku sigurnost, a i kako bih smirila živce, pronašla sebe u oslikavanju ludaja – seća se Ildiko.

Ildiko Canji 1
Krigla nastaje od buzdovanke koju seče na delove i od njene kore stvara ukrasne čaše za pivo

U svoj mali svet povlači se kad god ima vremena, i danju i noću, radionica joj je u kuhinji, pa stvara čim stavi ručak da se kuva i isprati sina u školu.

– On je upisao gimnaziju, ne pomaže mi oko ovoga jer nije talentovan za slikanje, ali je tu kad zatreba ispomoć u bašti, gde gajimo povrće, i na pijaci, dok ga prodajemo – priča mi.

Dani ludaje Kikinda 15 061_450x600
Ukrasne tikve oslikava, lakira, pa suši na promaji

Sve izložene i ukrašene bundeve rasle su u njenoj bašti, a ova vredna žena izuzetno je ponosna na svoje domaće seme. Rukotvorine prodaje na sajmovima, preko interneta i putem najstarije reklame – od usta do usta.

Ildiko Canji 2
Krive tikve su nategače, iz njih se nekad pilo vino: Ildiko sa svojim rukotvorinama

– Moj alat čine razne četkice, kojekakvi nožići i specijalne burgijice za jaja. Motivi su vojvođanski, pretežno kaločanski, a često koristim i tehniku „maše“ – rekla mi je Ildiko, koja je radila kao livac u kikindskoj livnici, dok svi nisu dobili otkaze i ostali prepušteni sami sebi. Umesto da klone duhom, ona je pronašla spas za svog sina i sebe u neobičnom hobiju i uzgajanju povrća.

 

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena,a  prenos teksta i fotografija dozvoljen samo uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

2 komentara

Ostavite odgovor